skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Pension Van Bakel

In Oss werd in de jaren zestig driftig gesloopt én veel gebouwd. Deze foto is een van de stille getuigen van de vernieuwingsdrang die in die jaren in de stad hing. Wij weten niet precies waar deze opname nu gemaakt is, maar er zijn vast Ossenaren die ons dat kunnen vertellen. Als we ook nog wat meer kunnen horen over Pension Van Bakel zou dat helemaal mooi zijn. We hopen dus op reacties!
 Kruisstraat gezien vanaf de Lievekamp met links Pension Van Bakel, Oss 1966 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC, 1659-000085)Kruisstraat met links Pension Van Bakel, Oss 1966 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC, 1659-000085)

“Kruisstraat gezien vanaf de Lievekamp met links Pension Van Bakel”; Dat is de informatie die wij bij deze foto hebben. En een jaartal: 1966. Als dat correct is en als we mogen aannemen dat met “Lievekamp” de tegenwoordige Lievekamplaan wordt bedoeld, dan zijn al deze huizen inmiddels vervangen door nieuwbouw en is ook het braakliggend terrein op de voorgrond inmiddels gevuld.

Kijk naar toen

Zijn er dan nog mensen die zich Pension Van Bakel kunnen herinneren? Die weten wie de pensiongasten zoal waren? Gastarbeiders? Forensen uit andere delen van Nederland? Handelsreizigers? Was je hier misschien zelf ooit hier te gast, om daarna definitief in Oss te blijven hangen? Of weet je wanneer deze panden gesloopt werden, wanneer de Kruisstraat haar tegenwoordige uiterlijk kreeg en hoe die veranderingen vielen bij de Ossenaren? Deel jouw herinneringen in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder. We hopen op reacties.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (7)

Cor Ottens (telefonisch) zei op 11 juli 2018 om 14:51
In de jaren vijftig, de tijd dat ik er kwam, zaten er vooral repatrianten: Indische Nederlanders die hier naar toe kwamen. Ik was bevriend met een Indonesische jongen en zo kwam ik ook wel eens in het andere pension van Van Bakel, aan de Kruisstraat. Dan gingen we daar op visite bij kennissen van hem.

In het pension wachten die mensen daar op permanente woonruimte en dat kon overal zijn; ook naar Tegelen zijn mensen toen toegegaan. Ik schat dat er in de Kruisstraat zo'n zes à zeven gezinnen zaten, in de Boterstraat wat minder. Vier, gok ik.

Op die lege plek op de foto, daar is later het postkantoor gebouwd. Dat is inmiddels ook alweer gesloopt en daar staan nu appartementen. Die kleine huisjes zijn ook tegen de grond gegaan. Alleen het pand van café d'n Engel staat er nog. Dat is later nog een kledingzaak geworden en als ik me niet vergis, zit daar nu een makelaarskantoor.
Ria van Dinther bes zei op 11 juli 2018 om 15:42
Ik heb in het kleine huisje naast pension van Bakel gewoond en en opgegroeid met Indonesië fam Sitter en Glen enz had daar veel vriendinnen Naast ons woonde famTonkman een joodse fam Daar naast woonde fam Wagemakers en daarnaast was het café De zandpad was de leivekampstraat Ongeveer 1957 tot 1962 heb ik gewoond ria van Dinther meisjes naam Bes
Piet van Ballegooij (via de chat) zei op 11 juli 2018 om 16:02
Pension van Bakel werd voornamelijk bewoond door Indische mensen, afkomstig uit Indonesië. Eén van de bewoners was Frank Wilson met vrouw en kind (de eigenaar van autorijschool Wilson); zij zijn in 1967 of 1968 naar Nederland gekomen.

Volgens mij was het pension al in de vijftiger jaren als dusdanig in gebruik. Veel Indische mensen die nu nog in Oss wonen hebben er een tijdje gewoond. Er heeft ooit een artikel, ik dacht in het BD, over het pension gestaan. De Indische mensen die er verbleven vonden het maar niks. Er werd enorm geklaagd over het eten, ze waren rijst gewend, dus stamppot was van een heel andere orde.

Toen het gebouw werd afgebroken (eind jaren zestig?), werd de molen weer helemaal zichtbaar. Ik herinner me dat veel mensen nogal klaagden over het braakliggende stuk grond voor de molen.

Van Bakel had ook één van de eerste cafetaria's van Oss, waar ik menig frietje heb verorberd.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 17 juli 2018 om 15:54
Bedankt allen voor de informatie en de verhalen, heel interessant om te lezen!
Richard van Peufflik (per mail) zei op 31 juli 2018 om 14:42
Het Pension Van Bakel moet naast de molen in de Kruisstraat hebben gestaan. Daar is nu het appartementencomplex de Molenwiek. Daarnaast is een pandje met een dakkapel, en een pandje met 3 dakramen een blokpand op kopsekant. Dat is nu het pand waar Bato makelaars is gevestigd met daarboven appartementen.

Dan zie je een stukje terug de ingang van het Italiaans restaurant en dan weer verder de oude Philipsmuur en in de verte de Philips schoorsteen.

Het braakliggend terrein is de huidige Lievekamplaan en het parkeerterrein van het oude Postkantoor.
Paul zei op 5 augustus 2020 om 13:24
In het boek "Asta's ogen" van Eveline Stoel wordt verteld over de Indische familie Hoyer. Zij woonden tijdelijk met 9 personen, moeder Asta, haar moeder en 7 kinderen in één kamer in het pension aan de Kruisstraat in Oss.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!