i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Dussen
Tags:

Oude Sluis te Hank

vertelde op 12 februari 2009 om 09:15 uur

In de Buitendijk van Hank zit een waterstaatkundig monument dat in de volksmond Oude Sluis wordt genoemd, maar dat officieel Vierbanschesluis heet. Bij deze sluis kwamen oorspronkelijk vier bannen (=stroompjes) uit. De sluis is van een respectabele ouderdom, namelijk gebouwd in 1699. Dit jaartal staat tenminste op een steen, die een beetje moeilijk is te bereiken.

De aanleg van deze sluis had te maken met de aanleg van de Zuid-Hollandsche Polder. Daarmee is in 1678 begonnen. De Buitendijk is toen ook aangelegd, alles bij elkaar een interessante plek.

De Buitendijk is extra interessant omdat er een lintbebouwing van liefst twaalf kilometer langs ligt. Slechts hier en daar zijn kleine open plekjes. De realisatie van de Zuid-Hollandsche Polder was destijds een werk dat wat omvang betreft kan worden vergeleken met de Zuiderzeewerken.

Het is jammer dat met de Oude Sluis niet zorgvuldiger wordt omgesprongen. Langs het water zijn betonnen randen gestort om te voorkomen dat het talud instort. Op de leek komt het allemaal over dat restauratie dringend gewenst is.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 10 januari 2008

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 18 juni 2010 om 15:29 uur

Blauwe Sluis

vertelde op 23 juni 2010 om 10:16 uur

Water rond de sluizen

vertelde op 10 mei 2012 om 14:52 uur

Sluiswachter van Sluis 6