skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Paal zit Rensenbrink wéér in de weg

De bal komt naar voren, Robbie Rensenbrink schiet en... de bal gaat tegen de paal! Menig sportliefhebber hoeft z'n ogen maar dicht te doen en ziet het fragment van de WK-finale tegen Argentinië uit 1978 zó weer voor zich. Maar nu zijn er nieuwe filmbeelden opgedoken van Rensenbrink die tegen de paal schiet. Van bijna 10 jaar eerder, dat wel.

 

“Rensenbrink nam net even buiten het strafschopgebied een vrije trap. Zijn schot spatte op de paal uiteen.” Nee, dit gaat niet over dé bal van Robbie Rensenbrink tijdens de WK-finale in 1978. We lezen het in de krant van 14 april 1969 als NAC en DWS elkaar treffen. Deze wedstrijd is gefilmd door Cees Berkelaar en het moet voor hem een lange zit zijn geweest, maken we op uit het voetbalverslag in De Waarheid. “Het duel tussen de middenmoters NAC en DWS heeft zich in Breda in een laag tempo afgespeeld. In de tweede helft daalde het tempo nog meer. Met het eindresultaat 1-1 mochten beide ploegen dik tevreden zijn.”

En de bal gaat erin! 

De film van Berkelaar biedt desalniettemin een mooi inkijkje in het voetbal van eind jaren zestig. Met nog meer bekende gezichten op het veld want behalve Rensenbrink - die zijn carrière bij DWS begon - staat ook Jan Jongbloed voor die club onder de lat. Ja, ook Jongbloed weet maar al te goed hoe het is om die WK-finale te verliezen. Zou het in Argentinië maar zo zijn gegaan als tegen NAC want even later lezen we: “De terugspringende bal van Rensenbrink kwam voor de voeten van Soetekouw… die scoorde.”

Je ziet het fragment terug vanaf 3 minuut 50. Mooi is ook om te zien hoe het publiek na de wedstrijd rustig het veld oploopt, af en toe een speler aanklampend voor een handtekening. Berkelaar brengt daarmee niet alleen een voetbalwedstrijd in beeld maar geeft tegelijkertijd een mooie impressie van Nederland eind jaren zestig. 

Benieuwd naar meer voetbal? Kijk dan op onze speciale themakaart, Betaald voetbal in Brabant.

Cees Berkelaar (1916-1974) was een amateurfilmer uit Vinkeveen. Hij begon in de jaren vijftig met filmen en deed dit tot zijn dood. Hij filmde vaak in en rond Vinkeveen, maar ook in Brabant was hij af en toe te vinden met zijn filmcamera. Het BHIC helpt de erven van Cees Berkelaar waar mogelijk bij het restaureren en digitaliseren van deze films. De film op deze pagina kunnen we tonen met dank aan Cees Berkelaar Films.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.