skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

Prinses Paulientje. Johanna Paulina Musters (1878-1895)

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 12 juli 2013
bijgewerkt op 17 augustus 2021
Johanna Paulina Musters werd op 26 februari 1878 in Ossendrecht geboren als dochter van timmerman Michiel Musters en Anna Maria Couwenbergh. Zij overleed op 15 februari 1895 te New York. Op het moment van haar overlijden maakt zij furore als “Princess Paulina”, het kleinste vrouwtje aller tijden.

Bij haar geboorte was Johanna Paulina al bijzonder klein: slechts 30 centimeter lang, terwijl een normaal voldragen baby gemiddeld tussen de 49 en 53 cm meet. Omdat de kleine Johanna Paulina nauwelijks groeide, werd ze een opvallende verschijning in Ossendrecht. Ze leed niet aan normale dwerggroei, want bij haar bleven de verschillende lichaamsdelen in gelijke mate in groei achter. Dat verschijnsel wordt geproportioneerde dwerggroei genoemd.

In 1967 schreef de redemptorist P.C. Krüter uit Ossendrecht een levensschets van Johanna Paulina op basis van de herinneringen van haar inmiddels hoogbejaarde leeftijdgenoten. Volgens deze verhalen ging het meisje op haar zesde gewoon naar school. Maar de schoolperiodes werden onderbroken door reizen langs allerlei markten en kermissen, waar Johanna Paulina door haar vader tegen betaling aan het geïnteresseerde publiek werd getoond.

Haar zus Cornelia, die later trouwde met de Belgische kermisreiziger Joseph Verschueren, zat achter de kassa. Verschueren had zelf een gebakkraam, maar ging na het overlijden van Michiel Musters in maart 1889 met zijn schoonzusje op tournee.

Dat was eerst alleen in Nederland en in België, maar al snel volgden ook reizen naar Duitsland en Frankrijk. En in plaats van markten en kermissen werden er theaters aangedaan. Volgens Krüter was Verschueren de bedenker van haar nieuwe naam “Prinses Pauline”. Tijdens zo’n voorstelling sprak Paulientje enkele zinnen in verschillende talen en deed ze een paar dansjes, als bewijs dat ze een echt mens was.

Van de opbrengst van haar optredens had vader Michiel verschillende stukken grond gekocht en een fraai huis laten bouwen in de Dorpsstraat in Ossendrecht. De voorgevel was getooid met het opschrift “Maison Princesse Pauline” in gouden letters. Dankzij Pauline verkreeg de familie een welstand die zij anders nooit zou hebben bereikt.

Paulientjes laatste tournee voerde haar in december 1894 naar Amerika. Daar overleed ze echter na een kort ziekbed op 15 februari 1895. De familie weerstond een Amerikaans bod van ƒ 60.000,- op haar lichaam en liet het na balseming naar Ossendrecht vervoeren. In de veranda van Maison Princesse Pauline werd ze als een sprookjesprinses opgebaard in een blauw zijden jurkje met een gouden kroontje op haar hoofdje, versierd met diamanten en granaten. Heel veel mensen kwamen haar de laatste eer bewijzen. Pauline werd op 8 maart 1895 in een grafkelder op het plaatselijk kerkhof begraven.

Na haar dood groeide Pauline voor Ossendrecht uit tot mythische proporties. Kleding die aan Pauline had toebehoord, foto's en andere herinneringen aan haar werden en worden door de inwoners gekoesterd. Op haar negende was ze 55 cm lang en woog ze 1500 gram. Uiteindelijk bereikte ze een lengte van 59 cm met een gewicht dat schommelde tussen de 3,4 en 4 kilo.

Dit is een samenvatting van de uitgebreide biografie door S.M. Dumont op Brabants Erfgoed.

Greet Burger stuurde ons nog een foto van Johanna Paulina Musters, die te zien was in het Zandvoorts Museum. Dank daarvoor, Greet!

Reacties (15)

Peter van Lent zei op 6 september 2017 om 10:11
Op 7 oktober wordt bij Omroep Brabant een herhaling uitgezonden van een documentaire over Prinses Paulientje. De documentaire die gemaakt is door eendracht Films maakt onderdeel uit van de serie Brabantse Helden.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 6 september 2017 om 13:12
Bedankt Peter, voor deze tip. Leuk die serie van Brabantse Helden.
Norah zei op 16 augustus 2018 om 14:55
Triest.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 16 augustus 2018 om 16:03
Bedankt voor de tip Irene en zeker een triest leven voor Prinses Paulientje, Norah.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 oktober 2021 om 13:47
Waardevolle aanvulling, Jeanne, dank je wel!
jessica van bouwel zei op 13 mei 2022 om 22:23
goedeavond
ik wilde hier toch wel even mee delen dat paulientje johanna musters vere familie is mijn vaders kant en daar ben ik beetje wel stiekem fier op dat er toch een kleine beroemdhedje in de famillie zit .
helaas heb ik haar zelf niet gekent maar heb er wel veel over gehoord via mijn vader .
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 mei 2022 om 16:01
En terecht dat je daar trots op bent, Jessica! Weet je nog welke verhalen je vader over Paulientje Musters vertelde?
don croonenberg zei op 2 juni 2022 om 16:28
Dag Jessica, ik ben auteur en van plan het verhaal van Paulientje nog eens uitgebreid op te schrijven en uit te geven. Zou ik jou een keertje kunnen bellen over de verhalen van jouw vader?
Veel dank!

Don Croonenberg (0621930746)
Olga Jansz zei op 9 april 2023 om 20:12
Dag Jessica, als nieuwe beheerder van het museum Den Aanwas in Ossendrecht, willen we graag Paulientje centraal stellen in ons museum. Er zijn nog familieleden van haar in Ossendrecht, van Melsen en Musters. Vorige week is een tak uit Frankrijk hier op bezoek geweest. We zoeken nazaten die eventueel spulletjes en foto’s van haar hebben die we eventueel in het museum kunnen gebruiken. Je bent natuurlijk van harte welkom in streekheemmuseum Den Aanwas in Ossendrecht waar we al een kleine expositie over haar hebben.
Don croonenberg zei op 10 april 2023 om 16:46
Heeft iemand misschien contactgegevens van Jessica van Bouwel?
Alvast bedankt, Don Croonenberg
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 april 2023 om 13:12
Dag Don, ik stuur Jessica achter de schermen jouw mailadres met de vraag of ze contact met jou wil opnemen, vind je dat goed?
dhmp Croonenberg zei op 11 april 2023 om 13:23
Zeker Marilou - veel dank!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 april 2023 om 20:45
Inmiddels gedaan, Don, we wachten af...

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.