skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Pauselijke zegen over het gezin

Jaarlijks spreekt de Paus op het Sint-Pietersplein zijn zegen "Urbi et orbi" voor de stad en de wereld uit. Ook is in Rome voor geïnteresseerden op woensdag gelegenheid de Paus persoonlijk bij een audiëntie te ontmoeten en daarbij zijn zegen te ontvangen.

Bij andere gezinnen waren de muren behangen met het kruisbeeld, bijbelse afbeeldingen en portretfoto’s van voorouders. Bij ons werd den herd, behalve door het crucifix, versierd met een schilderijtje met een panoramafoto van de Moerdijkbrug en een ingelijste toetreding bij de H. Familie. Verder was de wand gevuld met een oorkonde in A4-formaat, geschreven op perkament en met bovenaan een kleurige afbeelding van de regerende Paus Pius XII. Daaronder stond met Gotische schrift in kleur, een vraag.

Heilige Vader

Renier de Groot-Verwijst, en Kinderen ootmoedig neergeknield aan de voeten van uwe Heiligheid, vragen om de Apostolische Zegen bij gelegenheid van het Zilveren Jubilée van hun Echtvereniging.

Onderaan zat een 5 centimeter Grootzegel, reliëfstempel (geen lakzegel) van het Vaticaan en daarbij in het Latijn: “De Heilige Vader voldoet gaarne aan Uw verzoek. Verleend vanuit het Vaticaan, 23 juni 1952.” Op de achterzijde is met potlood de vertaling van het Latijn geschreven.

De huwelijkssluiting van bovengenoemd echtpaar vond plaats op donderdag 19 mei 1927 in de Petruskerk van Uden door pastoor H. Swinkels.

De ceremonie vond plaats Bruidspaar De Groot-Verwijst, 19 mei 1927onder de vroege stille H. Mis van 7 uur. Op dat tijdstip was de voltrekking gratis. Tegelijkertijd huwde het echtpaar Verwijst-De Groot: de beide echtparen waren familie van elkaar: broers en zussen. Het derde echtpaar waarvan de man ook de naam De Groot droeg, woonde op buurtschap Hoeve en was geen familie.

Trouwen was destijds een formaliteit, daar kwam geen bruidsboeket aan te pas en alleen de vrouw droeg een trouwring. Ondanks de belangrijke dag ging thuis het alledaagse werk gewoon door met een nieuw familielid, voor Moeke nu wonend aan de andere kant van Uden. Een bezoek brengen aan haar moeder op buurtschap Vijfhuis, ging lopende.

De zondag daarop legde fotograaf H. Sandtmann aan huis de gebeurtenis vast. De zegen bracht in het Rijke Roomse Leven tien kinderen voort, onder wie twee kloosterlingen.

 Zilveren bruidspaar De Groot-Verwijst met kinderen, 19 mei 1952

Nu ik de bedevaartweg via de zandwegen van destijds op de kaart bekijk, zie ik niet dat deze afstand korter was. Bij een radio-uitzending van Pasen waarbij de pauselijke zegen uitgesproken werd, zei Moeke: “nu je deze aanhoort en zou sterven, zou je recht naar de Hemel gaan.” Ik zei: “ik blijf toch liever nog even leven!”

Reacties (5)

Antoon Vissers
Antoon Vissers zei op 18 mei 2017 om 14:23
Erg leuk om dit te lezen.
Mijn grootmoeder geboren in Uden (Volkel) had ook zo'n schilderijtje aan de muur.
Het was voor haar gemaakt en door de paus ondertekend omdat ze niet lang meer te leven had.
Er staat o.a. op een verzoek voor een apostolische zegen en een volle aflaat in het stervensuur, ook indien zij tot biechten of communiceren niet meer in staat zijnde, de H. naam Jezus met de mond, of tenminste met het hart rouwmoedig aanroept.
Mocht er belangstelling zijn voor een afbeelding daarvan kan ik deze digitaal mailen.
Mijn grootmoeder Anna Maria van Boxtel gehuwd met Antonius Vissers is toch binnen jaar daarna overleden in 1956.
Rini. zei op 19 mei 2017 om 06:36
Antoon.
Bedankt voor de reactie, de Apostolische zegening van Uw grootmoeder
was binnen enkele jaren aangevuld met extra bevoegdheden.
Antoon, graag zou ik de afbeelding ervan naast leggen om te vergelijken,
via BHIC is dat wel mogelijk.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 19 mei 2017 om 10:19
Tuurlijk is dat mogelijk Antoon en Rini. De foto mag naar info@bhic.nl tav Mariët. Dan kan ik deze foto hierbij plaatsen, als je daar mee akkoord gaat Antoon? De foto is inmiddels door Antoon opgestuurd en door mij hierbij geplaatst.

<a href="https://www.bhic.nl/media/document/file/foto-a.-vissers.jpg?4-0-3" target="_blank"><img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/foto-a.-vissers.jpg?4-0-3" title="Document grootmoeder A. Vissers" width="500"></a>

<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
Antoon Vissers
Antoon Vissers zei op 24 mei 2017 om 19:52
Dank Mariët,
Vindt het een bijzonder mooi verhaal van Rini en daar hoort dit plaatje ook wel bij.
Geef toch ook nog even door dat ik nog een prachtig prentje heb van haar man Antonius Vissers.
Het is een prentje wat mijn grootvader kreeg bij zijn eerste communie in 1886. Op dit prentje geeft Paus Pius VII een gebed met volle aflaat aan de eerste communiekant en komt van 10 april 1821.
In de tekst o.a.
O goeden en allerzoetsen Jesus; zie ik buyg myne knieën inuwe tegenwoordigheyd en bid en smeek u met grootste vuerigheyd van mynen geest dat gy geweerdige in myn hert te drukken levende gevoelens van geloof hoop en liefde, en waer berouw over mynen zonden en eenen vasten wil van my deselve te beteren, terwyl ik met eene groote aendoening en droefheyd by my overweeg en in den geest aenschouw uwe vyf wonden, voor oogen hebbende het geen den profeet David reeds van u, o goeden Jesus zeyde: "Zij hebben mijne handen en voeten doorboord zij hebben alle mijne beenderen geteld"
groet Antoon Vissers
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 26 mei 2017 om 18:58
Graag gedaan Antoon en het plaatje van haar man wil ik ook best bij dit verhaal plaatsen hoor. Bij deze:

<a href="https://www.bhic.nl/media/document/file/communieprentje-toon-vissers-1886.jpg?4-0-3" target="_blank"><img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/communieprentje-toon-vissers-1886.jpg?4-0-3" title="Communieprentje Toon Vissers" width="500"></a>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen