i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Cuijk en Sint Agatha
Tags:

Porta Caeli

vertelde op 8 oktober 2009 om 10:51 uur

Huize Avondrood, Het Anker, Nieuw Avondlicht: er was een tijd dat bejaardentehuizen in hun naamgeving duidelijk waren over het naderend einde van hun bewoners. Ook in Cuijk was dat het geval. In 1958 werd aan de Maasboulevard het R.K. bejaardencentrum Porta Caeli (De Hemelpoort) geopend.

Het waren de Zusters van Liefde die aan de wieg stonden van dit voor die tijd heel modern ingerichte bejaardenhuis. Porta Caeli had 118 kamers, deels één- en deels tweepersoonskamers.

Ook dat laatste behoorde bij de modernisering: in de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw was het nog heel gewoon dat bejaarde echtparen gescheiden werden als ze in het oude mannen- of vrouwenhuis terecht kwamen.

Dat was ook het geval bij de Zusters van Liefde, die in 1878 een “gasthuis voor oude en gebrekkige vrouwen” oprichtten. Acht jaar later, in 1886, openden de zusters ook een gasthuis voor mannen. Alleen de meer gegoeden hadden het voorrecht om als echtpaar samen te blijven wonen. Dat veranderde dus in 1958 met de opening van het “moderne” Porta Caeli.

Modern was, dat de bewoners van Porta Caeli hun eigen bad- en doucheruimte hadden; dat men een kanariepietje mocht houden en dat er radio op de kamer was. En héél modern: in het gebouw stonden meerdere televisietoestellen. In 1958 bedroegen de kosten van inwoning ƒ180 tot ƒ205 per maand voor een eenpersoons- en ƒ315 tot ƒ410 voor een tweepersoonskamer. Met een AOW-uitkering was dat in die tijd net te betalen.

Minder modern was de bestuursstructuur, die precies leek op die van de oude gasthuizen: de bestuursleden van de stichting die het bejaardenhuis beheerde, lieten zich nog steeds “regenten” noemen en de dagelijkse leiding bleef in handen van de congregatie. Dat paste ook wel in de tijd.

Sint MaartenshofIn 1970 trokken de Zusters zich terug. Er kwam een lekendirectrice, mevrouw Van Haaren, in 1980 opgevolgd door de heer J. Derks. Na dertig jaar was het huis inmiddels erg gedateerd. Het moest worden gerenoveerd of gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Dat laatste gebeurde: in 1986 ging Porta Caeli tegen de vlakte en verrees er een gloednieuw zorgcentrum.

Tegelijk met het gebouw verdween de oude naam, zoals bij veel bejaardenhuizen die zorgcentra werden. Hij werd vervangen door een neutrale naam. Zo'n naam die niet meteen als het voorportaal van het kerkhof hoeft te worden verstaan. Op 7 juli 1987 werd het nieuwe zorgcentrum Sint Maartenshof, met een verzorgings- en verpleegafdeling, feestelijk geopend.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (15)

a.gordijn zei op 25 januari 2014 om 22:37 uur

De ik ben daar in dienst geweest en heb daar gewerkt als bejaarden verzorgster Dat was heel dankbaar werk. Die tijd zou weer terug moeten komen in plaats van nu de ouderen bejaarden aan hun eigen lot overlaten en niet meer in een bejaarden tehuis.Het was toen een hele prachtige tijd om daar te werken. Die periode zou ik nog wel over willen doen.

Mariët Bruggeman bhic zei op 27 januari 2014 om 15:20 uur

Bedankt, Mw. Gordijn, voor uw leuke reactie. U heeft vast wel meer verhalen te vertellen over de tijd als bejaardenverzorgster in Porta Caeli. We houden ons aanbevolen!
Met vriendelijke groeten,

a. gordijn zei op 27 januari 2014 om 17:01 uur

Inderdaad die tijd heeft een behoorlijke inpect dwz een behoorlijke inhoud. Aangezien ik met gezodheids problemen zit zal ik aangepaste informatie hierover geven oké? U hoort nog van mij. Groetjes van angky en kelly gordijn.

Mariët Bruggeman bhic zei op 28 januari 2014 om 10:24 uur

Bedankt Anky en Kelly, voor jullie aanbod. Allereerst sterkte met de gezondheid en je mag je herinneringen ook best aan ons mailen hoor (info@bhic.nl).
Met vriendelijke groeten,

angky zei op 1 februari 2014 om 19:35 uur

Ik laat u even weten dat ik een uitgebreid verslag van porta caeli in het weekend zal maken als jullie daarvoor intresse voor hebben is dat oké? Angky en kelly tot hoors

angky zei op 1 februari 2014 om 19:48 uur

Het is wel een behoorlijk intens lang verhaal!!. Angky gordijn..

Marilou Nillesen bhic zei op 4 februari 2014 om 09:59 uur

Maakt niet uit, we zien het graag tegemoet! Vermoedelijk is het het makkelijkst via de mail: info@bhic.nl

Alvast dank!

angky zei op 4 februari 2014 om 10:06 uur

Ik mijn verhaal op Cuijk Brabant gezet op facebook. Hoe moet dat nou?
Graag even antwoord. Groetjes angky en kelly gordijn.

Marilou Nillesen bhic zei op 4 februari 2014 om 11:48 uur

Ik ga je even (rechtstreeks) mailen om eea door te spreken. Wordt vervolgd...

Mariette van Riet zei op 11 januari 2015 om 22:10 uur

Het betekent beide 'poort van de Hemel' zowel Ceali als Coeli,
maar in Cuijk heette het bejaardencentrum toch echt 'Porta Coeli' ...
op z'n Kuuks zei men zelfs soms 'Porta Koelie'

zie:
http://www.thuisinbrabant.nl/object/bhic/bhic_col1_dat47367

Ton van Heereveld zei op 6 juli 2015 om 23:34 uur

Het was dan ook een moeilijke naam. Mijn vader, bloemist Carel van Heereveld, heeft ooit eens een keer heel lang achter zijn oren moeten krabben, voor het kwartje viel. Aan de andere kant van de telefoonlijn zat een bloemist, die toch echt een boeket bloemen wilde laten bezorgen in : HUIZE PETERSELIE.

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 7 juli 2015 om 11:20 uur

Deze fonetische variant PETERSELIE had ik nog nooit gehoord. Prachtig, Ton!

anneke zei op 13 juni 2017 om 17:33 uur

Jammer! Dat ik moet vaststellen dat Ans Gordijn geen bejaardenverzorgster was.
Ze was huishoudelijke hulp. Ze is ook destijds door het hoofd ontslagen!!!!
Riet Aben en Joke van de Bos waren wel bejaardenverzorgster. Zij niet!!!

anneke zei op 13 juni 2017 om 17:41 uur

Jammer heb ik in het weekblad moest lezen over de ervaringen met de sociale dienst. Dit was een geen aandoenlijk verhaal, omdat ze schreef dat ze haar verhaal had kunnen plaatsen voor HAAR OVERLIJDEN.
Dit verdiend geen schoonheidsprijs om zo met je gezondheid om te gaan en daar andere mensen mee op te zadelen. Denkend aan haar kinderen.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 juni 2017 om 12:05 uur

Beste Anneke, bedankt voor je reacties.
Voor ons is het lastig in te schatten wat nu precies waar is (los van het feit dat het qua verhaal voor ons van minder groot belang is welke functie iemand precies bekleedde). Maar het is wel goed als de feiten helder zijn en daarom hebben we een mailtje gestuurd naar mevrouw Gordijn met de vraag of zij hierover haar licht kan laten schijnen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: