i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: 's-Hertogenbosch
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Veren

Pontje Den Bosch-Bossche Broek

vertelde op 23 september 2010 om 12:26 uur

Sinds 2003 verbindt een pontje het Bossche Broek met de Bossche binnenstad. Wie vanaf het Heetmanplein richting Vught wandelt, kan vanaf de Vughterbrug via een wenteltrap afdalen naar het zogenaamde Vughtereiland. Daar kan dan met een pontje, door de passagier zelf met de hand te bedienen, de Dommel worden overgestoken naar het natuurgebied van het Bossche Broek.

Dit kleine pontje vormt een belangrijke schakel in een nieuwe wandelroute langs de buitenkant van de oude vestingstad Den Bosch. Hoewel bedoeld voor voetgangers maken ook fietsers er regelmatig gebruik van. Als naam voor het pontje is gekozen voor de oude bijnaam van de vesting: ‘de Moerasdraak’.

Al sinds het ontstaan van de stad aan het eind twaalfde eeuw was ’s-Hertogenbosch ommuurd. Door de ontwikkelingen op militair gebied werden de verdedigingswerken van de stad steeds uitgebreider: van eenvoudige versterkte muren groeide de stad in de loop der tijden uit tot een vesting met complexe militaire bouwwerken als bastions, lunetten, ravelijnen.

Tot diep in de negentiende eeuw bleef de vesting Den Bosch onderdeel uitmaken van de landsverdediging. Dat had als nadelig gevolg dat uitbreiding naar buiten niet mogelijk was: de stad zat bekneld in haar vestingwerken. Pas in 1874 kwam hier een einde aan: de vesting werd ontmanteld en de stad kon eindelijk buiten haar wallen verder groeien.

‘De Moerasdraak’ is niet het eerste pontje aan de rand van de oude stad Den Bosch. Zo benoemde de Raad van State in 1684 ene Pieter Cornelis van Heemskerck tot veerman van het veer van de Grote en Kleine Hekel. Uit de oudste kadastrale leggers van rond 1830 blijkt dat er in die tijd op drie plaatsen in de vesting voetveertjes bestonden.

Elk van deze veertjes lag op een plaats waar een waterloop de vestingwerken passeerde. Bij de Grote Hekel kon men over het water worden gezet om via de Pettelaarse weg de tocht naar Sint-Michielsgestel te ondernemen. Ook bij de Kleine Hekel, waar sinds enige jaren de Zuid-Willemsvaart de stad binnenstroomde, en bij de Boom, de toegang van de Haven, kon men met een veer over het water worden gezet.

Het ging hier in alle gevallen om voetveertjes, waarschijnlijk niet meer dan eenvoudige roeibootjes, om één of enkele mensen per keer over te zetten.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Peter Verhagen zei op 25 maart 2016 om 21:47 uur

Graag contact met de heer Schuttelaars over de veren in het Bossche Broek i.v.m. een boek in wording over de geschiedenis van het Bossche Broek.

Irene bettonviel zei op 28 oktober 2018 om 20:33 uur

Nog leuker is het om dit pontje aan te lopen door het trapje te nemen op de hoek van de Westwal, naast het fiets/loopbruggetje over de Dommel.. Ga je onderaan het trapje naar links dan kom je onder een prachtige boog door bij een loopbruggetje over de Dieze waarna je links onder de Vughtse brug door bij het Pontje komt. Een leuk avontuurlijk en schilderachtig paadje om met kinderen te lopen..

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 oktober 2018 om 13:51 uur

Wat een leuke tip, Irene! Goed dat je dat hier meldt; we gaan het zelf ook eens proberen :)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 26 oktober 2011 om 13:57 uur

IJsdammen op de Maas

vertelde op 18 januari 2011 om 11:27 uur

Hoogwaterveren rond Den Bosch

vertelde op 19 januari 2011 om 14:42 uur

Hoogwaterveer Den Bosch-Vught