i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Herpen
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Neergestorte vliegtuigen 1940-1945

P-47 Thunderbolt crasht bij Aalstvoort

vertelde op 12 februari 2013 om 14:13 uur

Op 30 juli 1943 maakte Lt.Col. Melvin F. McNickle rond 10.30 uur een crashlanding in Herpen met zijn P-47C Thunderbolt (registratienummer 42-7961, 'call sign' WZ-M) van 78FG/HQ. De piloot overleefde de crash, werd gered door Herpenaren, maar raakte als gevolg van zijn verwondingen toch in krijgsgevangenschap.

In het boek van Wim Boeijen, Vliegen en vechten bij de Maas 1940-1945 (Westervoort, 2004) wordt op p. 72-74 uitgebreid beschreven wat er die dag is gebeurd. McNickle was commandant van de 78 Fighter Group, die op deze dag een aanvalsvloot van 186 B-17 bommenwerpers escorteerde bij een poging de vliegtuigfabieken in Kassel uit te schakelen.

Tijdens een luchtgevecht met Duitse jagers die de B-17’s op de terugweg aanvielen, werd McNickle door een kogel in zijn hals geraakt, waardoor hij even in botsing kwam met zijn wingman (volgvlieger), Lt James Byers. Beide vliegtuigen raakten zodanig beschadigd dat een noodlanding noodzakelijk was. De P-47 van Byers (42-7935, call sign WZ- ) stortte neer bij Driel, de piloot zelf werd met ongeopende parachute gevonden bij Oosterbeek.

McNickle zocht een plek voor een noodlanding op de lijn Koolwijk-Aalstvoort in Herpen. Op het laatste moment wist hij nog een paar huizen te ontwijken, maar daarbij raakte hij een boom, waardoor een van de vleugels afbrak. De Thunderbolt kwam op zijn kop neer, op zo’n 50 meter vanaf de Schaijkseweg, tegenover de woning van Jan School en Jana van Brakel. Zoals Hans van de Linden aangeeft in zijn reactie op neergestorte vlieguigen in Herpen: nabij de parkeerplaats van het huidige zwembad Kriekeput.

McNickle was wonder boven wonder nog in leven, maar zat gevangen in zijn eigen cockpit, met een gat in zijn luchtpijp en een diepe wond boven zijn rechteroog, naast andere kwetsuren. Gelukkig snelden Marinus Gijsbers en Paul van Berkel, die op het land aan het werk waren, toe om te helpen. Ze wisten de piloot los te snijden en uit het wrak te bevrijden. Geassisteerd door boswachter Leenders en Jan School, die inmiddels ook ter plekke waren, brachten ze McNickle bij Jan School naar binnen om hem eerste hulp te verlenen.

Huisarts Anton Sluijters werd gewaarschuwd en verzorgde, samen met de ook gearriveerde Schaijkse arts Langendijk, de wonden van de Amerikaan. Maar ziekenhuisopname was dringend gewenst en uiteindelijk belandde McNickle in het St. Annaziekenhuis in Oss. Dat kon echter niet buiten medeweten van de Duitsers. Zo overleefde McNickle wel zijn crash, maar werd hij ook krijgsgevangen gemaakt. Op 29 april 1945 werd hij in Duitsland bevrijd door het Amerikaanse 3e Leger.

Zoals ook Ronnie Megens en Hans van der Linden in hun reacties hebben aangeven zijn er nog materiële getuigen van deze crash in Herpen achtergebleven: Anton Sluijters kreeg een pasfoto van McNickle en zijn bebloede zwemvest is achtergebleven bij de familie School.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Mark McNickle zei op 13 november 2014 om 21:02 uur

Hello, I am pleased to see this story. Mel McNickle was my uncle. He went on to become a Major General in the Air Force and lived to be 72 years old. His daughter lives in Houston TX and would love to learn more about her father's crash and rescue. He did not talk about it much. thank you for this story. Mark McNickle

Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 14 november 2014 om 10:35 uur

Hello Mark,
Thank you for reacting. Nice to hear from relatives! I don't know how well your Dutch is, but maybe a translation would be useful? Or is google translate good enough for you? We'll be ready to share any information we have with you and your niece.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 23 april 2012 om 15:35 uur

Neergestorte vliegtuigen in Herpen 1940-1945