i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Etten-Leur
Tags:

"Protestanten naar overwegend Katholieke omgeving!”

vertelde op 14 maart 2011 om 20:32 uur

Op de Nederlands Hervormde begraafplaats te Etten werden tussen 1945 en 1949 twintig personen begraven waarvan het merendeel op Walcheren geboren was. In het begraafregister stond de aantekening ‘evacué’. Twee van de overledenen, zo vermeldt het register, werden herbegraven respectievelijk te Sint Laureins en Souburg op Walcheren. Wanneer, waarom en met hoeveel kwamen zij naar Etten-Leur?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Walcheren zwaar te lijden gehad onder het oorlogsgeweld. In tegenstelling tot de rest van het land waar de strijd op 15 mei 1940 gestaakt werd, gebeurde dat op Walcheren pas twee dagen later. De Fransen, die de stad Middelburg verdedigden, weigerden de strijd te staken en nadat de Duitsers de stad op 17 mei gebombardeerd hadden, gaven zij zich over. Gedurende de rest van de oorlog hing de bewoners van Walcheren een constante evacuatie boven het hoofd.

In maart 1942 werden 42 Joodse gezinnen naar het getto in Amsterdam gedeporteerd. In augustus van dat jaar verordonneerde de bezetter dat in verband met de te verwachten zware strijd 15.000 bewoners Walcheren moesten verlaten. Rond de 4.000 Middelburgers werden naar Noord-Brabant geëvacueerd. Gemeentesecretaris Van der Veur vraagt zich in zijn dagboek bezorgd af of dat wel goed zal gaan: “… bijna alle Protestanten naar een overwegend Katholieke omgeving!”

Ook in 1944 verlieten veel bewoners Walcheren. Om de stad Antwerpen te kunnen bevoorraden, de stad was al in handen van de geallieerden, moesten de Duitsers van Walcheren verdreven worden. , wilden ze het schiereiland onder water zetten en de vijand verdrijven om zo de vrije doorvaart naar Antwerpen te krijgen. Als gevolg van de evacuatie in 1942 arriveerden in Etten en Leur 368 inwoners van Middelburg en omstreken. Geleidelijk keerden nog tijdens de oorlog een groot deel van hen terug en op 1 april 1944 waren er nog 205 in Etten en Leur aanwezig. De laatste evacués keerden in december 1949 terug. Als dank voor de geboden hulp boden de burgemeester en wethouders van de stad Middelburg op 31 oktober 1946 de gemeente Etten-Leur een oorkonde aan.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 16 mei 2013 om 14:27 uur

Die vijf dagen in mei

vertelde op 18 februari 2004 om 11:58 uur

Oorlogskind Anny

vertelde op 12 januari 2012 om 15:02 uur

Antje van de Koppel: een dappere vrouw in oorlogstijd