i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Uden
Tags:

Vrome kinderen zijn ook met minder tevree

vertelde op 13 november 2016 om 17:53 uur

Het Sinterklaasfeest is een oude Nederlandse traditie. Vooral bedoel om de kinderharten te vervullen van blijdschap. Op 4 december 1937 bezoekt de goede Sint Uden. Het St. Nicolaas-comité van De Rk. Werkliedenvereniging staat klaar om de Sint in 't Patronaat te ontvangen. De commercialisering van het feest zet al aardig door.

De Udensche Courant geeft haar speciale St. Nicolaasnummer uit. Het staat vol met advertenties. Daarvoor had de Udensche Courant de winkeliers benaderd: "Zorgt dat de H. Man Uw zaken uitkiest voor zijn inkoopen! U kiest de zekerste weg door het plaatsen van een aantrekkelijke Annonce in onze St. Nicolaas-nummers...Wij helpen u met uw St. Nicolaas-reclame en zorgen voor een plaats die opvalt". Het levert een keur aan reacties op. Een Udense juwelier adverteert met "Een St.Nicolaas-cadeau dat gewaardeerd wordt: een horloge, een dames- of heerenpolshorloge, een pendule of een keukenklok".

Persoonlijk bezoek van de Sint voor 15 cent

En Cinéma-theater Parisien aan de Markt verzekert de jeugd van een persoonlijk bezoek van St. Nicolaas en Zwarte Piet aan het surprise-matinee. Toegangsprijzen variërend van f 0.15 tot f 0.40. En natuurlijk mogen de jeugdrubriekjes niet ontbreken. Er is ruimte voor versjes en verhalen met een duidelijk katholieke boodschap. Kinderen dienen volgens het 'Sinterklaaspreekje' gehoorzaam, vroom en ijverig te zijn. "Van een ijverig mensch komt altijd iets terecht, terwijl de armoede van vele menschen alleen maar de vrucht is van luiheid en afkeer van werken".

Pietenburg, de stad waar de nikkertjes wonen

Het nummer sluit af met een verhaal over Pietenburg, "de stad, waar de nikkertjes wonen". De strekking van het verhaal is dat Piet ook wilde dat de kindertjes in zijn land van herkomst cadeautjes zouden krijgen. "En zo kwam het, dat Sint Nicolaas de nikkerstad binnenreed, hartelijk toegejuicht door de zwarte mannetjes, die allemaal even blij zijn, omdat ze nu ook hun verlanglijstje voor Sint Nicolaas in de bus mogen stoppen". Over stereotypen gesproken. Geen schrijver zou het tegenwoordig in zijn hoofd halen om zo'n strekking toe te passen. Maar in 1937 is een wereld vol stereotypen niet vreemd en gaat het er soms weinig fijnzinnig aan toe. Ook in het preekje voor de kindertjes: "Weet je wanneer je echt vroom bent? Dat ben je, als je je zelf ook dan nog tevreden en gelukkig gevoelt, wanneer je vandaag minder hebt gekregen dan andere kinderen."

Dit verhaal stond eerder in Brabants Dagblad

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 8 april 2010 om 09:51 uur

Sinterklaas thuis

vertelde op 23 juni 2015 om 09:47 uur

Advertentie voor automobiel of toch een huwelijksannonce?