skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink RA Tilburg

Oude kilometerpalen op Nieuw-Borgvliet

Willem Kruf
Willem Kruf
vertelde op 4 oktober 2021
bijgewerkt op 6 december 2021
Ad Rooms heeft recent de fraaie bundel 'Verborgen verhalen, sporen uit een Bergs verleden' geschreven en boekhandel Quist te Bergen op Zoom heeft de verhalen uitgegeven. Eén van de verhalen Oude kilometerstenen behouden gaat over deze kilometerpalen op Nieuw-Borgvliet.


Foto's: Willem Kruf op maandag 4 oktober 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze palen staan op de Antwerpsestraatweg waaraan schrijver 28 jaar woonde op nummer 382. Ter aanvulling van het verhaal van Ad Rooms (ook te vinden op Wierook Wijwater & Worstenbrood) het volgende.

De straat naar Bergen  

Deze paal staat midden op de straatweg bij de voetgangersoversteekplaats bij de Rembrandtstraat / Langeweg. De paal is onthuld op zondag 16 november 1997 na de reconstructie van betonweg naar asfaltweg in 1997. De heropening gebeurt feestelijk door gemeente en wijk-/feestcommissie. Voor de uitnodiging van die gebeurtenis maakt ene tekenaar Fon een fraaie tekening. Een tekening met de reeds aangekomen Sinterklaas op de geconstrueerde weg in beeld denkend aan de verrichte werkzaamheden.

Schrijver is bij de onthulling aanwezig als secretaris van de uitgenodigde R.K.v.v. Nieuw-Borgvliet, een club toen ook volop in feeststemming wegens de viering van het 75-jarig bestaan van de club.

De kilometerpaal Goes 38 km

Deze paal zal eerder tegen of nabij de gemetselde opstand waarop de verdwenen schuur van boer Hazen staat op huisnummer 258 nabij de bekende horecagelegenheid De Raaijberg. De verdwenen schuur lag dicht tegen de weg. Op de foto van de schuur (beeldbank WBA) is de aangegeven plaats van de paal rechtsonder in rood geduid. Op de plaats van de verdwenen opstand is nu een oprit. Overigens geeft deze schuur volgens het Brabants Nieuwsblad op maandag 22 september 1952 een probleem voor de verbetering van de electriciteitsvoorziening van Bergen op Zoom.


In het artikel is ook sprake van verbreding van de weg met als gevolg het verdwijnen van voortuinen van de aangrenzende woningen. De verbreding en verbetering van de weg van kinderkoppen en klinkers naar betonnen rijweg met naastliggend betegeld fietspad en troittoir wordt pas in 1961/1962 gerealiseerd. Ook de voortuin van het huis van schrijver wordt aanzienlijk verkleind. Op de foto’s de voortuin vóór en na de verbreding van de weg. Op de ene foto staan de schrijver, zijn vader en zijn oudste broer. De foto met de oude voortuin is genomen tegen de afscheiding met de buren richting stad.

Aanvulling

Van de eigenaar van rijwielhandel Besters-tweewielers kreeg ik twee foto's mee waaruit blijkt hoe de Antwerpsetraatweg was voor de verbreding 1961/62. De winkel is gevestigd Antwerpstraatweg 394 en wij woonden 382. Kortom ik ken ook zijn opa en vader die in de zaak zaten.

Foto: fam. Besters
Foto: fam. Besters

De ene foto, met dames met fiets, is genomen vanaf de rijwielzaak en geeft blik op de breedte van de straatweg. De klinkers behoren niet tot de weg. Links op foto de smederij later garage Van Kaam voor de verbouwing rond 1950. 

Foto: fam. Besters
Foto: fam. Besters

De andere foto is genomen richting de zaak. Je ziet opnieuw de klinkers, waardoor je een indruk krijgt van de grootte van de voortuin. Volgens Jeanne Besters van de zaak is de middelste vrouw in klederdracht de moeder van Piet Lodewijks, de stichter van de rijwielzaak. Naast haar staan mensen uit Zeeuws-Vlaanderen. Zij hadden pech met de auto en werden ter plekke geholpen.

Hoe de rijwielhandel van Besters er anno 2021 uitziet, na aankoop van de naastgelegen panden, kun je hier zien.

Aanvulling 2

Op Facebook Brabantse Wal toen en nu verscheen bijstaande foto.

Bron: Brabantse Wal toen en nu (Facebook)
Bron: Brabantse Wal toen en nu (Facebook)

De foto is genomen op de Antwerpsestraatweg voor café De Puit Willemse. Het cafe staat ter hoogte van de Stalenbrug. Onder deze brug rijdt de trein naar Zeeland door. Dus de vrachtwagen uit Goes op de foto is ruim 40 kilometer van huis. Zie de kilometerpaal Goes 38 km nabij de Stalenbrug.

Fons Vleghels laat mij per mail het volgende weten over de foto: “Bekende foto voor mij. De vrouw in de witte schort was mijn opoe. Van de bomen maakte opa klompen. De klompen werden door mijn vader en zijn broers met de hondenkar aan huis verkocht.  De bomen lagen meters hoog in het Brouwerijbaantje (aan de zijkant van het café) opgestapeld.”

Dit verhaal is aangevuld op 24 november en 6 december 2021 en gecorrigeerd op 30 november 2021. Redactie

Reacties (13)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 oktober 2021 om 08:57
Mooi dat ook achter deze oude kilometerpalen zulke bijzondere verhaaltjes schuilgaan. Bedankt voor je bijdrage, Willem.
Louis Raaijmakers zei op 24 november 2021 om 08:45
De fietswinkel van Piet Lodewijks herinner ik me als de dag van gisteren. Rechts van de winkel was de achterom naar de werkplaats. Ik kan me voorstellen dat de Zeeuwse gestrande mensen weer naar huis konden rijden, want Piet repareerde alles. Mijn eerste nieuwe sportfiets, een Motobecane, kocht ik toen de schoonzoon van Piet Lodewijks, Piet Besters, in de zaak kwam.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 november 2021 om 15:15
Leuke reactie, Louis! Heb je veel kilometers afgelegd op de Motobecane?
Willem Kruf zei op 28 november 2021 om 20:10
Helaas is mijn eerdere informatie niet helemaal correct, zo laat Jeanne Besters mij weten.
De vrouw in klederdracht komt niet uit Zeeuws - Vlaanderen. Zij is de moeder van Piet Lodewijks, de oprichter van de rijwielzaak, en woonde in het buurtschap Zoomvliet tussen Bergen op Zoom en Wouw.
Het gebied werd ook Zure Heide en Zure Made genoemd. Made = (gemeenschappelijk) weiland. Dus die naam zal mogelijk na de ontginning van de heide zijn ontstaan.
Louis Raaijmakers zei op 28 november 2021 om 21:01
Dank je wel, Willem, voor de aandacht voor mijn familie en Anselmus, onze 'ome Toon'. Ja, ik heb zeker tijd gevonden om afstanden te fietsen en de fiets van Piet Besters heeft daar een rol in gespeeld. Ik heb er vele jaren op gereden, ook nog met onze kinderen op een stoeltje aan het stuur en op de buis. Zo konden ze veel zien. Als ik de wielerzaak nu zie, als familiebedrijf, dan etaleert zich daar de enorme groei die de fietsindustrie heeft gemaakt de afgelopen 50 jaar. Het is niet te geloven. Als Piet Lodewijks nog had mogen meemaken hoe Nederland echt fietsland is geworden.....Je kunt het op ons mooie kleine dorp voor je zien gebeuren.
Willem Kruf zei op 6 december 2021 om 19:53
Dankzij de aangegeven link "vrachtwagen uit Goes" (naar website KentekenZeeland) kan de foto worden gedateerd rond 1935. Via de link is de vrachtwagen te Goes te zien en ook nadat de wagen zijn functie van oplegger heeft verloren.
Willem Kruf zei op 9 december 2021 om 23:14
Nadere informatie leert dat op foto ook de woorden “Ladder” en “Stuk” staan.
Vermoedelijk zijn dit twee kasteleins op ‘t Fort, de wijk waartoe ook het cafe van de Puit Willemse behoort. De Ladder, naar cafe waarop een ladder geschilderd staat, is Joop en later zoon Jan van Beers en de Stuk is een Sebrechts/Sebregts.
Een vraag is of de vrachtwagen gebruik heeft gemaakt van de op 21 december 1935 geopende tunnel onder de spoorlijn te Woensdrecht. Het kenteken van de auto is afgegeven in juni 1934. Als het vervoer voor 21 december 1935 plaatsvindt moet de auto nog de overweg op de spoordijk bij het station van Woensdrecht nemen.
Louis Raaijmakers zei op 10 december 2021 om 11:56
Met mijn vader ben ik wel eens bij de Puit binnen geweest want er was daar soms een verkoop van zangvogels en na een zomer met nestjes werd bij ons de kooi natuurlijk te vol. Wij hadden familie in de Jordaan en die hadden bij de Puit hun stamcafé. Leuk te vernemen over de hondenkar voor het rondbrengen van de klompen. Toen het gezin van mijn vader nog in Ossendrecht woonde hadden zij ook een hondenkar om kachelhout naar Bergen te brengen. Die hond was voor de kinderen een grote huisvriend, meer dan een vervoersmiddel. Ik heb er een kort stukje over geschreven:
https://www.louisraaijmakers.nl/2-uncategorised/202-de-hondenkar
Willem Kruf zei op 10 december 2021 om 12:49
Hee Louis,
zangvogels bij de Puit?? Er kwamen ook andere vogels en wel postduiven. Bij de Puit was een grote duivenvereniging gevestigd. Waren in deze contreien de wedvluchten op zondag, die vereniging hield de wedvluchten op zaterdag. Er werd dan ook van “zaterdagvliegers” gesproken, terwijl de officiële naam was PDV ‘t Fort.
Louis Raaijmakers zei op 10 december 2021 om 13:27
Weer wat geleerd, Willem, het is dus niet alleen bij voetbal zo. Er was ook een grote postduivenvereniging op Borgvliet. Wij maakten hun activiteiten als buren van cafe Dekkers wel mee. Volgens mij was dat best een grote club want er waren nogal wat duivenmelkers op Borgvliet. Vanuit onze tuin alleen al konden we er twee zien: Pietje Elst en de gebroeders De Nijs, van de bakker.
Willem Kruf zei op 10 december 2021 om 15:22
Inderdaad PV Nooit Gedacht van 1924 tot 2015. Zelf kwam ik er met duiven van 1961 - 1980.
Maar ik ben daarover verhaal aan het voorbereiden.
Willem Kruf zei op 20 december 2021 om 16:51
Wim van Poppelen weet mij te melden dat de paal "De straat naar Bergen" ter hoogte van Jan Quik zou hebben gestaan. Informatie van andere personen bevestigt de locatie Antwerpsestraatweg huisnummers 482/484 (Jan Quik) tegen 486 (Cees van Balen). Twee palen van de zelfde soort stonden op de kruising Heimolen/Antwerpsestraatweg/Fianestraat, toen Woensdrecht. De paal aan de kant van richting Bergen op Zoom gaf aan: "Bergen op Zoom 3 km".
Wim van Poppelen, die de paal volgend jaar gaat opknappen, wil graag foto's van de palen bij Quik en de Heimolen. Wie heeft er foto's???

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.