i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boekel
Tags:

Prehistorie in je voortuin

vertelde op 21 mei 2009 om 11:40 uur

In de zomer van 2007 vond Willem van der Krieken uit Boekel een bijzondere steen in zijn voortuin aan de Lage Schoense. Omdat de steen hem intrigeerde, stapte Van der Krieken op een gegeven moment naar de Heemkundekring. Daar werd duidelijk dat het bewerkte vuursteen een prehistorisch stuk gereedschap of wapen is van zeker zo’n 40.000 jaar oud.

voorbeeld van een vuurstenen pijlpuntDe leden van de archeologische werkgroep van de Heemkundekring hadden het sterke vermoeden dat het om een "Midden-Paleolithisch artefact" zou kunnen gaan. Ze meldden de vondst bij het Meldpunt Archeologische Bodemvondsten van Noord-Brabant in Den Bosch. Godfried Scheijvensvan het Meldpuntbevestigde hun vermoeden en noemde de steen "een vondst van bijzondere wetenschappelijk waarde". Hij schatte de ouderdom van de steen op zo’n 40.000 jaar.

Het vuurstenen voorwerp is met de hand bewerkt. Dit soort voorwerpen worden gemiddeld een paar keer per jaar gevonden in Brabant. Meestal liggen ze dan dieper onder de grond verborgen, maar ten zuidoosten van Veghel komt er wel vaker iets aan de oppervlakte.

Wat in dit geval waarschijnlijk ook heeft meegespeeld, is dat in de Boekelse nieuwbouwwijk Lage Schoense, genoemd naar het vroegere uitgestrekte akkergebied Lage Schoense, voor de bouw veel grond is verplaatst. En zo had Willem van der Krieken in zijn eigen voortuin de prehistorie voor het opscheppen.

De Heemkundekring is blij met de vondst van Van der Krieken, want ze heeft de steen van hem in bruikleen gekregen.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Martijn zei op 19 december 2008 om 14:04 uur

Hallo,

Ik heb in mijn tuin bij graafwerkzaamheden ook een (vuur)stenen voorwerp gevonden wat duidelijk met de hand bewerkt is. Hoe en waar kan ik contact opnemen met de heemkundekring om dit te laten zien?

Mvg, Martijn

Hanneke Meulenaars bhic zei op 21 december 2008 om 08:11 uur

Dat is een geweldige vondst, Martijn. Als je een archeologisch voorwerp in de bodem vindt meld je dat bij het provinciale Meldpunt Archeologische Bodemvondsten. Zij bekijken en registreren je vondst en dateren deze. Omdat de provincie deze taak coördineert krijgen we zo een provinciebreed overzicht van wat er in de Brabantse bodem zit. Het vondstmeldingsformulier kun je via de <a href="http://www.brabant.nl/Recreeren/Cultuur/Meldpunt%20Archeologische%20Bodemvondsten.aspx" target="_blank">website van de provincie</a> downloaden.

De heemkundekring Boekel kan je ook verder helpen. Ze hebben een archeologische werkgroep. Voor contactgegevens kijk je op hun <a href="http://www.boekel.net/heemkunde" target="_blank">website</a>. Succes!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 8 januari 2010 om 09:16 uur

Bodemarchief

vertelde op 31 mei 2007 om 12:52 uur

Mekka voor archeologen

vertelde op 23 juli 2014 om 17:44 uur

De Kei in Venhorst