i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Haaren
Tags:

Oude Toren

vertelde op 26 oktober 2009 om 12:38 uur

Ik ben secretaris van de Stichting behoud Uurwerk en Klokken in de Oude Toren van Haaren. In 2008-2009 is het oude uurwerk dankzij de bijdragen van vele fondsen en instanties weer helemaal gerestaureerd. De gemeente Haaren heeft onze stichting toegezegd 50% bij te dragen in de kosten van een “noodvoorziening” die ƒ 3544,00 kostte.

Verder waren er bijdragen van de Mensink Stichting, de Stichting Jacques de Leeuw, het Prins Bernhard Cultuurfonds, M. v.d. Oever & Zonen, Kluitmans BV en de Rabobank. Dit allemaal samen was voldoende om de restauratie te laten uitvoeren.

Behalve aan het herstellen van het uurwerk is ook geld uitgegeven aan een computergestuurd systeem voor het optrekken van de gewichten. Daarvoor zijn heel speciale motoren gemonteerd. Verder is er een slingervanger aangebracht die elk uur het uurwerk corrigeert, zodat dat steeds op tijd blijft lopen.

De motor van de Angelusklok is gereviseerd en tenslotte hebben wijzerplaat en wijzer een verduurzamende behandeling gekregen en zijn ze bedekt met een laagje bladgoud.

De drie luidklokken in de toren zijn door onze Stichting in 1978 gekocht in Utrecht waar de Monicakerk werd afgebroken. Onze stichting heeft ook een eigen website, waar je alle actuele gegevens kunt vinden.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 6 februari 2013 om 13:56 uur

Een blik op de Udense tijd

vertelde op 12 september 2009 om 10:21 uur

Klokkenroof in Linden

vertelde op 21 maart 2009 om 14:20 uur

Torenuurwerk