i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Berkel, Enschot en Heukelom
Tags:

Pastoorsgraf

vertelde op 14 maart 2008 om 11:01 uur

In het Liber Memoriale van de St.-Willibrordusparochie van Berkel(-Enschot) staat over pastoor Bernardus van Rijckevorsel geschreven: ‘Aan deze pastoor heeft Berkel zowel onder stoffelijk als geestelijk opzicht veel te danken’.

Een stoffelijke herinnering aan deze telg van een van de rijkste families uit de Meierij is zijn grafmonument op het kerkhof van Berkel. Het ligt vlakbij de Calvarieberg, waarvan het kruisbeeld in 1890 is geplaatst. Toen lag pastoor Van Rijckevorsel al een tijdje van zijn eeuwige rust te genieten.

De op 25 juli 1807 in Den Bosch geboren Van Rijckevorsel overleed op 9 november 1886 in Berkel waar hij 34 jaar pastoor is geweest. Hij gebruikte zijn eigen geld om het een en ander te realiseren, waaronder zijn grafmonument, een rijksmonument. Het was deze pastoor die het kerkhof aan heeft laten leggen.

De eerste ter aardebestelling was op 25 juni 1885. Het rijksmonument is in 2001 gerestaureerd, maar is nu al weer toe aan beschermende maatregelen. Verschillende ornamenten zijn verdwenen. Opvallend zijn de kikkers uit het familiewapen van Van Rijckevorsel.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 5 maart  2008

Wie heeft hier een mooie foto van?

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 11 mei 2010 om 11:14 uur

Villa’s, een katholiek ‘stadje’ en een atoomschuilkelder

vertelde op 13 februari 2009 om 12:12 uur

Drie graven