skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Raadhuisje

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 10 februari 2014
bijgewerkt op 30 april 2014
In welk jaar we zijn beland met deze foto is niet duidelijk, maar waar we ons bevinden wél. We staan in Berghem, op de hoek van de Spaanderstraat en Julianastraat. Links zien we het raadhuisje en rechts slijterij van Loeffen.

Als je goed kijkt, zie je een kind spelen in het gras onder de boom, terwijl daar achter een oudere dame - geheel in het zwart - voorbij loopt. Niets wijst erop dat er later een felle strijd zou worden gevoerd om het mooie raadhuisje uit 1930.

Pas vele decennia later - als de gemeente Oss het gebouw in de verkoop doet - wordt door de heemkundekring Berchs Heem ook een spandoek opgehangen “Handen af van het Bergse Jan Cunen.” Het mag niet baten; vorig jaar werd het gebouw toch verkocht.

Welk verhaal of herinnering roept deze foto bij jou op? Laat het ons weten, via onderstaande reageerlink.

We zijn benieuwd!

Reacties (11)

Hans Broeksteeg zei op 12 februari 2014 om 18:46
Rechts naast Gemeentehuis is de kruideniers/bakkerswinkel van Harrie van Gend[t]Slijterij van Jan Loeffen was een huis verder naar rechts.
Hans Broeksteeg zei op 12 februari 2014 om 18:54
Linkse deur bij van Gend was 'n ijssalon,later friet te koop.rechtse deur was de winkel.Later is in dit pand 'n cafetaria gehuisvest van o.a.Jan van Sas.Frits Konings en Thekes
F.M. van de Vorst zei op 13 februari 2014 om 07:52
Voor meer info lees het eerdere verhaal van "Zoekplaatje Berghem"van 2008.
Ria van Oss zei op 13 februari 2014 om 08:46
Volgens mij is dat huis tegenover de lindeboom niet van de slijterij Loeffen maar woonde daar Harrie van Gent. Met zijn winkel . Alles werd er afgewogen. Kilo suiker meel zout noem maar op .ik ben er vaak geweest ze verkochten ook ijs .dat meisje in de sloot is mijn zusje Grietje en mijn broer Hans zit bovenin de Boom . Wij woonden vroeger in de Spaaderstraat Vandaar dat ik dat weet . De foto is rond 1955 gemaakt .
dhr. Van den Berg (telefonisch) zei op 13 februari 2014 om 16:02
De gevel van het gemeentehuis waar je recht op kijkt, die met de drie ramen, daar was vroeger het groepsbureau van de Rijkspolitie gevestigd. Ik ben daar zelf op 1 januari 1957 begonnen als jongste wachtmeester en - na een uitstap van vijf jaar naar Ravenstein - heb ik er, uiteindelijk als groepscommandant, gewerkt tot aan mijn pensioen.

Boven die drie ramen zaten de ambtenaren. De ingang van ons bureau was daar links en in de ruimte daarboven zat de gemeentesecretaris. Het huis naast het gemeentehuis is van bakker Van Gent, daarnaast zat Loeffen. In de bakkerij kwam later een snackbar.

We werkten daar met z'n vieren: twee wachtmeesters, één opperwachtmeester en één groepscommandant. In december 1959 verhuisde het groepsbureau naar de Burgemeester van Erpstraat. In die tijd deden we alles op de fiets, de eerste auto voor de Rijkspolitie kwam pas in 1963. We kregen in Berghem een motor met zijspan; die mochten we destijds alleen in het weekend gebruiken. En eens per maand om de salarissen rond te brengen van de Rijkspolitie in Berghem, Ravenstein en Megen. En dat betekende dat je ook met de nachtdienst gewoon op je fiets, zonder enig communicatiemiddel, je rondjes deed.

Alles was anders destijds; je kunt die tijd niet meer vergelijken met nu.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 13 februari 2014 om 16:05
Dank allen voor de mooie reacties. U hebt gelijk hoor, F. van de Vorst, een dergelijke foto (hoewel niet exact hetzelfde) kwam zes jaar eerder ook een keer aan de orde. Maar u ziet: ook dit keer komen er interessante verhalen los die we nog niet eerder hebben gehoord.
dhr. Van Gendt (telefonisch) zei op 17 februari 2014 om 12:28
Het huis rechts van het gemeentehuis is bakkerij Van Gendt; mijn geboortehuis in 1932. Ik ben geboren en getogen op die plek. Ik herinner me vooral dat we speelden onder de lindeboom; dat was toen één van de oudste bomen van Berghem. Die takken werden zo zwaar dat ze eerst werden ondersteund door een ijzeren band maar later moest de boom toch om.

We waren thuis met vijf kinderen; drie zoons en twee dochters. Mijn ouders hadden eerst alleen de bakkerij, later kwam daar de cafetaria en kruidenierszaak bij. De inwoners van toen kenden we eigenlijk allemaal. Met de komst van Piekenhoef is dat wel veranderd; dat is een dorp op zich.

Naast ons zat in het gemeentehuis de politie onderin (bij de onderste drie ramen) en daarboven zat het secretariaat. Als in de zomer de politie de ramen aan onze kant openzette, hoorden wij zo wie er op het matje moest komen, haha. Helemaal bovenin het gemeentehuis zat het alarm; dat ging af als er brand was in Berghem. Helemaal links zat de brandweer zelf; dat gebouw stond aan het gemeentehuis.

Helemaal rechts, bij de coniferen; daar zat de gevangenis. Ik weet dat daar in de oorlog mensen hebben vastgezeten vanwege smokkel. Vóór het gemeentehuis waren trappen; bij de inhuldiging van een burgemeester stond hij op die trappen en het halve dorp kwam dan kijken. Die mensen stonden dan voor het gemeentehuis en onze winkel. Mijn ouderlijk huis staat er - deels - nog wel maar is helemaal omgebouwd. Zoals er zo veel is veranderd in Berghem.

Lambert van Hintum zei op 19 oktober 2015 om 21:43
klopt niet helemaal Henk, slijterij Loeffen stond naast dit woonhuis, in dit woonhuis woonde Harrie van Gendt met zijn gezin. In mijn tijd verkocht hij er ijs, en hij had ook een poolbiljart in de ijssalon . Veel later kwam er Jan Sas wonen met zijn vrouw en 4 dochters en hij begon een cafetaria in de jaren 1960/ 1965. Toen de familie Sas verhuisde naar den Bosch naast de st Jan, kwam er Tonnie Konings uit Megen te wonen, het werd toen meer een bar. In de jaren 80 gesloopt, en er verscheen een nieuw woonhuis.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 oktober 2015 om 11:05
Kijk, dan is het maar goed dat jij beschrijft hoe het wel was, Lambert! Dank daarvoor. De combinatie van een poolbiljart in de ijssalon klinkt best bijzonder maar mogelijk werd juist veel gebruik van gemaakt? Weet jij dat toevallig?
Lambert van Hintum zei op 2 mei 2022 om 16:29
Nu zie ik ineens dat politie van den Berg heeft gereageerd, een fanatieke politieman uit de kerkstraat die als hobby ging hardlopen. Vaak heeft hij ons willen vangen als we op het oude voetbalveld, wat niet mocht, aan het voetballen waren. Hij liep hard, maar wij net iets harder, dan vlogen wij over de betonnen schutting, dan pastte van den Berg.
In Berghem ging het verhaal dat hij een collega van de reservepolitie waarmee hij naar huis fietste verbaliseerde omdat hij geen licht op zijn fiets had.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 mei 2022 om 19:41
Haha, mooie aanvulling, Lambert, daar gaat zeker een bepaald fanatisme vanuit ;) En het levert sowieso een prachtige anekdote op. Bedankt voor je bericht!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.