i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Sint-Oedenrode
Tags:

Portret met onbekende man

vertelde op 24 september 2009 om 15:02 uur

Tijdens de presentatie in Sint-Oedenrode door het Brabants Historisch Informatie Centrum, op 22 september 2009, werd een prachtig schilderij overgedragen aan de gemeente.

De maker van het schilderij is bekend: Pieter de Josselin de Jong, afkomstig uit Sint-Oedenrode.

Maar wie is hier afgebeeld? Kan het iemand uit Sint-Oedenrode zijn?

Wie het weet mag het zeggen!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (13)

J.J.M. Van De Ven zei op 23 februari 2018 om 16:31 uur

Mijn grootouders komen uit Sint Oedenrode. Ik zag het schilderij bij panorama Mesdag en herkende er iets in voordat ik de titel van het schilderij had gezien. Het zou zomaar familie kunnen zijn.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 februari 2018 om 21:26 uur

Wat bijzonder, J. van de Ven! U herkent dus familiaire trekken in het portret? Nooit een verhaal gehoord binnen de familie dat Josseling de Jong iemand heeft vastgelegd toevallig?

J. J. M. van de Ven zei op 5 september 2018 om 11:25 uur

De familiaire trekken in dit portret blijven mij en mijn ouders bezighouden. Een nicht van mijn vader denkt te weten om wie het gaat. Als dat klopt dan is de man op dit schilderij mijn overgrootvader!

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 5 september 2018 om 13:38 uur

Wat leuk om te lezen. Wat is de naam van de overgrootvader?

J.J.M. van de Ven zei op 5 september 2018 om 14:49 uur

Op 14 januari bezocht ik Panorama Mesdag met mijn gezin. We gingen ook even binnen in de tijdelijke tentoostelling van het werk van Pieter de Josselin de Jong. Mijn oog viel meteen op dit schilderij. Niet alleen omdat het prachtig is, maar ook omdat ik er mijn opa en mijn vader in herkende. Ik nam een foto van het schilderij en liet het aan meerdere mensen binnen en buiten mijn familie zien. Veel mensen erkenden dat er gelijkenissen zijn. Ik heb de foto zelfs een periode als mijn Whats’app profiel foto gebruikt. Er waren mensen die dachten dat het een bewerkte foto van mij was.
Nog regelmatig hebben mijn ouders bij familie nagevraagd of er iemand was die zou kunnen weten wie deze man is. Vandaag hadden mijn ouders een afspraak met de nicht van mijn vader, een dochter van een van de zussen van zijn vader. Deze mevrouw weet heel veel van de geschiedenis van de familie. Mijn vader had een afdruk van de foto van het schilderij meegenomen. Bij het zien van de foto zei zij à la minute: “Dat is Tumske Den Dekker, mijn opa”. En dat betekent dus dat het mijn overgrootvader is. Tumske Den Dekker was zijn bijnaam omdat hij rietdekker was, zijn echte naam is Thomas van de Ven en dat hij uit Vressel kwam.
Ik weet nu dat ik het ruim een half jaar geleden goed heb gezien, maar blijf nu ook met een vraag zitten. Wie is degene die dit schilderij op 22 september 2009 overgedragen aan de gemeente?

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 6 september 2018 om 12:55 uur

Wat een mooi verhaal Meneer van de Ven en wat fijn dat u dit met ons wilde delen. Dat een schilderij je bij de eerste blik meteen zoveel herkenning geeft dat je op dat moment al bijna zeker weet dat het familie van je is, blijft echt heel mooi.
Ik kan wel vinden dat de schilderijen waren uitgeleend aan het Mesdag Museum in Den Haag en dat inmiddels weer op hun plek hangen in het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode. Maar helaas geen informatie over de schenker van dit schilderij. Maar daar kunnen wellicht ander gebruikers van dit forum iets meer over zeggen.

Willie Damen van de Mosselaer zei op 8 september 2018 om 16:10 uur

Meneer van de Ven, weet u misschien ook wie de echtgenote was van Tumske Den Dekker.
Dan kan ik misschien aangeven waar hij heeft gewoond op Vressel

Jeroen van de Ven zei op 10 september 2018 om 22:16 uur

Mevrouw Damen van de Mosselaer, dat weet ik inmiddels. De echtgenote van Tumske Den Dekker (Thomas van de Ven) was Johanna van Rooy. Het zou geweldig zijn als u zou kunnen vertellen waar zij hebben gewoond op Vressel.

Willie Damen van de Mosselaer zei op 11 september 2018 om 08:25 uur

Ik hoopte dat deze Thomas de voorouder was maar hij was getrouwd met Petronella Kuijpers.
Zij woonde op het Vressels Hoefke.
De familie van Thomas van de Ven van Rooij woonde op een zijweg van de Vresselseweg in het begin van de Hoogakkerpad. Nu een toeristische route.
In aflevering 4 – 2002 van Heemschild een uitgave van de Heemkundekring te Sint-Oedenrode, staat een aardig artikel over Vressel in de jaren 1920.
Ook een stukje over Thomas van de Ven zoon van Theodorus van de Ven stroodekker en Hendrika Bekkers

Norah zei op 11 september 2018 om 10:16 uur

Thomas van de Ven, gehuwd met Johanna van Rooij, was klompmaker (klompenmaker) van beroep.
Overigens wat een prachtig schilderij!

Geraldine zei op 11 september 2018 om 12:35 uur

Dag,
Er is op deze website via Mijn stamboom veel informatie te vinden over Thomas van de Ven.
Zelfs een signalement van 1876 : vrijgesteld militie, beneden de maat 1,485 el en strepen; aangezicht, ovaal; voorhoofd, hoog; bruine ogen; neus en mond, gewoon; kin, rond; haar en wenkbrauwen, blond.
Stel dat het schilderij is gemaakt omstreeks 1900, dan is Thomas 45 jaar.
Zou heel goed kunnen.
Een grootvader van Thomas, Martinus Bekkers is een betovergrootvader van Bisschop Wilhelmus Marinus Bekkers.
Met vriendelijke groeten.

Peter van de Laar zei op 25 februari 2020 om 02:18 uur

Ik wil de vreugde van de herkenning niet bederven, maar terwijl het signalement van 'bruine ogen' spreekt, meen ik op het schilderij toch blauw-grijze ogen te zien...

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 februari 2020 om 20:05 uur

Hallo Peter, bedankt voor je berichtje, en inderdaad: dat signalement wijkt nogal af van het schilderij...

Mogelijk zijn er andere aanwijzingen, of zet dit het onderzoek op een ander spoor? Wie kan ons hierover meer vertellen? We blijven benieuwd!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: