i

Palmpasen in de regen

vertelde op 19 maart 2018 om 09:18 uur

Bij Pasen denk je toch eerder aan een voorjaarszonnetje en eieren zoeken in de tuin dan aan regen en kou. In 1977, toen onderstaande foto op Palmzondag in Macharen gemaakt werd, was het echter guur en nat. Kun jij je deze Palmpasenoptocht nog herinneren? Herken jij jezelf of iemand anders? Deel je herinneringen; we hopen op reacties!

Klik op de foto om deze te vergrotenPalmpasenoptocht in de regen (foto: Paul van der Werff, Collectie Stadsarchief Oss, fotonr. BHIC: 1685-028809)

Palm- Palm- Pasen

De mooi versierde Palmpasenstokken zijn goed ingepakt in plastic. We kunnen nog net de broodhaantjes onderscheiden die er bovenop geprikt zijn. Het weer is bar en boos op deze dag in 1977, maar het lijkt de kinderen niet te deren; vrolijk lopen ze mee in de stoet. En zelfs de man vooraan heeft een glimlach op zijn gezicht.

Herken jij iemand op deze foto uit Macharen? Kun jij je misschien nog herinneren dat deze gemaakt werd op die natte Palmzondag 40 jaar geleden? Hoe was dat toen? Weet je bijvoorbeeld nog welke liedjes jullie zongen? En vier je dit jaar ook Palmpasen, maar nu met je eigen kinderen? We hopen op reacties! Deel jouw verhaal in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Kijk naar Toen

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (8)

Anita zei op 22 maart 2018 om 22:22 uur

Hoi hoi ik ben het meisje met de lange haren die lacht. Ik was toen 10 jaar.
Wat ik nog herinner is dat we de takken op school maakte. De haantjes erop was dan het hoogte punt. We liepen dan een rondje door het dorp. En daarna brachten we dan d3 tak naar mijn opa en oma , kees en Johanna Peters.
Ik heb nu drie dochters en werk in de zorg.
Wat betekend dat ik met Pasen werk.
Helaas zijn er ook niet meer dit soort activiteiten. Dat is jammer.
Erg leuk die foto .

Rini de Groot. zei op 22 maart 2018 om 23:03 uur

Palmstok, ik had er nog nooit van gehoord, tot ik het verhaal in 2012 schreef, 'Rogge Palmen' en in werkelijkheid een palmstok stoet zag in Akkrum Friesland.
Bij ons thuis in Uden ging Vader op Palmzondag na de middag Rogpalmen.
Ik ben daar eens meegegaan en foto's van gemaakt

Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 23 maart 2018 om 09:21 uur

Leuk Anita, dat je jezelf herkent op deze foto. Dank voor je verhaal! Zo blijft de traditie toch nog een beetje bestaan :-)
Rini, bedankt voor je herinnering en je tip. Dit is het verhaal dat Rini de Groot over Roggepalmen schreef: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/roggepalmen

Henk Broekman (per mail) zei op 23 maart 2018 om 09:24 uur

Mijn naam is Henk Broekman, oud-inwoner van Macharen en alweer ruim 23 jaar wonende in Heesch. Ik sta inderdaad prominent op de getoonde foto van 1977. Samen met onze toen 6-jarige zoon Lodewijk, die jammer genoeg niet zichtbaar op de foto staat. Onder de paraplu voor me loopt hij, denk ik. Hij had graag dat ik die dag met hem mee zou lopen. Het weer was bijzonder slecht, maar de wandeltocht was erg gezellig. Er werd volop gezongen. Helaas is onze zoon op 26-jarige leeftijd verongelukt. Mooi om deze foto zo weer terug te zien.

Rini. zei op 23 maart 2018 om 09:46 uur

Henk, veel Sterkte, opdat moment was Lodewijk trots dat z'n Vader meeliep.

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 23 maart 2018 om 10:48 uur

Ja Henk, ik sluit me bij de woorden van Rini aan. Deze foto moet voor u hele speciale herinneringen oproepen aan de kindertijd van uw zoon en u als vader.
Ik hoop dat er naast deze foto van deze persfotograaf destijds in 1977 meer foto's door ouders van deze palmpasen optocht in Macharen zijn gemaakt, die zich in familiealbums bevinden. Scans van deze foto's kunnen worden verstuurd naar info@bhic.nl Voor Henk Broekman kan dit enorm belangrijk zijn!

Anita Peters zei op 23 maart 2018 om 11:50 uur

Hoi Henk. Ja ik ken jullie Lodewijk. Jullie woonde schuin tegen over ons.
Ons pap en mam zijn vaak nog bij jullie geweest. (Frans en Tonny Peters)
Ik hoorde idd dat jullie zoon is verongelukt. Hoe gaat het met jullie dochter ben haar naam even kwijt. (mijn vader is ook 2 jaar geleden overleden) Ons mam woont nog in Berghem. Dat je zo elkaar nog eens spreekt. Groetjes Anita

Henk Broekman zei op 26 maart 2018 om 08:53 uur

Hoi Anita, mooi dat je zo spontaan even reageert. Natuurlijk kennen wij je ouders erg goed. Onze dochter heet Noortje (42) en woont met haar man en 2 kinderen Ninke en Bram, in Waalre. Wij zijn natuurlijk erg trots op hen.
Veel groeten ook van mijn echtgenote Annie.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 26 oktober 2010 om 14:28 uur

Rondwandeling door Megen, Haren en Macharen

vertelde op 16 februari 2015 om 14:43 uur

De H. Petrus’ Bandenkerk in Macharen

vertelde op 5 januari 2017 om 16:24 uur

De witte kerst van 1950