i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Gilze en Rijen
Tags:

Parijs: café en graf

vertelde op 12 februari 2009 om 11:30 uur

Langs de oude Rijksweg van Tilburg naar Breda ligt bij Hulten restaurant 'Stad Parijs'. Tot medio 2005 was het een chauffeurscafé. Het huidige restaurant wordt geëxploiteerd door de vierde generatie De Kort. Binnen deze familie is van vader op zoon overgeleverd dat de merkwaardige naam Stad Parijs te maken heeft met het feit dat Lodewijk Napoleon ooit in deze omgeving zijn kwartier heeft gemaakt.

Foto: BHIC, Frans van de Pol, 2015Lodewijk Napoleon, de broer van de ‘kleine Corsicaan’ die in Europa zoveel onheil heeft gebracht, schonk Tilburg in 1809 stadsrechten.

Op een stafkaart van 1868 staat het etablissement al onder de naam Stad Parijs vermeld. Een paar kilometer naar het oosten ligt op het kerkhof aan de Bredaseweg in Tilburg een graf dat is opgericht door Thomas van Dooren. Hij was een rijke koopman in onder meer zijde. Op 4 december 1836 is hij overleden.

De Tilburgers bedachten hem met de bijnaam Parijs, omdat Van Dooren daar enige tijd heeft gewoond. Van Doorens uit Antwerpen afkomstige vrouw ligt sinds 1833 begraven in het oudst bewaarde graf van deze mooie begraafplaats.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 8 januari 2008

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 13 september 2013 om 12:43 uur

Horeca aan de Elft in Grave

vertelde op 14 februari 2008 om 17:05 uur

Oudste kerkhof

vertelde op 8 februari 2009 om 09:24 uur

Klein Amerika