skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Oude filmbeelden: echt Oeteldonks carnaval

Het is voor Bosschenaren een vertrouwd beeld: de prins en zijn adjudant die op carnavalszondag met veel protocol verwelkomd worden in de stad. Kijk maar eens naar deze prachtige oude filmbeelden van de start van het Bossche carnaval in 1926, compleet met boer Knillis, prins Amadeiro en een mensenmassa op de markt. Net als nu werd de stad 's-Hertogenbosch voor even het dorp Oeteldonk en werden de stedelingen boeren. Toch was carnaval hier vroeger helemaal niet zo vanzelfsprekend.

Intocht Prins Carnaval, 14 februari 1926, door Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder), is gelicenseerd onder Public Domain Mark.

Veel gedronken, ook door vrouwen

Nog maar een paar jaar eerder was het feest zelfs verboden; eerst helemaal vanwege de Eerste Wereldoorlog, en later gedeeltelijk, omdat maskers en sterke drank niet waren toegestaan. Ook in 1926 hield het drankgebruik de gemoederen bezig. In De Tijd: godsdienstig-staatkundig dagblad van 17 februari dat jaar lezen we:

"Oeteldonk. Onze correspondent schrijft: De Carnavalviering in Den Bosch kenmerkte zich dit jaar nog meer dan vroeger door rumoer en onrustige pretmakerij. Er werd enorm veel gedronken, ook door vrouwen, aldus is ook de meening der dienstdoende politie." (bron: Delpher)

Prins carnaval, 's-Hertogenbosch 1926

Een andere krant (Het Vaderland) laat in diezelfde carnavalsweek zien het Bossche carnaval een warmer hart toe te dragen en geeft en passant meer duiding bij bovenstaand filmpje:

"Onder een ontzaglijken toevloed van volk had Zondagmiddag half een de jaarlijksche intocht in zijn 'Oeteldonk' plaats van 'Prins Carnaval', dit jaar prins Amadeiro XIV. Hij arriveerde per extra-trein en werd aan het station door den 'Raad van elf' uit de Oeteldonksche Club begroet. Peer van den Muggenheuvel en gevolg droegen het Oeteldonksch ambtsgewaad.

In den stoet, die opgeluisterd werd door muziek van het muziekkorps der Kon. Ned. Sigarenfabrieken van Goulmy en Baar, ging ook de baandrig van Oeteldonk te paard. Van het station tot aan de Markt stond het publiek opeengepakt, doch alles had een zeer ordelijk verloop."

Gouden spijker voor slachtoffers watersnood en Bossche stille armen

In het artikel wordt ook geschreven dat de politie dit jaar niet in 'groot tenue', compleet met witte handschoenen en helm, hoefde te verschijnen bij de aankomst van de prins, zoals gebruikelijk was bij de ontvangst van een lid uit het Koninklijk Huis en kennelijk in eerdere jaren ook bij de ontvangst van de carnavalsprins.

Boom op de Markt

Zo halverwege het filmpje zien we dat er een spijker in een soort boom wordt geslagen. Dankzij het krantenbericht weten we waarom:

"De Carnavalsstoet trok naar de Markt, waar het vastenavond-standbeeld, een 'Boer', wederom verrezen is en waarnaast een groote boom is geplaatst, waarin de onderdanen van Oeteldonk gouden, zilveren en ijzeren spijkers kunnen slaan ten bate der slachtoffers van den Watersnood en de Bossche stille armen.

Onder groote belangstelling van een duizendkoppige menigte sloeg Prins Carnaval den eersten gouden spijker in den boom."

Carnaval in Oeteldonk

Het is wel weer een heel oud filmpje natuurlijk, maar misschien worden we verrast en zijn er tóch nog mensen die er nog iets meer over kunnen vertellen (leden van de Oeteldonksche Club wellicht?). Ook andere reacties of herinneringen aan en verhalen over het Oeteldonkse carnaval zijn welkom natuurlijk. 

Reacties (3)

Mark Goossens zei op 7 februari 2020 om 18:07
Gouden spijkers ten behoeve charitatieve doelen die in een boom worden geslagen met alle risico's van diefstal van dien?

De openingsscène lijkt me het bordes van het Bossche Stadhuis. Daarna inderdaad de markt.

Wellicht kunnen liplezers hier wat teksten bij verschaffen?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen