skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Pieter de Josselin de Jong (1861-1906)

Pieter de Josselin de Jong werd geboren in Sint-Oedenrode, waar zijn vader notaris was. Deze stimuleerde Pieter veel te tekenen. Het gezin, dat deel uitmaakte van de gegoede burgerij, woonde in Emmaus. Pieter doorliep de lagere school in Sint-Oedenrode en de HBS in Den Bosch.

 In 1877, op zestienjarige leeftijd, verhuisde hij naar Den Bosch, waar zijn kunstenaarsopleiding begon.

Dat was aan de Koninklijke School voor Nuttige en Beeldende Kunsten, een opleiding die vooral tegen het einde van de 19e eeuw en in het begin van de 20e eeuw een belangrijke groep kunstenaars heeft voortgebracht. Behalve Pieter de Josselin de Jong behoorden daar ook Antoon Derkinderen, Herman Moerkerk, Jan Bogaerts, Antoon van Welie, Hendrik de Laat, Marius de Leeuw en Jan Sluijters toe. Veel van deze kunstenaars zijn opgeleid door twee schilders uit de Bossche schildersfamilie Slager, Petrus Marinus Slager en zijn zoon Piet Slager.

Na Den Bosch studeerde De Josselin de Jong in Antwerpen aan de Akademie voor Beeldende Kunst, en in Parijs aan de Ecole des Beaux Arts. Hij maakte ook nog een studiereis naar Rome. Zijn debuut als historieschilder werd alom bekroond en hij leidde een druk leven als portretschilder. Van 1883 tot 1897 werkte hij in Den Haag. In 1897 verbleef hij een tijd in Rheden, daarna in Wassenaar (tot 1903). Van 1903 tot aan zijn dood in 1906 woonde en werkte hij weer in Den Haag.

Hij schilderde, aquarelleerde, etste en tekende portretten, figuur- en genrestukken. Later maakte hij ook landschappen en vooral interieurs van fabrieken en werkplaatsen, met name in Engeland, Limburg en Drenthe. Zijn belangstelling voor de zware industrie leverde zijn meest originele bijdragen aan de Nederlandse schilderkunst op. Als portretschilder schilderde hij onder andere een portret van koningin Wilhelmina (nu in paleis het Loo) en van koningin-moeder Emma (Centraal Museum Utrecht).

Pieter de Josselin de Jong kreeg in zijn tijd veel waardering. Koning Willem III verleende hem al in 1883 een gouden medaille. Maar ook later ontving hij veel onderscheidingen (o.a. Amsterdam 1883 en 1886; Parijs 1889, 1900; St. Louis, V.S, 1904).

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch heeft twee portretten van zijn hand in de collectie: een van Joseph Israëls (vader van de schilder Isaac) en een van Dora Jacobs-Hartogensis. Zijn werken hangen in musea in Amsterdam, Delft, Den Haag, Leeuwarden, Leiden en Utrecht. De gemeente Sint-Oedenrode heeft het schilderij ‘Twee meisjes’ van De Josselin de Jong in de collectie. De beroemde schilder wordt in het gemeentehuis geëerd met een borstbeeld.

Hij overleed in Amsterdam, waar hij lid was van de kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae.

Reacties (25)

Rob Slinkert zei op 25 februari 2010 om 22:09
Ik ben in het bezit van een stilleven met de signatuur P.J.de Jong. Heeft iemand misschien de signatuur waarmee hij zijn schilderijen signeerde?
Marilou Nillesen zei op 1 maart 2010 om 08:39
Dag Rob,

Een snelle zoektocht via internet levert op dat het veilinghuis Glerum een gesigneerde Josselin de Jong in huis heeft (of heeft gehad). Wellicht kunnen zij antwoord geven op je vraag.

Het e-maildres is: info@glerum.nl

Veel succes ermee!
Willie zei op 1 maart 2010 om 15:39
Ik heb vanmorgen een foto gemaakt van de handtekening van Pieter Josselin de Jong. Mijn mail is:
w.mosselaer@hccnet.nl
Dan stuur ik hem digitaal naar je toe.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 1 maart 2010 om 16:25
Ik heb deze morgen een foto gemaakt van zijn signatuur.
Mijn mailadres is:
w.mosselaer@hcnet.nl
Dan stuur ik de foto naar je toe.
Rob Slinkert zei op 1 maart 2010 om 21:18
Bedankt voor je reaktie Marilou, ook daar staat de signatuur: P de Josselin de Jong voluit geschreven. Mijn schilderij is voor 99% zeker van hem maar er staat P J de Jong in hetzelfde handschrift en deze signatuur zoek ik bij een ander schilderij want dan heb ik 100% zekerheid.
Rob Slinkert zei op 1 maart 2010 om 21:41
Willie, ik heb net ook een paar foto's naar jou gestuurd. Kan jij ook je oordeel eens geven.
Willie zei op 2 maart 2010 om 18:13
Sorry, er is zit een fout in mijn mailadres, het moet zijn:
w.mosselaer@hccnet.nl
Willie Damen van de Mosselaer zei op 4 juni 2017 om 13:08
Verzoekschrift van een Comité om op het Marktplein dezer gemeente een monument te mogen plaatsen van den kunstschilder Josselin de Jong. Het lid Raupp tevens lid van op gemelde Comité, laat bij de leden een model van het op te richten monument ter inzage circuleren. Het lid Moeskops vindt het Marktplein als een zeer ongewenste plaats om het monument daarop te plaatsen, Hij zou dat gedenkteken liever op den schilders graf plaatsen. Bovendien vindt hij het plaatsen van een monument voor de bedoelde kunstschilder op het Marktplein alhier een miskenning van vroeger, in zijn oog veel grotere mannen van Sint-Oedenrode, namelijk meester van Haeren en dokter Raupp. Het lid Swinkels en enige andere leden stemmen met het gezegde van het lid Moeskops in en eerstgenoemde zegt, het Marktplein geen ruimte missen kan voor plaatsen van het monument. Men zal na het plaatsen van het monument geen gelegenheid hebben de tenten en spellen, welke bij gelegenheid van de kermis geplaatst worden op het Marktplein, noch ordelijk te doen geschieden. Het lid van Grinsven kan zich niet verenigen met de plaatsing van een buste op het Marktplein, Hij had gedacht dat een levensgroot standbeeld zou verrijzen. Voor een kunstschilder als Josselin de Jong is een borstbeeld te gering. Wanneer het levensgroot beeld niet van marmer wordt gemaakt zal het geeneens zoveel kosten. Hij verklaart tegen de plaatsing van het borstbeeld te zijn. De Voorzitter zegt, dat men in vele grote plaatsen op pleinen ook een buste ziet staan. Hij vindt het bezwaar van van Grinsven overdreven. De Voorzitter betoogt dat hij voor een klein maar schoon afgewerkt monument is. De Voorzitter stelt aan de raad voor om een commissie ter voorbereiding van deze zaak te benoemen de leden Kemps, Habraken en van Grinsven.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 juni 2017 om 08:38
Bedankt Willie! Wanneer heeft deze discussie plaatsgevonden?
Willie Damen van de Mosselaer zei op 6 juni 2017 om 14:59
Sorry, dit moest erbij staan:
22 april 1909 Toegang 7634 inventaris 29 blad 134, nr. 8
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 juni 2017 om 15:29
Ah, dank voor de snelle aanvulling Willie, dan is het helemaal duidelijk.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 15 juni 2017 om 07:49
Op initiatief van vrienden en bewonderaars werd op 2 juli 1912 in het voormalige raadhuis aan de Markt een bronzen borstbeeld van Pieter de Josselin de Jong onthuld vervaardigd door Charles van Wijk.
Bron: Bep van Lieshout: Heemschild, jaargang 41, nr. 1, lente 2007
bert de graaf zei op 12 december 2017 om 21:21
hij is ook in Kampen geweest
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 13 december 2017 om 10:11
Wat leuk om te weten, Willie! Weet je toevallig ook of dit borstbeeld er nog steeds is? En bedankt ook voor jouw aanvulling, Bert!
L.M. de Graaf zei op 13 december 2017 om 11:01
In 1983 was ik bij het RKK, Rooise Kultuur kontakt, en heb medegewerkt met de expositie in 1985 en ook later in 2009. Heb destijds een van zijn kinderen ontmoet. Nu schijg ik een artikel in de mooirooikrant
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 13 december 2017 om 11:58
Mooi dat jij zoveel aandacht aan hem hebt besteed en dat jij dat nog steeds doet! We zijn heel benieuwd naar het artikel!
bert de graaf zei op 8 september 2018 om 14:28
Het artikel is inmiddels geplaatst in DeMooiRooiKrant, ook is er een expositie geweest in Den Haag bij Panorama Mesdag.

Verder nog steeds zoeken naar de onbekende man, aankoop destijds van de gemeente St.Oedenrode.

Pieter is in 1873, op 12 jarige leeftijd bij zijn oom in Zutphen gaan wonen, hij is uitgeschreven in St.Oedenrode en ingeschreven in Zutphen, eind 1873.
Volgens het register is hij daar gebleven tot april 1879 en weer terug ingeschreven in Rooi april 1879. Maar hij studeerde ook in Den Bosch en nam les bij de heer Slager, wat is er gebeurd ???
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 10 september 2018 om 10:42
Heb je ook al eens in de bevolkingsregisters van de stad 's-Hertogenbosch gekeken of hij daar is ingeschreven ? www.erfgoedshertogenbosch.nl (maar ze staan helaas nog niet online)
bert de graaf zei op 10 september 2018 om 11:38
Dat moet ik nog doen, ook bij de HBS in Zutphen,
maar dan moet ik dan daar naar toe reizen, zal ik doen.

De onbekende man, komt niet uit Zutphen, aldus het stadsmuseum van Zutphen, op basis van de klederdracht. Heb nu contact opgenomen met het muzee Scheveningen en gevraagd of de man misschien een Scheveningse visser is. Pieter heeft ook de 3 Scheveningse meisjes geschilderd.
Peter van de Laar zei op 6 januari 2019 om 02:46
Willie Damen van de Mosselaer vertelde hier in deze rubriek op 25 oktober 2015 in “Schenkingen voor het Raadhuis”het volgende.
“De Heer E. Leurs maakt de gemeente er in 1951 op attent dat het schilderij ‘De Zaaier’, geschilderd door Pieter Josselin de Jong nog steeds aanwezig was in ‘De Gouden Leeuw’. Dit hotel staat op de Markt, waar in vroegere dagen de sociëteit ‘De Unie’ was gevestigd, die eigenaars waren van het schilderij. Toen de sociëteit werd opgeheven, was het de bedoeling dat het schilderij zou worden overgedragen aan de gemeente. De eigenaar van het hotel A. Versantvoord, die het hotel met het schilderij had gekocht ging akkoord en schonk ‘De Zaaier’ aan de gemeente, waar het tot op de dag van vandaag is te bewonderen.”
Over de Zaaier van Pieter de Josselin de Jong Op het internet is te lezen dat bovengenoemd schilderij in 2007 is geveild bij Christies en verkocht voor 1538 US-Dollar. Weet iemand of deze informatie klopt, of de gemeenteraad hiervoor toestemming heeft gegeven en of de nieuwe eigenaar heeft besloten het schilderij in het gemeentehuis te laten hangen?<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/sint-oedenrode-pieter-de-josselin-de-jong-schilderij-de-zaaier.jpg?c1baa811692b8e33be88d9e4a0b700d8f30e7efe" title="Schilderij de Zaaier" width="breedte in pixels" height="hoogte in pixels" border="0">
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 8 januari 2019 om 13:51
Bedankt Peter, voor de reactie en voor de afbeelding van het schilderij. Wat er precies met het schilderij is gebeurd weet ik zo niet, maar misschien dat iemand anders jouw vraag wel kan beantwoorden...?
bert de graaf zei op 9 januari 2019 om 20:31
De Zaaier behoort nog steeds tot de gemeente. Collectie
bert de graaf9 zei op 9 januari 2019 om 20:49
Het was te zien in de expo panorama mesdag 2017
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 10 januari 2019 om 10:39
Ah, dankjewel voor de opheldering Bert!
Peter van de Laar zei op 3 februari 2020 om 22:22
Nog even over de zaaier. Het in 2007 geveilde schilderij blijkt een groter exemplaar te zijn, dat ook de naam "de Zaaier" is toegekend. De link naar dit schilderij, dat 76,5 x 116 cm meet, staat al vermeld in mijn bijdrage van 6 januari 2019.

Dit schilderij is in bezit van de gemeente Sint-Oedenrode. Dit schilderij is kleiner, te weten 38 x 52 cm.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.