i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Tilburg
Tags:

Proces-verbaal moord Marietje Kessels staat online

vertelde op 13 mei 2020 om 13:18 uur

Het is één van de meest geruchtmakende moorden van Brabant: de gewelddadige dood van Marietje Kessels. Het 11-jarige meisje wordt in 1900 zwaar verminkt, verkracht en vermoord teruggevonden op de vliering van de Noordhoek-kerk in Tilburg. Procesdossiers over deze moord zijn nu online in te zien op onze site.

"Een opgeruimd, meegaand kind, tegen iedereen vriendelijk en zeer vroom van aard". Zo omschrijft haar vader Maria Catharina Wilhelmina Kessels, roepnaam Marietje. Geboren op 2 maart 1889 in Tilburg. Haar vader is Mathijs Kessels,  directeur en oprichter van de Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Muziekinstrumenten te Tilburg.

Op woensdag 22 augustus 1900 om half elf ’s ochtends verlaat Marietje haar ouderlijk huis Villa Cecilia om voor haar ouders een brief te posten en om haar pianoles af te gaan zeggen. De pianoleraar ziet haar nooit verschijnen. Volgens getuigen wordt Marietjes blik getrokken door een man in het kerkportaal van de Heilig Hart-kerk. Dat is de laatste keer dat mensen het elfjarige meisje levend zien.

Met 200 man op zoek naar Marietje

Als Marietje rond het middaguur nog niet thuis is, wordt een grootscheepse zoekactie op touw gezet, waarbij ook elf arbeiders van de fabriek op zoek gaan. Niemand vindt een spoor. Dan brengt de moeder pastoor George W.J.M. van Zinnicq Bergmann op de hoogte van de vermissing die haar probeert gerust te stellen. Als vader Kessels later thuiskomt, zet hij zijn tweehonderd werknemers in om te gaan zoeken maar Marietje blijft onvindbaar.

Op vrijdag 24 augustus, twee dagen na de verdwijning van Marietje, wordt haar dode lichaam teruggevonden in het gewelf van de Heilig Hartkerk in de wijk Noordhoek. Op nog geen driehonderd meter van haar ouderlijk huis. Het meisje blijkt te zijn verkracht en gewurgd.

Marietje wordt twee dagen later, op dinsdag 28 augustus 1900, onder grote belangstelling begraven op begraafplaats Binnenstad aan de Bredaseweg. De Tilburgse bevolking zamelt later geld in voor een monument bij haar graf; een door een kind omarmd kruis.

Wie is de dader?

Aanvankelijk valt de verdenking op de koster en schilder Gasparus Mutsaers die rond die tijd in de kerk werkt. Koster Johan van Isterdaal wordt na de vondst van het lichaam zelfs geboeid naar het stadhuis gebracht. Mutsaers is verdacht omdat hij kleren en het kerkboekje van Marietje in zijn bezit heeft. Bovendien komt hij geregeld terug op eerdere verklaringen, en spreekt hij zichzelf tegen. Maar de koster heeft een sleutel van alle ruimtes, en er zijn enkele getuigenverklaringen tegen hem.

Niet lang daarna zoemt de naam van pastoor Van Zinnicq Bergmann veelvuldig rond. Het bewijs is echter nooit geleverd, mogelijk ook door de vergaande invloed die de pastoor in die tijd heeft. Niemand wordt vervolgd voor de moord op Marietje Kessels.

Via onze site kun je nu het hoger beroep tegen verdachte G. Mutsaers online inzien in het archief van het Gerechtshof in 's-Hertogenbosch.

Inzien procesdossier C. Mutsaers betreft de moord op Marietje Kessels

Aanvulling, 19 mei 2020

Van het bidprentje blijkt nog een versie te bestaan, met een andere voorzijde en gedrukt bij een andere drukker. Rini de Groot stuurde ons scans ervan, waarvoor onze dank. De voor- en achterzijde zijn in de foto naast elkaar gezet.

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (9)

Gerard Veltman zei op 17 mei 2020 om 15:58 uur

Marilou. Ik kreeg weer kippenvel toen ik je verhaal las. Bij een nichtje had het zo ook kunnen aflopen als de foxhond niet plotseling binnen kwam lopen. hij had haar op zijn schoot met een handen om haar nek en een waar het niet hoorden.
Hij had haar de wacht aan gezegd en de knecht vertrok snel. Twee jaar later stierf hij onverwachts en zei mijn nichtje; zo van hem heb ik nooit geen last meer. Mijn oom vond dit verdacht en vroeg hoe zo? Op haar 13 kwam het verhaal er uit. Het was niet de eerste keer van de knecht zo vertelde ze! Ze was bang van hem.

Jan Broos zei op 17 mei 2020 om 16:22 uur

Ik heb in een krantenbericht gelezen dat er ook een musical over geschreven is. Weet iemand waar deze is opgevoerd?

Norah zei op 17 mei 2020 om 16:55 uur

Ik houd dit niet voor mogelijk, zeer smakeloos.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 mei 2020 om 19:21 uur

Hallo Jan, meer informatie over deze musical (van drie jaar geleden) vind je hier:
http://tilburg.com/nieuws/musical-moordhoek-wie-heeft-marietje-kessels-vermoord/

En Norah, ik kan me je reactie zeker voorstellen. De naam van Marietje Kessels vinden we vaker terug zoals bij dit project: https://www.marietjekessels.com/
Maar dat valt meer binnen het perspectief, namelijk om kinderen meer weerbaar te maken en kindermishandeling tegen te gaan.

Klaas de Graaff zei op 17 mei 2020 om 19:36 uur

Ook ik ben van mening dat dit gebeuren zich niet leent voor een musical, maar ja misschien zullen we in de toekomst ook kijken naar de moord op Kennedy. Overal kan je het woordje "leuk" aan verbinden.

Norah zei op 17 mei 2020 om 19:44 uur

Ik vind het geen vergelijk.

Peter van de Laar zei op 24 mei 2020 om 02:36 uur

Misschien toch goed om hier iets meer uit te leggen over het Marietje Kessels Project. Dit project bestaat al 30 jaar en is een begrip in Tilburg. Al die jaren leerden meer dan vijftigduizend Tilburgse kinderen wat een ja-, nee- of twijfelgevoel is. Hoe ze in hun kracht kunnen staan. Hoe ze op een goede manier hun grenzen kunnen aangeven. En...hoe ze prettig kunnen omgaan met elkaar. En zeker belangrijk: wat kunnen kinderen eigenlijk doen als er kindermishandeling speelt?
Een nichtje van Marietje schreef in 2011 een onthullend en onthutsend boek over de nooit opgeloste moord. Dit heeft destijds ook landelijke publiciteit op tv en radio gehad. De intrigerende subtitel van het boek luidt: "Waarom de ouders moesten zwijgen". In het boek doorbreekt de familie na 111 jaar het
stilzwijgen. Hiermee wordt een belofte vervuld aan haar vader Mathieu, de oudste broer van Marietje. Als de tijd rijp was moest zij het onthutsende verhaal over de rol van de pastoor naar buiten brengen. En de tijd is er rijp voor, oordeelt auteur Godelieve Kessels, nu het ene schandaal over seksueel misbruik in de rk kerk na het andere naar buiten komt. Godelieve Kessels vertelt een ontluisterd verhaal over kerkelijke intimidatie- en doofpotpraktijken. En ze laat zien hoe het drama de familie nog altijd bezighoudt.

Hans Ooms zei op 27 mei 2020 om 10:25 uur

was de pastoor in dit verhaal, familie van deze meneer: kolonel Robbert van Zinnicq Bergmann, de Nederlandse oorlogsvlieger die ook bij de RAF vloog?

Jan Broos
Jan Broos zei op 27 mei 2020 om 15:21 uur

Ja ze waren familie. De grootvader van de pastoor was de overgrootvader van Robbert

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 24 november 2015 om 11:03 uur

Een tragische moord in Haps

vertelde op 16 november 2016 om 12:18 uur

Roofmoord in Ravenstein