i

Processie in Neerloon

vertelde op 6 juni 2014 om 12:44 uur

Alleen al de afdruk van de foto laat zien dat we hier een heel flinke stap terug in de tijd maken. We kijken van de kant van de weg naar een processie die door de straten van Neerloon trekt. Op het vaandal dat wordt gedragen, staat te lezen: Bid voor ons. Daarachter zien we enkele beelden die worden meegedragen in de stoet.

De mannen zijn standaard voorzien van hoed of pet. De mevrouw in beeld lijkt gekleed met een sluier. Maar mogelijk gaat het hier om iets anders?

Wie weet om welke processie het gaat of heeft enig idee van het jaartal? Oudere inwoners herkennen mogelijk hún ouders op de foto? Of mogelijk schiet een andere herinnering te binnen bij het zien van deze foto?

Laat ons het weten!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (11)

Jeroen Arts zei op 18 juni 2014 om 21:57 uur

Het zal vermoedelijk gaan om de Sint Victorprocessie. Sint Victor van Xanten (niet Victor van Marseille!!) is de patroonheilige van Neerloon. Het dorp had ook haar eigen Victorgilde. Bewijs dat dit gilde heeft bestaan is gevonden in het gemeentearchief van Huisseling en Neerloon. De processie werd mogelijk gehouden rondom de feestdag van Sint Victor van Xanten.

Eric van Eldijk zei op 23 juni 2014 om 09:07 uur

Ik heb ook gezocht bij De St. Victorprocessie zeker omdat er hier heel veel foto's van zijn. Kan niet direct iets vinden. Wat wel een mogelijkheid kan zijn is dat dit de processie is die mogelijk gehouden is bij het plaatsen/onthullen van het heilig hart beeld op de Maasdijk omstreeks 1930. Zeker omdat Heer bid voor ons de tekst is op dit beeld.

Eric van Eldijk zei op 23 juni 2014 om 11:31 uur

In bovenstaande reactie heb ik 1930 als jaar voor het onthullen genoemd. Dit moet echter zijn 1943. Als dit hiervan een foto is dan is de datum 15 augustus 1943 geweest.

Jeroen Arts zei op 8 juli 2014 om 12:28 uur

De foto lijkt mij ouder dan de jaren '40, Eric. Is het niet een Sacramentsprocessie of een processie ter ere van Petrus&Paulus? Die werden ook volop gehouden in die tijd. Of waren die alleen binnen in de kerk i.p.v. buiten?

Eric van Eldijk zei op 2 augustus 2014 om 19:16 uur

De St. Victorprocessie werden vaak gehouden waarschijnlijk wel jaarlijks. Die werden buiten gehouden. Hier zijn ook oude foto's van. Maar om dan aan bovenstaande foto een tijdsindicatie te geven. Ik weet dat er heel oude foto's zijn (schuurkerk?) dus het zou kunnen dat deze vroeg in de 19e eeuw is genomen.

Roel Knoben zei op 9 maart 2015 om 18:53 uur

Ik denk dat het bij gelegenheid van het 100 jarig jubileum van de St Victor kerk is op 20 of 21 okt 1924.
Op een andere foto uit deze reeks wordt een maquette van het kerkje meegedragen.

Roel Knoben zei op 9 maart 2015 om 18:58 uur

Herstel: 17 oktober 1924.

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 10 maart 2015 om 11:46 uur

Leuk dat u na een half jaar nog reageert om deze processie te dateren!

Kunt u of iemand die de locatie goed kent zeggen welke boomsoorten we hier op de foto zien? Deze staan nog zo vol in blad voor half oktober.
Op internet las ik dat de berk, beuk en de Amerikaanse eik van oudsher vanaf begin oktober hun bladeren verliezen. De zomer eik laat vanaf half oktober zijn bladeren los. Ben benieuwd!

Jeroen Arts
Jeroen Arts zei op 27 februari 2016 om 19:57 uur

De bomen links lijken mij wilgen. De overige bomen kan ik niet zo goed herkennen, omdat de foto niet uit te vergroten is. Ik weet dat de es ook pas laat zijn blad laat vallen, maar de bomen lijken qua takgroei niet op essen. De processiegangers dragen echter wel winterjassen.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 februari 2016 om 11:06 uur

Bedankt voor het meepuzzelen, Jeroen. Oktober 1924 lijkt mij nog steeds een plausibele datering, jou ook?

Jeroen Arts
Jeroen Arts zei op 29 februari 2016 om 17:47 uur

Tja, qua datering van de foto zou deze wel uit de jaren '20 kunnen zijn

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: