skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Rafelrand van Oss

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 21 maart 2008
bijgewerkt op 18 november 2013
Elke stad heeft z’n rafelranden en dat is eigenlijk altijd zo geweest. Vroeger was zo’n rafelrand vaak goed herkenbaar. Het was een stuk van het omringende platteland dat geen platteland meer was, maar evenmin al een deel van de stad.

Er stonden huizen en andere gebouwen, maar er graasde ook vee en de wegen waren vaak nog onverhard. De Visserskerk in Oss, pal oostelijk van het centrum, stond aan de rand van zo’n gebied: Osserschaijk.

De fotograaf liep er op een zomerdag in de jaren ’30 van de vorige eeuw zomaar rond. Op de achtergrond zag hij de schoorsteen van Jurgens.

Wie herkent nog iemand op deze foto, of weet wie hier woonden? Wie heeft nog herinneringen aan het leven in zo’n overgangs- gebied tussen stad en platteland?

Het BHIC is benieuwd naar je verhaal.

Foto: Henk Buijks, BHICHenk Buijks heeft op 19 maart 2008 deze foto van dezelfde plek gemaakt. Het huis links op de achtergrond hierboven is nog herkenbaar op de recente foto.

Reacties (9)

G. Laurenssen zei op 24 maart 2008 om 20:30
Heb getracht om deze 'rafelrand van Oss' te kunnen plaatsen. Is mij echter niet gelukt.
Wie kan mij opheldering over deze locatie geven?
Pieter Roskam zei op 25 maart 2008 om 20:19
De foto is gemaakt in de Teugenaarsstraat ter hoogte van het vroegere gereformeerde kerkgebouw in de richting van de Visserskerk.
Lang geleden was het Teugenaarspad, zoals de weg tot na 1920 werd genoemd, een gedeelte van een doorgaande route van de Osse heide via Danenhoef naar Lith. De schepen werden toen met mankracht en eventueel paardenkracht tegen de stroom in met touwen vanaf het jaagpad naar Cuijk getrokken. De werkers uit de omgeving van Oss togen toen via het togenaarspad naar 'het dorp aan de rivier'.
Op de achtergrond is de schoorsteen zichtbaar van Houtzagerij - Kistenfabriek Kamphuis-Loosbroek. Dat bedrijf stond ongeveer op de plaats waar nu Albert Heijn aan de Oostwal ligt. Het huis links van de lantarenpaal staat er nu nog als nummer 5. Rond de 1960-er jaren woonde daar De Stefano met een terrazzobedrijf. In die tijd stond er rechts van het huis vaak een voorraad vers geproduceerde aanrechtbladen. Daarna is er een festonneerbedrijf gevestigd geweest. Rechts van nummer 5, vooraan de Teugenaarsstraat, zijn een loods en een gebouw zichtbaar. Op die plaats werd later de meubelzaak Groos gevestigd.
gerrit Laurenssen zei op 26 maart 2008 om 11:47
Dankzij de gave uitleg van Pieter Roskam is de situering van de plek waar deze oude foto is genomen, mij nu geheel duidelijk.

Bedankt !

Hans Duijs, Oss zei op 4 mei 2008 om 22:52
Ik heb vandaag met mijn schoonvader over deze foto's gesproken. Hij woont vanaf zijn geboorte (73 jaar) aan de Teugenaarsstraat. Hij is er 100% van overtuigd dat dit niet de Teugenaarsstraat is maar het Schaijksveld de huidige Schadewijkstraat. De boerderij aan de rechterkant stond op de plek waar nu het Anton-Jurgenshuis staat aan de Schadewijkstraat. Het huis op de oude foto staat aan de Berghemseweg, in de rij van de cafetaria Elpie. Wellicht dat er toen huizen gebouwd werden die erg op elkaar leken vandaar deze verwisseling.
Christian van der Ven, namens BHIC bhic zei op 5 mei 2008 om 11:59
Hans, dank je. Ik ben benieuwd of Pieter het nu met je eens is. Het is een hele puzzel! :-)
Pieter Roskam uit de Goudmijnstraat zei op 15 mei 2008 om 16:29
Hans, ik ben blij met je reactie want dan kan ik eindelijk mijn bewijsmateriaal laten zien wat ik al op 27 maart heb gemaakt. Je vermoedt al dat er meer huizen van dit type werden gebouwd. Dat klopt, Oss stond er vol mee sinds de industrialisering. In de Goudmijnstraat staat nu ook nog zo'n rij huisjes. Kijk maar op <a href="http://www.roskamox.nl/goudmijn" target="_blank">mijn webstek</a>. Hier heb ik in de rubriek beeldbank onder het onderwerp Kaarten een detail staan van het plan van Estourgie uit 1918 waarop beide oude huizen aan de Teugenaarsweg ingetekend zijn. Pas eind 1924 begint pastoor Vissers met de bouw van zijn kerk. Ik denk dat je je schoonvader kunt overtuigen door te wijzen op de schoorsteenpijp van de houtzagerij, die gezien vanaf de Berghemseweg achter de Visserskerk moet zijn schuilgegaan. Anders moeten jullie eens samen kijken naar de fotomontages van de oude en de huidige situatie in de Teugenaarsstraat op <a href="http://roskamox.nl/goudmijn/albums/index_2.htm" target="_blank">genoemde webstek</a>.
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 19 mei 2008 om 08:07
Beste Pieter en Hans,
Zo zie je maar weer dat jullie ieder op je eigen manier ertoe bijdragen dat de waarheid boven komt drijven. Natuurlijk heeft Pieter gelijk - ook ik heb dat al eerder geconstateerd, ook door een situatieverkenning ter plekke. Maar het leuke vind ik dat dankzij Hans' reactie Pieter met zijn webstek op de proppen komt in dit forum.En dat is pure winst!
Dus mijnerzijds vooral een welgemeend woord van dank!
M.Kerkers zei op 11 januari 2009 om 19:04
Volgens mij is dit de Klaphekkenstraat
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 12 januari 2009 om 08:25
Geschiedenis is een discussie zonder end!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen