skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Parijs: café en graf

Paul Spapens
vertelde op 12 februari 2009
bijgewerkt op 20 december 2011
Langs de oude Rijksweg van Tilburg naar Breda ligt bij Hulten restaurant 'Stad Parijs'. Tot medio 2005 was het een chauffeurscafé. Het huidige restaurant wordt geëxploiteerd door de vierde generatie De Kort. Binnen deze familie is van vader op zoon overgeleverd dat de merkwaardige naam Stad Parijs te maken heeft met het feit dat Lodewijk Napoleon ooit in deze omgeving zijn kwartier heeft gemaakt.

Foto: BHIC, Frans van de Pol, 2015Lodewijk Napoleon, de broer van de ‘kleine Corsicaan’ die in Europa zoveel onheil heeft gebracht, schonk Tilburg in 1809 stadsrechten.

Op een stafkaart van 1868 staat het etablissement al onder de naam Stad Parijs vermeld. Een paar kilometer naar het oosten ligt op het kerkhof aan de Bredaseweg in Tilburg een graf dat is opgericht door Thomas van Dooren. Hij was een rijke koopman in onder meer zijde. Op 4 december 1836 is hij overleden.

De Tilburgers bedachten hem met de bijnaam Parijs, omdat Van Dooren daar enige tijd heeft gewoond. Van Doorens uit Antwerpen afkomstige vrouw ligt sinds 1833 begraven in het oudst bewaarde graf van deze mooie begraafplaats.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 8 januari 2008

Reacties (4)

Job Schellekens zei op 1 februari 2022 om 18:53
“In 1827 had Adriaan Schellekens samen met zijn vrouw Eva van Rijzewijk een boerderij-herberg in Hulten aan het Hultens eind [bron: kadaster]. Hij was niet de eerste Schellekens in Hulten. Al in 1565 was er sprake van een boerderij van Hubrecht Merten Schelckens, aan het Hoiltens Eijnd, zoals het toen werd geschreven. De herberg van Adriaan, gunstig gelegen aan de weg van Breda naar Tilburg, stond op topografische kaarten uit die tijd genoemd als ‘Parijs herberg’ en later ‘Stad Parijs’. Waarom hij voor de naam Parijs koos, is nooit ontdekt. Hij kon niet alleen van de herberg bestaan en was daarom ook bouwman (landbouwer) en steenbakker. Bij zijn boerderij stond een veldsteenoven. Na een brand in 1856 bouwde Schellekens een nieuwe boerderij-herberg die in 1866 door zijn zoon (ook een Adriaan) werd overgenomen. Hij had een vergunning voor het schenken van sterke drank, zowel in de herberg als buiten op de stoep. In 1905 werd Tiest de Kort de nieuwe eigenaar. In oktober 1944 werd het café, na de bevrijding van Gilze, door Poolse militairen in brand geschoten. Zij vermoedden dat er Duitsers in het café zaten. Het café brandde helemaal af. In 1945 werden er twee noodgebouwen geplaatst, één als woning voor de familie De Kort en één als café. En dat deed tevens dienst als consultatiebureau voor zuigelingen. In 1951 werd een nieuw café gebouwd, ontworpen door de Rijense architect Ad Aarts. Lange tijd deed het café-restaurant dienst als vrachtwagencafé. Maar daar is de eigenaar in 2002 mee gestopt. Inmiddels zit de vierde generatie De Kort in het café-restaurant” (bron: https://www.tijdmachinegilzerijen.nl/detailview.aspx?id=8224).
“Ll. zondag ontstond brand aan de huizing van P. Schellekens, logement en uitspanning de Stad Parijs, gelegen aan den straatweg van Breda op Tilburg onder de gemeente Gilze en Reijen. De brand nam zoo hevig toe dat in weinige oogenblikken de vlammen zich over de gehele huizing, stal en schuur verspreiden en die panden dan ook geheel in de asch zijn gelegd. De brand wordt vermoed door het broeijen van het hooi te zijn ontstaan” (bron: Provinciale Noordbrabantsche en ‘s Hertogenbossche Courant van 9-10-1856).
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 februari 2022 om 09:05
Hallo Job, wat een goede aanvulling; dat geeft alweer zoveel meer context. Je vraagt je toch af wat Adriaan precies geïnspireerd heeft om voor die naam te kiezen. Maar interessant om dat hier zo te lezen.

Ben je toevallig bezig met je familiegeschiedenis en ben je toen op dit verhaal gestuit?
Job Schellekens zei op 2 februari 2022 om 12:03
Hallo Marilou, bedankt voor jouw reactie. Inderdaad ben ik bezig met mijn familiegeschiedenis. Mijn voorouders in de mannelijke lijn wonen sinds 1565 op het Hultens Eind. Ik heb hierover in 2002 een artikel gepubliceerd: “Genealogie Schellekens: Gilze 1565-1762,” Gens Nostra 57, pp. 64-78. Ik stam af van een oudere broer van de tapper Adriaan Schellekens (1788-1868). Ik vermoed dat Adriaan de naam Parijs gekozen heeft voor zijn herberg. De familie de Kort schreef mij op 14-11-2002, dat “deze naam is gekomen omdat op de plaats waar nu het restaurant staat vroeger de neef van Napoleon de Grote, genaamd Napoleon de Kleine, ingeburgerd heeft gezeten op zijn doortocht naar Parijs.” Misschien wordt hiermee bedoeld Napoleon III, geb. 1808, wiens vader Koning van Holland was tot 1810.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 februari 2022 om 20:24
Dat klinkt aannemelijk, Job, die theorie over de herkomst van die naam. En wat bijzonder om terug te kunnen tot 1565! Zo te horen, heb je al heel wat uren in je onderzoek gestoken ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen