skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De Anti Kernwapen Groep (AKG) Veghel

Met het aantreden van Ronald Reagan als president van de VS in 1981 kwam er een nieuwe verhoogde spanning tussen oost en west. De wapenwedloop werd naar een nieuw hoogtepunt gedreven. Overal, ook in Nederland kwam er een toenemend protest tegen het dreigingsgevaar van het gebruik van kernwapens. In het hele land waren goed georganiseerde groeperingen. Zo ook in Veghel.

Daar werd ergens rond 1979, 1980 de Anti Kernwapen Groep (AKG) opgericht. Natuurlijk waren er een aantal voortrekkers zoals Peter Driessen, Geert van de Vorstenbosch, Wim Holthuizen, Wilco Laurijssen, Judea Rovers, Will Vissers, Mark van de Biggelaar en Henny Kruger, maar de hele groep telde al snel zo'n vijftig leden.

Met wekelijkse vergaderingen in onder andere de toenmalige Leesthoeve werden in Veghel en omgeving vele activiteiten gepland, zoals goed gecoordineerde acties, flyeren, filmavonden, infoavonden, infostands maar vooral ook het voorbereiden en doen van protesttochten. Die protesttochten gingen herhaaldelijk naar de vliegbases Volkel, Woensdrecht en Vredepeel (waar de stationering van kruisraketten gepland stond). Ook voerden we protest in Den Bosch, Eindhoven, Tilburg. En natuurlijk waren er de landelijke superprotestmarsen in Amsterdam en Den Haag in 1981. Zelfs in een carnavalsoptocht lieten de leden van de AKG van zich horen met een eigen hilarische, kritische variant van protesteren.

De AKG enthousiasmeerde vele demonstranten en altijd op geheel eigen wijze. Creatief zeefdrukte ze zelf postkaarten, affiches, posters en t-shirts met eigen ontwerpen. Met de opbrengst hiervan konden ze bestaan. Helemaal eigenwijs en orgineel was natuurlijk de parralellopende straatband. Dit strijdkoor bestond uit zo'n 20 mensen, waaronder van de AKG. We hebben vele malen opgetreden, op markten, pleinen, straten, aan de poorten van de vliegbases en zelfs in Schijndel op de voorloper van Paaspop in de manege. De groep trad zoveel op, dat zelfs ooit in verschillende combinaties op verschillende plekken gelijktijdig gespeeld werd. Samen met onder andere de Veulpoepers uit Hilvarenbeek waren wij graag geziene gasten op demonstraties.

De AKG Veghel was een echte jaren '80 groep, die het actievoeren prima verstond en de weg naar omliggende gemeenten goed wist te vinden. In 1987, na verschillende succesvolle topoverleggen tussen de grootmachten, hield onze groep op te bestaan.

Reageren

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de protestbewegingen van de jaren zestig, zeventig en tachtig. Ook zoekt het BHIC voor dit thema foto's en ander oud materiaal, om op de site te plaatsen.

Deel verhalen en foto's

Bekijk ook

Protest in Brabant

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen