skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg

Psychiatrische inrichting Sint Antonius in Etten-Leur

Op herhaald verzoek van pastoor A. Blankers die een huis, een steenbakkerij en een stuk grond aanbood, kwamen de zusters Franciscanessen Alles Voor Allen naar Leur. Zij kwamen voor wat toen liefdewerk werd genoemd.

Bron: BHIC, collectie provincie Noord-BrabantArchitect P.J. van Genk, een van de initiatiefnemers en huisarchitect van het bisdom, tekende de plannen. De bouw was nog niet voltooid toen de zusters in 1902 begonnen met de verzorging van armen en bejaarden. Van Genk bouwde de kapel in 1909. In 1910 volgde een nieuwe vleugel voor de psychiatrische inrichting voor vrouwen. Ook is toen de nieuwe kapel ingezegend. In de twintiger jaren werd haaks op het voorhuis het Mariapaviljoen gebouwd, dat ook een H-vormige plattegrond had.

In 1932 voerden de Gebrs. Oomen een verbouwing uit, met een extra aanbouw van het Mariapaviljoen voor de verpleging van geesteszieken. Na de Tweede Wereldoorlog werd een aantal kleine paviljoens bijgebouwd. De brand van 1966, die de kapel verwoestte, werkte als een katalysator voor nieuwe bouwplannen.

Bron: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

In 1972 werd Antonius overgedragen aan de Stichting Het Hooghuys. Het Mariapaviljoen is gesloopt, inclusief enkele onderdelen van de voorgevel. Verder kwamen er appartementen voor chronische patiënten en aan de Kapelstraat een nieuwe aula en kapel.

Het oorspronkelijke huis is een monumentaal pand met een brede gevel. De monumentale ingangspartij had een heiligenbeeld in de gevel, geflankeerd door twee torenachtige elementen. De ingang is later uitgebroken tot een hoge poortdoorgang. Het H-vormige geheel vertoont een mengeling van rondboogstijl en neorenaissance.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Foto's: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

 

Reacties (4)

Jan Hendrickx zei op 16 december 2017 om 14:05
Aanvullende informatie:
In 1910 had het gesticht voor zieke hulpbehoevenden en oude van dagen de functie van psychiatrische c.q. sanatorium voor geesteszieken toegewezen gekregen, om vervolgens vanaf 1950 uit te groeien tot psychiatrisch ziekenhuis met dokter Klomp als geneesheer-directeur. Op 1-1969 nam de in 1967 opgerichte stichting 'Het Hooghuys' de exploitatie van het Antoniusgesticht over en in 1972 nam deze stichting ook het eigendom van de gebouwen e.d. over. Vanaf 1-1-1974 werd Het Hooghuys erkend als inrichting voor psychiatrische dagbehandeling. Vanaf 1981 werden de kortlopende behandelingen gescheiden van de langdurig verblijvenden. Op de Leur bleef alleen de langdurige behandelafdeling. De medische afdeling verdween en gelijkertijd werd een afdeling voor alcoholberslaafden opgericht. Het Antonius gebouw werd verbouwd tot een appartementengebouw. In 1986 werden de eerste aanpasbare woningen gebouwd voor degene die daar toe in staat werden geacht. Voor het dorp Leur zijn de veranderingen binnen de muren van het Antoniusgebouw nooit ongemerkt voorbij gegaan. Meestal was men er echter weer snel mee vertrouwd. Sinds 1999, na een fusie van St.Het Hooghuys met drie andere instellingen, is de naam gewijzigd in GGZ Regio Breda. Thans is de tenaamstelling GGZBreburg.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 18 december 2017 om 12:32
Hartelijk dank voor deze uitgebreide aanvullende informatie, Jan! Fijn dat we dankzij jou helemaal up-to-date zijn voor wat betreft de psychiatrische zorg in Leur.
Jos Martens zei op 15 januari 2018 om 12:34
Het zijn twee mooie verhalen. Mijn complimenten daarvoor. Maar....ik lees nergens wanneer er een begraafplaats (kerkhof) is gekomen en gesloten. Het kerkhof lag aan de Kerkstraat en is rond 1965 gesloten. Mocht U daar gegevens over hebben, dan houd ik me aanbevolen. Ook oude foto's van het kerkhof wil ik scannen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 januari 2018 om 14:16
Wellicht dat het www.westbrabantsarchief.nl nog foto's heeft of gegevens over dit kerkhof en de opheffing. Anders zou de huidige instelling, GGZ Breburg, misschien nog foto's of informatie kunnen hebben.
https://www.ggzbreburg.nl/

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!