
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Op zaterdagmiddag 20 augustus 1977 trekt een stoet van zo’n 200 mensen gewapend met spandoeken door Breda, om te demonstreren tegen de Nationale Taptoe. Het evenement zal dat jaar – van maandag 22 tot en met zaterdag 27 augustus – voor de tweede keer in het centrum van de stad plaatsvinden, op het KMA-terrein met het Kasteel van Breda op de achtergrond.
De demonstratieve tocht is georganiseerd door het Anti-Taptoe-Komitee, dat de taptoe als een manier ziet om het leger te populariseren, of zelfs als een verdekte wijze van propaganda maken. In een actiekrantje noemen zij het militaire spektakel een “reclamemedium” voor het leger.
Daarnaast is de groep niet te spreken over het feit dat de Bredase bevolking geen enkele inspraak heeft gehad in het al dan niet verplaatsen van de taptoe van Delft naar Breda; vooral het Bredase bedrijfsleven zou van de taptoe profiteren. En dan kost het evenement óók nog eens bakken met geld: in 1977 wel een half miljoen gulden. Zoveel geld zou aan veel zinvollere zaken gespendeerd kunnen worden dan aan het ophemelen van het leger, aldus het Anti-Taptoe-Komitee.
De actiegroep laat weten, er zeker niet aan te denken om de taptoe met acties te verstoren. Wel laten ze een brochure verschijnen en delen ze dat jaar elke avond pamfletten uit aan bezoekers van de taptoe bij de KMA. Het anti-militariseringsprotest op 20 augustus 1977 verloopt voor zover bekend is en op de foto’s te zien is, rustig.
Ook in de jaren die volgen zal de taptoe nog geregeld aanleiding zijn voor demonstraties in de stad. In 1979 loopt een demonstratie enigszins uit de hand. De actiegroep Onkruit bezet op 25 augustus de toren van de Grote Kerk en de politie moet bij de ontruiming ervan met straffe hand optreden.
De bezetting van de kerktoren wordt ook beschreven in het Bossche actieblad Kleintje Muurkrant. Hieronder kun je meelezen, hoe de actievoerders deze dag beleefd hebben:
De Nationale Taptoe zal ondanks alle demonstraties en inspanningen van het Anti-Taptoe-Komitee en andere actiegroepen nog jarenlang, tot 2005, plaatsvinden bij de KMA in Breda.
Op 20 augustus 1980 wordt het standpunt van het Anti-Taptoe-Komitee alsvolgt weergegeven in de krant Trouw:
'De nationale taptoe Breda is een onwaarachtige instelling, die een vals beeld geeft van het leger. Zij verdoezelt de werkelijke functie van de krijgsmacht en suggereert dat deze de vrede dient. De taptoe moet daarom verdwijnen.'
Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de protestbewegingen van de jaren zestig, zeventig en tachtig. Ook zoekt het BHIC voor dit thema foto's en ander oud materiaal, om op de site te plaatsen.