skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Rens van Ballegooij
Rens van Ballegooij Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Rens van Ballegooij
Rens van Ballegooij Bhic

Platte Annie

Nu is Albert van der Linden de bekendste Cromvoirtenaar, maar als je in de jaren zeventig ergens in Nederland zei dat je uit Cromvoirt kwam, was de kans groot dat de reactie was: ‘Ah, uit het dorp van Platte Annie!’

De dienstplichtige militairen uit de diverse Vughtse kazernes marcheerden regelmatig door het dorp Cromvoirt naar hun oefenterrein in de Drunensche Duinen. Zo leerden ze het café van Toon Vugts kennen.

Hier vonden de dienstplichtigen ’s avonds (ver van huis) een tweede thuis. De sfeer was gemoedelijke, het bier was best en de porties frites enorm groot. Toon zat rustig in een hoek, terwijl zijn dochter Annie de bar bestierde. Als het heel laat werd, bracht broer Tiny de laatste plakkers met de auto naar de kazerne. Hij kon er acht meenemen, waarvan de helft in de open kofferbak van zijn Peugeot 504.

Annie vervulde voor de soldaten de rol van een oudere zus, waarbij ze hun hart konden uitstorten. Haar populariteit was hieraan te danken; haar luisterend oor verving het gemis aan vrouwelijke rondingen.

Het café aan de Sint Lambertusstraat 59 bestaat al lang niet meer. Later was hier enkele jaren restaurant Busio gevestigd, daarna Parfait. Nu staat het leeg en te koop.

Reacties (12)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 20 mei 2016
Beste Cees,
Ik vond bij BHIC - foto's een foto ( PNB001071679 ) van een onbekende Café ook uit de Sint Lambertusstraat maar dan huisnummer 72. Zijn dit 2 verschillende in onbruik-geraakte café 's in dezelfde straat ?
Cees Slegers zei op 24 mei 2016
Nee hoor, dit staat er nog steeds en heet 't Wapen van Cromvoirt, vroeger ook bekend onder de namen café Van Son en café Dré Cales. Het staat schuin tegenover de kerk.
Petry zei op 20 november 2016
Het cafe van platte Annie is niet het cafe van Dre Cales. Als je toen de tijd de kerk had had je daarnaast een weiland dan een groot huis iets van de weg af en daarnaast het cafe van platte Annie. Ik heb er zelf jaren gewoond in Cromvoirt en de krant bezorgd. Ik kan je zelfs alle huizen beschrijven als het moet.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 22 november 2016
Dank voor je reactie, Petry! De auteur van dit verhaalt bedoelt ook niet het café van Dré Cales op nr. 72, maar inderdaad het café op nr. 59 aan de kant van de kerk. Fijn dat je nog even precies de ligging hebt beschreven. Mag ik je naam doorgeven aan de beheerder van de fotobank als we meer panden in Cromvoirt willen identificeren?
Petry Brokke zei op 22 november 2016
Ja natuurlijk ik zal niet meer alle nr weten maar uiteraard.
Rini. zei op 17 februari 2017
Croimvoirt, vanmorgen heeft een Cromvoitse van drie en negentig mij
in 2½ uur heel wat verteld. Ook zag ik bij vertrek het café
't Wapen van Cromvoirt. Ga nog eens terug om de hele omgeving te bekijken.
Robert van Bijnen zei op 7 januari 2019
Ja het was er heel gezellig friet en frikandellen en een lekker pilsje en goede muziek ,ik mis zeker deze kroeg, ben er veel gekomen, jammer weer iets leuks weg.....net zoals Hotel de ijzerenman waar je fijn kon uitgaan tot 1982 !
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 8 januari 2019
Robert, ging je daar ook heen als dienstplichtige? Of was het ook voor gewone Cromvoirtenaren goed vertoeven?
Robert van Bijnen zei op 10 januari 2019
Nee ik was geen dienstplichtige maar woon in Vught, en ging daar
veel naar toe was heel leuk daar een beetje biljarten met Marco Boelens,die was een stuk jonger dan ik.....heb hem pas geleden ontmoet na ongeveer 35 jaar
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 10 januari 2019
Wat bijzonder dat je elkaar na 35 jaar weer tegenkomt. Was het afgesproken, of kwamen jullie elkaar toevallig tegen? Fijn ook dat het café ook gezellig was voor buurtbewoners.
Ton Krijnen zei op 30 oktober 2019
Beste Robert en Hilde,

Ook ik ken 'Platte Annie' als de gelegenheid waar we voor maar een pilsje uren konden biljarten. Wel moesten we af en toe een dubbeltje in het kastje stoppen waaop de biljartballen lagen. Ben nu al een jaar of 50 uit Vught weg maar 'Platte Annie' en een cafe richting Helvoirt, waar op de grond nog wit zand lag maar wat vooral bekend was om heerlijke gehaktballen, herinner ik me nog opperbest. Ik heb me laten vertellen dat het niet meer bestaat maar in 'In 't Groene Woud' is voortgezet. Met de zoon van de oude eigenaar heb ik, als ik het juist heb, nog op de Mulo gezeten.
Rini. zei op 30 oktober 2019
Typisch Ton, dat daar nog zand werd gestrooid waarvoor zijn de meningen verdeeld over. En die gehaktballen vroeger was alles lekker, als je maar honger had.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!