skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Pink Floyd in Heesch

Henk Geurts
Henk Geurts
vertelde op 18 augustus 2014
bijgewerkt op 22 december 2020
Rond 1967 was Henk Janssen beheerder van de toen nog nieuwe Pas in Heesch. Op een of andere manier haalde hij allerlei bandjes naar Heesch, zoals de Shoes, de Motions, Tea Set, Golden Earrings, Bintangs. Er kwamen ook veel Engels bandjes, zoals The Fortunes.

Op 2de Pinksterdag 1968 heeft Pink Floyd, toen helemaal nog niet zo bekend, er opgetreden. Wij hebben onze ogen staan uitkijken naar het instrumentarium en een onwaarschijnlijke “ligtsjoo” met psychedelische muziek.

Op een gegeven moment hadden ze allemaal het hele kleurenspectrum om hun lichaam en om de instrumenten heen.  Er stond een enorm aantal instrumenten en apparatuur op het podium, dat eigenlijk te klein was. Ook hadden ze een enorme gong in het midden staan.

Kijk maar eens op de hoes van Ummagumma: die spullen stonden allemaal op dat podium. Er was volgens mij nog geen honderd man op afgekomen, want niemand had van deze groep gehoord. 

Onder de nummers die ze brachten was ook het nummer "Careful with that Axe, Eugene" met die enorme angstaanjagende gil midden. 

Een aantal jaren geleden werd ik benaderd door iemand van wie ik de naam niet meer weet. Hij was het boek "Pink Floyd in de Polder" aan het schrijven. Hij vroeg me naar informatie, waarna ik hem doorverwezen heb naar Henk Janssen. 

Wellicht dat anderen die ook bij dit concert waren hier op kunnen reageren.

Reacties (96)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 5 november 2014 om 13:06
Van dit concert had ik nog nooit gehoord.
Wel, heb ik ooit iemand uit 't dorp Zeeland horen vertellen dat 'The Pink Floyd' daar in de 60er jaren 'n optreden hebben gegeven. 'T zal allemaal wel in 't voornoemde boek "Pink Floyd in de Polder" staan, mits 't ooit is uitgegeven.
Ik vind 't jammer dat ik daar niet bij was in die tijd van Psychedelica, Love, Peace & Vloeistofprojecties. Maar misschien ligt er nog wel foto-, film- of geluidsmateriaal van deze optredens bij iemand in 'n oude kast.
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 5 november 2014 om 19:18
Pink Floyd heeft in die tijd een toer door de lage landen gemaakt. Henk Janssen weet er zeker meer van, maar ik zou niet weten waar die momenteel zou zitten.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 5 november 2014 om 22:19
Maar, Henk er zullen toch wel meer oud - bezoekers van dat concert uit Heesch nog herinneringen hebben aan zulk 'n indrukwekkend concert, lijkt mij ! Ik ben daar ontzettend benieuwd naar.
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 9 november 2014 om 11:36
Een tijd later is er in Heesch de Jongerensoos de Meule opgericht. Heel veel soosleden van het eerste uur zijn bij dit optreden geweest. Ik denk dat die niet op BHIC kijken.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 9 november 2014 om 14:03
Als ik 'n beetje Google op 'De Meule in Heesch, kom ik al snel oudgedienden van de jongerensoos tegen zoals : Hans van der Pas / Bert Engelbart / Ellen Neelen / Adjan Banken / Hanneke [ Schrijvers-] v. Lier. Henk als je een van hun kent, heb je misschien 'n aanknopingspunt tot meer gegevens van dit toch wel legendarisch concert. !!
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 10 november 2014 om 20:00
zie: www.floydstuff.com
" 21 april 2004 - Mijn vaste overbuurman op de beurs in Utrecht bracht vorige week het goede nieuws dat hij een kaartje had uit Rotterdam begin jaren zeventig. Vandaag het kaartje van hem overgenomen. Het bleek van Ahoy' 1971 en is compleet met strookje. Ook vandaag een e-mail gekregen van iemand die getuige is geweest van het optreden van Pink Floyd in Heesch. Hiervan had ik al wel de advertentie, maar nog geen getuigenverslag. Wellicht binnenkort!"

Die iemand was ik en dat verslag heb ik hem later gestuurd.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 10 november 2014 om 22:38
Mooie site Henk. Wel vreemd dat 't concert in Heesch er wel op staat maar 't concert in 't dorp Zeeland, waar ik van 'n Zeelander gehoord heb , niet. Zou die 't gedroomd hebben. Hij zei dat 't in 1967 geweest moet zijn. Ik hoop er nog eens duidelijkheid over te krijgen.
Henk begrijp ik je goed, dat 't verslag wat je hem opstuurde 't bovenstaande verhaal is. of heb je er nooit 'n shabloon c.q. kopie van gemaakt.
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 8 januari 2015 om 21:05
Zie vandaag (8 januari 2015) het Brabants Dagblad regio Uden-Veghel pag. 26-27 met een verslag over Pink Floyd in Heesch
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 9 januari 2015 om 14:49
Bedankt Henk,
Leuk dat Joop van Rossum, (misschien wel door onze coversatie want Brabants Dagblad plaats ook wel verhalen op deze site), dit onderwerp opgepakt heeft en er ook klaarblijkelijk gedegen onderzoek naar gedaan heeft. Wat ik wel nog miste was 'n foto(otje), maar die zullen er wel niet zijn gemaakt. Toen werden er relatief maar weinig foto's gemaakt en in kleur nog minder. Althans de eerste kleurenfoto in onze familie stamt uit 1966.
Ineke van Heumen zei op 16 januari 2015 om 21:32
Goedenavond heren,
Ik kom toevallig hier terecht omdat ik Pink Floyd draaide en mijn herinneringen aan dat concert ophaalde. Ik was erbij (16 jaar) en herinner me vooral de vloeistof-projectie. In mijn zakagenda van 1968 staat: 3 juni: Naar Heesch geweest. Pink Floyd met opzienbarende ligtsjoo. Beautifuls uit Denemarken. (?)
En verder nog wat gebabbel over vriendjes en "een stomme knul die mijn oorbel pikte", maar daar hebben jullie niks aan natuurlijk.
Ik woonde destijds in Oss en ging met een vriendin.
Groeten, Ineke
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 16 januari 2015 om 22:58
Goh, dat is leuk, Ineke.
En dat je die zakagenda van 1968 nog steeds hebt.
Ja dat je van het concert niet veel details meer weet is niet vreemd natuurlijk.
Het is tenslotte al bijna 'n halve eeuw geleden.
maar mocht je nog iets te binnen schieten. Ik lees 't graag.
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 17 januari 2015 om 19:46
Hallo Ineke,
Wat leuk dat je op mijn verhaaltje reageert. We moeten elkaar beslist tegengekomen zijn op die middag in de Pas. Ik heb nog wat speurwerk verricht en het blijkt dat er in de Kentering in Rosmalen een aankondiging geweest is dat The Pink Floyd daar op Eerste Pinksterdag 2 juni zou optreden. Ze hebben hier echter niet opgetreden.
Na het optreden in de Pas moesten ze meteen verder naar Weesp waar ze die avond ook nog moesten optreden. Wij hadden geluk dat ze voor deze optredens wel een werkvergunning hadden, want die werd de Engelse bands vaak geweigerd, omdat er geen Nederlandse bands in Engeland als tegenprestatie konden spelen.
Een mooie herinnering kun je op YouTube vinden: "Tonite let's make love in London" van Pink Floyd.
Ik denk dat wij daar toen met een man of zes waren. In ieder geval met Gerrit Verhoeven uit Oss en met Piet en Martien Ceelen en Theo Wingens uit Heesch. Ik heb ook nog in mijn schoolagenda gekeken, maar ik had die week eindexamen van de Mulo in Heesch en eenmaal geslaagd kreeg ik een nieuwe witte Puch. Dat staat er wel uitgebreid in vermeld.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 17 januari 2015 om 22:37
Ik heb de film bekeken. En denk : Wat jammer dat ik dit gemist heb!
En jullie hebben dat mogen ervaren. Waauw!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 13 mei 2015 om 12:52
Henk, Ik ontdekte dat je al eerder dit concert aanhaalde in 'n reactie van je op het verhaal - Daar bij die molen - . Uit die reactie haal ik ook dat Heesch best wel progressive-Rock-minded was in die tijd. Is dit "n halve eeuw later nog zo??
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 14 mei 2015 om 09:59
Er is nog heel lang de "Meulepop" gehouden. Maar de laatste tijd gebeurt er volgens mij weinig in Heesch op dat gebied.
guus zei op 14 juli 2015 om 11:46
Beste Gerard, Henk en Ineke,

Zo te zien zijn jullie zeer begaan met de geschiedenis van Heesch en weten jullie er ook het een en ander vanaf. Voor het Brabants Dagblad ga ik de komende weken een zomerserie maken over 't Dorp. de doorgaande straat in Heesch die eerst de naam Rijksweg droeg.

De bedoeling van de zomerserie is dat ik 't Dorp aan de hand van thema's helemaal ga doorlichten. Zo komt er bijvoorbeeld een artikel over de naamswijziging, over de vele tankstations, over de Albert Heijn die fors wil uitbreiden etc. etc. ik kan nog wel even doorgaan.

Mijn vraag aan jullie wat jullie allemaal van deze bekende straat in Heesch weten en of jullie het leuk lijkt om met mij mee te denken over bepaalde thema's? Jullie weten misschien meer van deze straat dan ik tot op heden.

Mocht je het leuk lijken om hierover te praten of je idee in te brengen, kunnen jullie mij mailen op guuspeters_60@hotmail.com of bel mij even dat is nog makkelijker: 06-20 42 47 37.

Ik hoop van jullie te horen.

Groeten,

Guus Peters
Redacteur Brabants Dagblad.
Mario van der Linden zei op 21 oktober 2015 om 23:29
In Chockfull speelde Jan Hendriks die later in DoeMaar speelde. Ik heb de eer gehad later ook enkele jaren in die groep te mogen meedoen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 oktober 2015 om 10:12
Als tiener in de jaren tachtig maakt dit gegeven natuurlijk heel veel indruk op mij, Mario! ;-)
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 22 oktober 2015 om 13:41
Mario als Jan Hendriks al in Chockfull speelde toen deze bij dit Pink Floyd - concert in het voorprogramma stond, kan Jan vast ook nog wat herinneringen ophalen van dit spectaculaire legendarisch optreden. Heb jij nog contact met Jan om hem daar naar te vragen ?
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 22 oktober 2015 om 17:35
Hé Mario, was jij ook bij dat concert van Pink Floyd?
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 28 maart 2016 om 18:06
Wil je een indruk krijgen van hoe dit concert geklonken kan hebben; luister dan eens naar ruim 81 minuten High-Quality U-tube -opname (disc-1-) : Pink Floyd Complete Concertgebouw 1969 Live, 1969
Nellie van Dorst zei op 10 april 2016 om 21:18
Even een vraag. In de periode 1970 - 1971 heb ik met mijn broer Leo en vriendinnen Truus Carpey en Annie Smits' bezig geweest om de Meule op te knappen. Geschilderd en schoon gemaakt enz. Er is een opening geweest kort daar na door de burgemeester. Weet iemand of daar foto' van zijn? Zou dat erg leuk vinden om die te zien. Er woonde in die periode ene Guus in helemaal boven .
Nellie van Dorst zei op 10 april 2016 om 21:22
En bij de opening hadden we inderdaad ( neerlands hoop )
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 11 april 2016 om 20:45
Hoi Nellie,
Bedankt voor je reactie.
Ik heb inderdaad nooit meer aan dat optreden gedacht, maar ik was daar ook bij. Er zijn toen op de begane grond in de nissen aan de zijkant van de ingang toiletten geplaatst. Mijn pa (voorheen eigenaar van de molen) had hier onder in de molenberg jarenlang een opslag van kunstmest gehad, dus het was er nogal muf.
Ik heb het even nagezocht: op 30 augustus 1969. Het optreden was in de landbouwschool achter de molen want er was niet genoeg ruimte in de molen. Ik heb nog een singeltje van Neerlands Hoop in Bange Dagen: "Zeven ballen en een Piek". Ik weet niet meer of ik het daar toen gekocht heb.
Verder denk ik dat Guus Ideler, die toen in de molen woonde en fotograaf was misschien nog wel foto's heeft. Ik heb echter geen idee waar je Guus kunt vinden. Hij was nog wel op de reünie van "De Meule" een aantal jaren geleden in de Pas in Heesch.
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 11 april 2016 om 20:50
Nellie,
zie ook de verhalen onder "Daar bij die molen..."
Nellie zei op 11 april 2016 om 21:00
Dank je wel voor je reactie. Vr. Gr. Nellie van Dorst
elly zei op 11 september 2016 om 21:22
we kunnen ons nog herinneren dat iemand ziek werd van de lichtschow
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 12 september 2016 om 21:56
Dat heb ik gemist. Ik denk doordat ik die effecten te mooi vond en met open mond heb staan kijken.
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 15 november 2016 om 09:58
Lijkt er inderdaad een beetje op, al heb ik nooit een geschminkt optreden gezien.
Charles Beterams zei op 16 februari 2017 om 13:36
hallo,
Ik ben de mede-auteur van het boek Pink Floyd In De Polder. Dit jaar komt er een nieuwe, herziene editie. Ik ben benieuwd of er naast de advertentie in de jaren nog iets naar boven is gekomen. Een entreekaartje? Poster? Flyer? Foto's. Ik hoor het graag. Alvast bedankt. Mailen kan naar charlesbeterams@xs4all.nl
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 17 februari 2017 om 21:24
Leuk om te horen Charles. Wellicht dat Henk Janssen nog spullen heeft liggen. Ik in ieder geval niet meer, maar wie weet
Charles Beterams zei op 17 februari 2017 om 21:33
Graag zou ik in contact komen met Henk Janssen
Heeft iemand zijn contactgegevens?

Overigens is er meer informatie over het boek te vinden op:
pinkfloydindepolder.wordpress.com
Charles Beterams zei op 11 mei 2017 om 17:24
goedemiddag,

Ik begrijp uit bovenstaande dat er in het BD een artikel heeft gestaan over Pink Floyd en Heesch (2015). Kan iemand daar een scan voor mij van maken. Wellicht staat er iets in ter aanvulling. Andere informatie is ook van harte welkom.

De nieuwe editie van het boek over Pink Floyd in Nederland komt later dit jaar uit.

groet
Charles Beterams
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 11 mei 2017 om 18:44
Als het goed is heb je het gevraagde BD-artikel uit 2015 ontvangen Charles. Met dank aan Henk Geurts die me er toen op attendeerde.
Charles Beterams zei op 12 mei 2017 om 08:49
hallo Gerard, dank!
Charles Beterams zei op 12 mei 2017 om 09:43
Naar aanleiding van het artikel in het BD heb ik een vraag. Wellicht kan iemand mij helpen. In het artikel wordt terloops gemeld dat Pink Floyd uit Weesp kwam. Tot op heden ging ik er van uit dat de band eerst in Heesch en daarna in Weesp optrad die dag. Het programma in Heesch had als aanvangstijd 17 uur en Weesp 20 uur, vandaar. Kan iemand zich nog herinneren hoe laat Pink Floyd in Heesch speelde?
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 12 mei 2017 om 11:15
Volgens mij was het inderdaad later op de avond, ik zal er nog eens diep over nadenken en evt navragen/zoeken
John Meyer zei op 1 juni 2017 om 14:49
Ik zie net op Facebook dat De Pas in Heesch volgend jaar juni (2018) uitgebreid aandacht besteedt aan het feit dat het dan 50 jaar geleden is dat Pink Floyd daar optrad. Leuk initiatief! Er komt live-muziek van Infloyd, die ik dit jaar nog in de Heineken Music Hall / AFAS Live heb zien optreden. TOP!!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 1 juni 2017 om 23:23
Beste John. Bedankt voor de hint.
Dat is dus 'toekomst'-muziek en geschiedenis voor de toekomst maar weet je toevallig ook iets van het toen-gebeuren of ken je iemand die er iets van zou kunnen weten ? Bij voorbaat dank.
Charles Beterams zei op 2 juni 2017 om 07:27
Hoi Gerard

Als verlengde van het nieuwe boek zou ik graag ook zoiets in Heesch doen als we in Paradiso Amsterdam gaan doen.

https://m.facebook.com/events/164854584049585

Ik heb de Pas er al over gebeld en zou teruggebeld worden maar tot op heden niets.

Ik denk dat dit beter bij de Pas zou passen dan zomaar een coverband maar wellicht denkt de Pas daar anders over
Wilco Schrijvers zei op 14 juni 2017 om 13:48
Volgend jaar is het 50 jaar geleden dat Pink Floyd hier (De Pas in Heesch) op het podium stond. Wij gaan zeker bij stil staan met oa een optreden van IN FLOYD en willen daaromheen zeker nog meer activiteiten organiseren.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 juni 2017 om 15:52
Hou ons maar op de hoogte, Wilco!
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 30 juni 2017 om 21:44
Officieel aangekondigd in "Thuis in het nieuws-Het Veer": op 1 juni 2018 in de Pas in Heesch de Nederlandse tributeband INFLOYD met een avondvullende live-show.
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 1 september 2017 om 10:58
Mooi, en dat via deze BHIC site met mijn artikel van drie jaar geleden!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 17 december 2017 om 15:29
Doordat ik de link van dit artikel op de Facebook-site "Je komt uit Boekel als ...." plaatste bij een kaartje van een aankondiging van de beatgroep the Haigs, kwam er o.a. deze reactie van Peter Raijmakers :
"Met Pink floyd in Heesch was ik er ook met mijn vrienden,
Ook mijn vrouw was daar bleek achteraf. Ik kende haar toen nog niet.
Op de poster ( van bovenstaand artikel) staat ook "The Blaze".
Die hebben nog ooit op 'de instuif' ( in Nia Domo te Boekel) gespeeld.
Volgens mijn kwamen die uit Oss."
Grapje Gerard : Dit was dus niet 'de Osse bende' maar een Osse Band ;o)
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 17 december 2017 om 15:40
Wat Peter Raijmakers ook nog reageerde; dat The Haigs toen op die Instuif in Boekel niet op kwamen dagen omdat ze naar een Boekel in Noord-Holland zouden zijn afgereisd. Vervolgens had Peter "Chock-full" [ ook op bovenstaande poster] uit Mill gebeld (de band van Jan Hendrix die later bij Doe Maar zat) "..... die waren net aan het repeteren. En die waren zo vlug dat ze een uur naderhand stonden te spelen in Nia Domo." aldus Peter.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 17 december 2017 om 16:20
Dit concert gepland voor The Haigs en vervolgens voor Chock-full uit Os was op zaterdag 1 juni 1968. Dit was dus vlak bij bovengenoemd concert dat op 2de pinksterdag 1968 plaats vond.
Tonny zei op 17 december 2017 om 18:54
@Henk Geurts, ik lees hier dat jij het nummer "Be Careful with that Axe, Eugene", op 2e pinksterdag 1968 hebt gehoord. Ben jij er toen wel geweest, want als je kijkt op https://en.wikipedia.org/wiki/Ummagumma is de LP Umma Gumma pas in november 1969 uitgebracht. Ze hebben dus in de periode na 2e pinksterdag 1968 nog 2 albums uitgebracht voordat Umma Gumma werd uitgebracht. Vind jouw verhaal niet kloppen.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 17 december 2017 om 19:40
Nou Tonnie als ik mag reageren. Ik heb uit artikelen over Pink Floyd begrepen dat met name in die periode nummers soms lang uit en doorontwikkeld werden voor dat ze op een LP of in een soundtrack van een film werden gebruikt. Dus dat een nummer een jaar eerder op de live-set werd geëxperimenteerd voor dat het op een Lp kwam was heel vanzelfsprekend toen.
Charles Beterams zei op 17 december 2017 om 19:49
Careful verscheen al eind 1968 op single als b-kant van Point Me At The Sky en werd ten tijde van Heesch zeker al live gespeeld zoals Gerard al stelt.

Overigens ook onderdeel van de voorstelling op 20 januari in De Pas
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 17 december 2017 om 21:13
Tonny jammer dat je mijn verhaal niet vindt kloppen, ik ben geschrokken van wat je schrijft: ik ben er wel degelijk geweest.
Ik heb er even mijn oude LP's bijgehaald: de studioversie van Careful with that Axe, Eugene staat op "Relics" en is opgenomen in november 1968. Aansluitend op de stelling van Gerard en Charles hierboven bestond dit nummer beslist al langer.
Laten we deze mooie site van BHIC positief houden.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 18 december 2017 om 11:39
Daar sluiten wij als BHIC ons natuurlijk helemaal bij aan, Henk! Volgens mij zijn jullie allemaal groot muziekliefhebbers (of in elk geval echte kenners).

Overigens ook fijn dat jullie aan hebben kunnen tonen dat het nummer 'Careful with that Axe' al vóór 1969 bestond en dat het dus prima in 1968 gespeeld kan zijn. We zullen er dus zeker niet aan twijfelen of jij er bij bent geweest, Henk.

Laten we deze discussie positief afsluiten en wellicht komen er nog andere, leuke muzikale herinneringen bij jullie naar boven!
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 18 december 2017 om 13:51
Dank je Lisette, er zitten overigens nog meer verhalen in mijn pen.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 19 december 2017 om 10:48
We zijn heel benieuwd, Henk en we kijken uit naar jouw verhalen die nog zullen verschijnen...
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 22 januari 2018 om 14:43
Het was een leuke performance van Charles Beterams en ik heb van de muziek genoten afgelopen zaterdag in de Pas in Heesch. Jammer dat er meer publiek was komen opdagen, want het was echt de moeite waard.
Clemens Metternich zei op 22 januari 2018 om 16:54
Veel te weinig publiek voor zo’n geweldig optreden van The Use of Ashes.
Ik had er nog nooit van gehoord; maar wat een kunst om zulke moeilijke muziek te spelen. Chapeau. Natuurlijk altijd jammer als er dan zo weinig publiek komt.
Ook de verhalen van Charles zijn zeker de moeite waard.
Pink Floyd in Brabant geweest in Heesch. Geweldig toch.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 23 januari 2018 om 13:52
Hier zijn toch al drie 'fans' aan het woord! Hopelijk komen er nog meer mensen die deze blijkbaar moeilijk te spelen muziek ook gaan waarderen.
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 23 januari 2018 om 13:58
En ook het nieuwe boek van Charles. Maar met zo weinig instrumenten zo'n performance neerzetten is heel knap van die band
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 23 januari 2018 om 14:00
Maar omdat deze site toch 'Brabant'gerelateerd is zou het zo leuk zijn als er nog iets van dit concert specifiek boven water kwam. Maar het zal wel te lang geleden zijn. Alle bewaartrommeltjes zijn naar het grofvuil gegaan in deze wegwerpmaatschappij.
Wim van Pelt zei op 29 mei 2018 om 23:28
Ik kom een artikel tegen dat Pink Floyd in 1967 naar Zwijndrecht zou komen. Weet iemand daar meer van?
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 1 juni 2018 om 02:24
Op 3 juni 1968 was het precies vijftig jaar geleden dat Pink Floyd op het podium van De Pas in Heesch stond.
Om dat te vieren, hield Bibliotheek Heesch in samenwerking met De Pas op donderdag 24 mei j.l. een muzikale talkshow om terug te blikken op dit historische optreden.
Gasten bij de talkshow waren Henk Janssen die destijds als student een bijbaantje had als beheerder van De Pas en John Seine. Hij haalde als manager en boeker grote bands als Supertramp, Deep Purple en Led Zeppelin voor het eerst naar Nederland. Hij was ook betrokken bij de tour van Pink Floyd in Nederland in 1968. Live-muziek op deze talkavond was er van de band The Click. Verder was er een quiz en werd gesproken met Erik Jan de Jong, een bandlid van InFloyd. Deze Pink Floyd-coverband speelt vandaag op 1 juni 2018 in De Pas.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 1 juni 2018 om 08:44
Bedankt voor je update Gerard, wat leuk om te lezen dat er op deze manier aandacht werd besteed aan het feit dat Pink Floyd 50 jaar geleden in Heesch heeft opgetreden. Je was er zeker bij, bij deze avond afgelopen 24 mei? En je gaat misschien ook naar het optreden van de coverband?
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 1 juni 2018 om 15:39
Wim, ik heb er het boek van Charles Beterams, Pink Floyd in Nederland op nageslagen, maar ik kan het niet vinden. Wellicht dat Charles uitsluitsel kan geven.
Vanavond 1 juni is er in de Pas een optreden van tribute band InFloyd, 50 jaar na Pink Floyd.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 juni 2018 om 09:36
En nu zijn we erg benieuwd, Henk: was je erbij en hoe was het optreden? Praat ons maar bij!
Charles Beterams zei op 4 juni 2018 om 09:41
@zwijndrecht: dat is inderdaad nooit doorgegaan (zie pagina 100 van het boek).

Ben ook benieuwd hoe het de 24e was. Was uitgenodigd maar kon er helaas niet bij zijn omdat ik in Engeland was voor het concert van Nick Mason.

groet
Charles
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 4 juni 2018 om 09:51
Helaas was ik er beide keren niet bij. De 24ste waren wij nog niet terug van vakantie en afgelopen vrijdag zaten we in de Lievekamp in Oss bij de Tour of Duty in Concert. Hier was ik vanwege vrijwilligerswerk door de gemeente Bernheze uitgenodigd. Dit was een concert van de landmacht muziekkapel (Fanfare "Bereden Wapens") voor alle veteranen uit Oss en omgeving. Zéér professioneel en indrukwekkend.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 4 juni 2018 om 11:56
Nick Mason en zijn nieuwe band spelen weer de muziek uit de beginperiode van Pink Floyd dus zoiets als 50 jaar geleden in Heesch. Had waarschijnlijk beter het gevoel van 50 jaar geleden benaderd dan het concert van InFloyd op vrijdag 1 juni.
Heb ooit de Noord-Limburgse The-Pink-Floyd-Sound zien optreden in het Openlucht-Theater te Mariahout. Deze band speelde toen echt oud materiaal van Pink Floyd.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 juni 2018 om 14:32
Dat klinkt goed, Gerard, dat optreden over het echt oude materiaal.

En wat jammer dat je er niet bij kon zijn, Henk. Alhoewel ik de indruk heb dat je ook nu een zeer aangename en muzikale avond hebt gehad.

Toch blijf ik nieuwsgierig... ;) Als iemand dit leest die er op 1 juni bij was, praat ons dan even bij! Dank alvast!
John Meyer zei op 4 juni 2018 om 22:05
Afgelopen vrijdag was ik erbij, ik ga zeker een stuk of 8 keer per jaar naar een concert van een Pink Floyd tributeband. Dit was niet een terugblik in de zin van een herhaling van het concert van 50 jaar geleden. Dus niet alleen het oude werk. Misschien werd dat wel verwacht, ik had ook meer oud werk verwacht, maar het is maar net wat je verstaat onder de 50e verjaardag. Ga je dan terug naar 1968 of vier je wat er in tussentijd allemaal gebeurd is. Anyway, heel The Final Cut werd gespeeld en heel Animals. Vooral de Final Cut was verrassend, want die hoor je nooit wij welke tributeband dan ook. De meeste andere tibutebands spelen allemaal hetzelfde, al tig jaren. Al verveelt het mij nooit, erg progressief is het niet, en dat was Pink Floyd nou juist wel. En dat bevalt me erg van InFloyd. Het was een energiek heel fonkelende avond, er hing een heel speciale sfeer voor wie er open voor stond. Dat maak ik niet vaak mee bij een concert, en zeker niet bij de slaapverwekkende PF-shows die ik helaas ook meemaak in de theaters. Zo'n avondje als dit kan ik dagenlang nog op teren, wat een ziel zit erin. Soms zat ik met mijn ogen dicht gewoon echt bij een live concert van Pink Floyd, dus niet de CD maar echt live zoals in Wembley in 1974, waar Pink Floyd ook al zo lekker aan het spelen was. InFloyd benadert dat wat mij betreft het beste. Dat de setlist niet alleen oud werk bevatte vind ik geen gemis. Ik vond het een cadeau om Final Cut op mijn lijstje te kunnen zetten als 'live gehoord'. Ik heb de CD thuis nog eens gedraaid maar ik kon het gevoel van vrijdag niet terug krijgen. Ik vond het fenomenaal, 50 jaar Pink Floyd met tussenstops in 1968, 1971, 1973, 1977, 1979 en 1983. En naderhand nog gezellig een biertje in het bourgondische Brabant, altijd gezellig. Als het aan mij ligt: volgend jaar vieren we 51 jaar Pink Floyd in Heesch!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 juni 2018 om 10:40
Ah, wat een prachtige ode aan dit optreden, John! Mooi beschreven ook, we kunnen als het ware meegenieten van jouw fijne herinneringen aan deze avond. Veel dank voor deze aanvulling.

Mocht je nog foto's hebben gemaakt, we hebben best ruimte om er eentje bij te zetten ;)
Jan Raaimakers zei op 13 december 2018 om 16:47
Zie helaas nu pas deze pagina omdat ik als mede organisator van een reünie van jongerensoos De Meule (16 februari 2019 in De Pas in Heesch, zet in je agenda!) Aan het rondzoeken was naar berichten over de Meule.
Ik was helaas toen nog te jong (ben van december 1953), en dat geldt zeker voor de namen die Gerard de Bie hierboven ergens noemt. Zijn nog steeds allemaal goede bekenden van me. Toen ik tussen 1978 en 1984 voorzitter van de Meule was kwamen zij als 'jonge broekies' net kijken, zijn allemaal nog zo'n 10 jaar jonger als ik. Zo staat er Hans van de Pas bij, huidige burgemeester van Rhenen. Die is in 1964 geboren en zal ook wel niet naar het concert van Pink Floyd geweest zijn. Mocht je nog meer herinneringen aan dat concert willen ophalen zou ik willen adviseren om naar die reünie te komen en daar eens wat ouderen aan te klampen. Grote kans dat je enige concert bezoekers vindt!
Jan Raaimakers zei op 13 december 2018 om 17:01
Nog een kleine toevoeging: heel binnenkort komt er vanwege de reünie een speciale site in de lucht over De Meule, daar staan onder andere ook foto's uit de Sixties op, gemaakt in en rond de oude molen van de familie Geurts. Ook leuk voor jou Henk! Ik meld hier nog wel als de site in de lucht is.
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 13 december 2018 om 17:27
Jan, leuk dat je reageert. Dit verhaal had ik origineel voor de laatste reünie van de Meule geschreven. Het was een heel stuk langer overigens, want het ging hier ook over de beginjaren van de Meule. Mijn broers hebben destijds ook verhalen over het ontstaan van de Square, de Hesche Jongeren Stichting en De Meule. Die verhalen moeten nog ergens op een of andere site staan.
Succes en veel plezier uiteraard, met dit leuke initiatief.
wim de koning zei op 12 april 2020 om 08:30
Ik was er ook bij, niet te vergeten ervaring.kende Pink floyd al van de eerst twee lps van een vriend die er ook bij was.Met de brommer vanuit st.oedenrode.Geweldig!!1
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 april 2020 om 20:06
Ik kan me voorstellen dat zoiets geweldige indruk heeft gemaakt, Wim. Plus het verhaal dat je eraan hebt overgehouden: Pink Floyd te hebben gezien in Heesch... zijn er wel mensen die je niet geloven als je dat vertelt?
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 12 april 2020 om 20:09
Wat leuk Wim dat je hierop reageert. Het was inderdaad een onvergetelijk spektakel. En dan op het brommertje helemaal uit Rooi. Kwamen jullie dan toevallig ook ooit in de Meule in Heesch?
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 12 april 2020 om 20:11
Ik herinner me nog dat we met een paar man recht voor de band stonden. Wellicht hebben we elkaar gezien???
Rini Nooijen zei op 11 juni 2021 om 16:25
Inderdaad Pink Floyd in Heesch eigenlijk
konden we het niet geloven maar we gingen toch op de brommer
van Sint Oedenrode naar Heesch . Volgens mij waren ze niet de hoofdact
maar waren dat de Beautifuls uit Denemarken achteraf gezien hebben we
het geluk gehad dat Syd Barret ( toch het creatieve brein ) toen nog meespeelde.
Van de lichtshow weet ik niet veel meer dan het gebruik van een
stroboscoop lamp aan een kabel die werd rondgeslingerd .
Mooi concert prachtige herinnering
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 11 juni 2021 om 18:08
Wat leuk Marilou dat er na zeven jaar nog steeds gereageerd wordt op dit verhaal.

Rini was je toevallig samen met Wim de Koning ook helemaal vanuit Rooij naar de Pas in Heesch getuft?
De band, die je noemt, The Beautifuls uit Denemarken kan ik me niet herinneren en staan ook niet op het affiche. Ook in het boek van Charles Beterams "Pink Floyd in Nederland" wordt deze band niet door organisator Henk Janssen genoemd.
Er was in die tijd wel een Scandinavische band op de camping in Heesch (Camping De Witte Molen) en die hadden hun instrumenten allemaal bij ons in de Meule staan. Wij zijn toen zo vrij geweest om hier wat op te klooien en "In-A-Gadda-Da-Vida" proberen te drummen, wat natuurlijk voor geen meter lukte. De naam van die Scandinavische band weet ik niet meer.
Overigens stond er weer een artikel in het Brabants Dagblad van 3 juni 2021 over het optreden van Pink Floyd in de Pas in Heesch. Hierin komt Ineke van Heumen aan het woord. (zie hierboven de reactie van Ineke van 16 januari 2015)
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 11 juni 2021 om 19:15
Even terugkomend op de Scandinavische band: dat moet later geweest zijn, waarschijnlijk 1969-1970.
Charles Beterams zei op 11 juni 2021 om 19:18
Is mij inderdaad niets van bekend.
Foto’s moeten er toch door iemand gemaakt zijn?

Was overigens zonder Syd Barrett.
Rini Nooijen zei op 11 juni 2021 om 19:29
Ja samen met Wim de Koning en nog 2 vrienden (Theo Hastenberg en Gerard van Hommel ) maar de Beautifuls laten zich niet verwijderen uit mijn geheugen en ze waren echt niet zo goed om enige herinnering aan te hebben.
Rini Nooijen zei op 11 juni 2021 om 19:34
Al die jaren gedacht Syd Barret gezien te hebben jammer
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 11 juni 2021 om 19:48
Helaas.
Maar toch leuk dat je me weer aan dat kwajongens-geklooi op die instrumenten deed denken van die band die ik overigens niet heb zien optreden.
En dat ik alweer een paar uur het nummer In-A-Gadda-Da-Vida in mijn bol heb en niet wegkrijg.
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 12 juni 2021 om 20:14
Bij dit verhaal staat een foto afgedrukt van de band (met David Gilmour) onder een roze kleed. Deze foto is de voorkant van het prachtige boek "Pink Floyd - The Illustrated Biography" door Mary Clayton, uit 2010 met meer dan 200 foto's.
Charles Beterams zei op 12 juni 2021 om 21:21
Mooi artikel

Heeft iemand voor mij toevallig nog de originele krant van 3/6?

Hou me - tegen goede vergoeding - ook aanbevolen voor het kaartje.

Charles
Henk Geurts
Henk Geurts zei op 12 juni 2021 om 21:27
Die editie heb ik hier voor me liggen Charles. Als je wilt stuur ik hem naar je op. Dat kaartje heb ik zeer hoogstwaarschijnlijk niet meer. Heel, heel misschien in een oude agenda.
Charles Beterams zei op 12 juni 2021 om 21:44
Super - dankjewel. Check je mail.
1968 zei op 12 augustus 2021 om 10:22
zocht foto's van de Meule en kwam hier terecht.....geweldig om te lezen dit!
was hier zelf niet bij, maar moet toch een mooie herinnering zijn voor een aantal mensen!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.