
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Dat je de pastoor tegenkomt in de kerk, dat spreekt voor zich. Maar in de vorige eeuw zit diezelfde pastoor óók in het bestuur van je sportclub, en hij bepaalt of jij wel een lening krijgt bij de Boerenleenbank. Oftewel: meneer pastoor is iemand om wie je in die tijd niet heen kunt. Tijd voor een nadere kennismaking.
Beluister alle podcast afleveringen
"De vrouw is de man onderdanig in alles, ook bij vleselijke gemeenschap. En daarbij werd je als vrouw wel geacht dan een beetje enthousiast mee te doen." De katholieke huwelijksmoraal is in de vorige eeuw vastomlijnd en voorzien van talloze voorwaarden. Historicus René Bastiaanse vertelt over zijn onderzoek hiernaar.
Beluister hier de Bonus bij aflevering 7
Benieuwd naar de archiefstukken die besproken zijn in aflevering 7? Hieronder vind je ze allemaal met links naar nog meer verhalen en archiefmateriaal.
Margot laat ons aan tafel schuiven bij meneer pastoor want zij toont ons verschillende smakelijke menukaarten, vol met pasteitjes met ragôut en blinde vinken. Lees hier meer over aan tafel met meneer pastoor.
Bizar gezicht eigenlijk, ouders die knielen voor hun jonge zoon. Maar die is net tot priester gewijd en dat levert opmerkelijke foto's op. Je vindt ze op BrabantinBeelden.
Het is een anonieme briefschrijver die in de Graafsche Courant van 3 november 1934 de pastoor aanschrijft en zegt: “Ik krijg soms den indruk dat U bang is, dat door alles ’t gezag en de R.K. Staatspartij zal lijden.” Lees zelf mee in de krant.
Historicus en programmamaker René Bastiaanse weet alles over het rijke, Roomse leven en zet op levendige manier uiteen hoe belangrijk deze man in de Brabantse gemeenschap was. In augustus 2022 promoveert Bastiaanse op het onderwerp Katholieke huwelijksmoraal.
Van huis uit is hij timmerman, deze Johan van Isterdaal, totdat pastoor Van Zinniq Bergmann hem meeneemt naar de nieuwe kerk in de Noordhoek in Tilburg. Dan neemt hij de taak van koster op zich; maar wat is zijn rol bij de moord op Marietje Kessels? De koster is veelvuldig terug te vinden in het procesdossier van schilder Mutsaers maar je kunt ook meer over hem lezen in onze oude kranten.
Inzien procesdossier C. Mutsaers betreft de moord op Marietje Kessels
Hoe je pastoors ook in deze tijd nog op letterlijk iedere hoek van de straat tegenkomt, vertelt Anton meer.
De krantenberichten over de Tweede-Kamerverkiezingen van 1922 komen uit juni 1922 uit het Dagblad van Noord-Brabant. Lees meer in De katholieke vrouw stemt lijst 50.
Laat hieronder weten wat je vindt van deze aflevering over meneer pastoor, we zijn heel benieuwd!