i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Cromvoirt
Periode: 1970 - 1980
Tags:

Platte Annie

vertelde op 5 januari 2016 om 15:25 uur

Nu is Albert van der Linden de bekendste Cromvoirtenaar, maar als je in de jaren zeventig ergens in Nederland zei dat je uit Cromvoirt kwam, was de kans groot dat de reactie was: ‘Ah, uit het dorp van Platte Annie!’

De dienstplichtige militairen uit de diverse Vughtse kazernes marcheerden regelmatig door het dorp Cromvoirt naar hun oefenterrein in de Drunensche Duinen. Zo leerden ze het café van Toon Vugts kennen.

Hier vonden de dienstplichtigen ’s avonds (ver van huis) een tweede thuis. De sfeer was gemoedelijke, het bier was best en de porties frites enorm groot. Toon zat rustig in een hoek, terwijl zijn dochter Annie de bar bestierde. Als het heel laat werd, bracht broer Tiny de laatste plakkers met de auto naar de kazerne. Hij kon er acht meenemen, waarvan de helft in de open kofferbak van zijn Peugeot 504.

Annie vervulde voor de soldaten de rol van een oudere zus, waarbij ze hun hart konden uitstorten. Haar populariteit was hieraan te danken; haar luisterend oor verving het gemis aan vrouwelijke rondingen.

Het café aan de Sint Lambertusstraat 59 bestaat al lang niet meer. Later was hier enkele jaren restaurant Busio gevestigd, daarna Parfait. Nu staat het leeg en te koop.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (10)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 20 mei 2016 om 15:45 uur

Beste Cees,
Ik vond bij BHIC - foto's een foto ( PNB001071679 ) van een onbekende Café ook uit de Sint Lambertusstraat maar dan huisnummer 72. Zijn dit 2 verschillende in onbruik-geraakte café 's in dezelfde straat ?

Cees Slegers zei op 24 mei 2016 om 18:12 uur

Nee hoor, dit staat er nog steeds en heet 't Wapen van Cromvoirt, vroeger ook bekend onder de namen café Van Son en café Dré Cales. Het staat schuin tegenover de kerk.

Petry zei op 20 november 2016 om 23:11 uur

Het cafe van platte Annie is niet het cafe van Dre Cales. Als je toen de tijd de kerk had had je daarnaast een weiland dan een groot huis iets van de weg af en daarnaast het cafe van platte Annie. Ik heb er zelf jaren gewoond in Cromvoirt en de krant bezorgd. Ik kan je zelfs alle huizen beschrijven als het moet.

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 22 november 2016 om 09:57 uur

Dank voor je reactie, Petry! De auteur van dit verhaalt bedoelt ook niet het café van Dré Cales op nr. 72, maar inderdaad het café op nr. 59 aan de kant van de kerk. Fijn dat je nog even precies de ligging hebt beschreven. Mag ik je naam doorgeven aan de beheerder van de fotobank als we meer panden in Cromvoirt willen identificeren?

Petry Brokke zei op 22 november 2016 om 13:33 uur

Ja natuurlijk ik zal niet meer alle nr weten maar uiteraard.

Rini. zei op 17 februari 2017 om 15:19 uur

Croimvoirt, vanmorgen heeft een Cromvoitse van drie en negentig mij
in 2½ uur heel wat verteld. Ook zag ik bij vertrek het café
't Wapen van Cromvoirt. Ga nog eens terug om de hele omgeving te bekijken.

Robert van Bijnen zei op 7 januari 2019 om 16:55 uur

Ja het was er heel gezellig friet en frikandellen en een lekker pilsje en goede muziek ,ik mis zeker deze kroeg, ben er veel gekomen, jammer weer iets leuks weg.....net zoals Hotel de ijzerenman waar je fijn kon uitgaan tot 1982 !

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 8 januari 2019 om 15:39 uur

Robert, ging je daar ook heen als dienstplichtige? Of was het ook voor gewone Cromvoirtenaren goed vertoeven?

Robert van Bijnen zei op 10 januari 2019 om 15:36 uur

Nee ik was geen dienstplichtige maar woon in Vught, en ging daar
veel naar toe was heel leuk daar een beetje biljarten met Marco Boelens,die was een stuk jonger dan ik.....heb hem pas geleden ontmoet na ongeveer 35 jaar

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 10 januari 2019 om 16:37 uur

Wat bijzonder dat je elkaar na 35 jaar weer tegenkomt. Was het afgesproken, of kwamen jullie elkaar toevallig tegen? Fijn ook dat het café ook gezellig was voor buurtbewoners.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: