i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oss
Periode: 1930 - 1948
Tags:

Rafelrand Oss wordt glad gestreken

vertelde op 9 januari 2015 om 12:24 uur

Oss mocht in de vorige eeuw al een niet al te beste reputatie hebben, het Schaijksveld deed daar in de jaren dertig nog een schepje bovenop. Bewoners van deze straat vragen in 1948 na dato dan ook om een andere naam.

Oss, dat is de broedplaats voor criminele messenstekers; dat stond zeker in het verleden in het collectief geheugen van Nederland gegrift. Vaak gepleegd door door groepjes Ossenaren afkomstig uit een klein aantal families, die leefden aan de rand van de samenleving. Letterlijk en figuurlijk. Waaronder het Schaijksveld, een verzameling sjofele huizen, krakkemikkige boerderijen en "ruw volk" als bewoners. Langzamerhand verhardde het bestaan, zeker in deze wijk van Oss. Wie er niets te zoeken had, ging er niet heen.

Het is het verhaal van de Bende van Oss in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw waarbij misdrijven aan de orde van de dag waren. En ook als na een aantal decennia de rust is teruggekeerd, blijft de naam Schaijksveld criminele associaties oproepen, zo meldden de bewoners in een brief aan de burgemeester in februari 1948. Enkel het noemen van de straat zorgt ervoor dat ze "met scheven ogen" worden aangekeken. Een andere naam zou hierin verandering in moeten brengen. De gemeente Oss buigt zich over de kwestie en al snel komt er een andere, bijzondere naam om deze rafelrand glad te strijken: Schadewijkstraat.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 30 januari 2009 om 12:38 uur

Bende van Oss slaat toe!

vertelde op 16 april 2009 om 15:36 uur

Osse Bende opgerold