skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

1975: Jaar van de Vrouw

In 1975 roept de Verenigde Naties het Internationale Jaar van de Vrouw uit. En de Nederlandse overheid neemt zowaar een initiatief! Ze richt een comité op, dat een plan maakt voor dat jaar.


's-Hertogenbosch, Stationsplein, 9 februari 1975. Een meidengroep in de intocht van Z.K.H. Prins Amadeiro XXI. De spreuk op de spandoeken luidt: 'Het Jaar van de Vrouw, daarom... De mannen dit jaar in touw'. Foto: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: Erfgoed 's-Hertogenbosch.

Ze geeft opdracht tot het maken van een toneelstuk “Voor een bloemetje en een zoen”, dat door het hele land toert. Na elke voorstelling wordt er met de bezoekers nagepraat. De overheid heeft overal in het land de volkshogescholen en vormingscentra gevraagd vrouwen te trainen, die deze nagesprekken zouden kunnen begeleiden.

In Den Bosch zagen we met een aantal vrouwen de kans schoon, en vertrokken voor een lang weekend (gratis!) naar de Volkshogeschool Oisterwijk, voor deze training. Hier werd ik verliefd op dat vak, ik was niet opgeleid als vormingswerker of opbouwwerker, maar het zat me als gegoten. Hier werd ook de oorsprong gelegd naar het vormingswerk van Brood en Rozen. En in vele steden werd het de start van vrouwenwerk binnen de al bestaande club- en buurthuizen.

Geen jaar, maar een LEVEN voor de Vrouw

Wij waren aanwezig bij de opening van het Jaar van de Vrouw, wantrouwig met als leuze "Geen jaar, maar een LEVEN voor de Vrouw". Wij waren ervan overtuigd, dat het van de overheid maar een eendagsvlieg was. Maar toen we hoorden, dat er beperkt geld beschikbaar was om nieuwe projecten op te richten waren we er als de kippen bij. Als Brood en Rozen kregen we de 15.000 gulden meteen. En zo waren we gelegitimeerd in de stad aanwezig!

Het Internationaal Jaar van de Vrouw leverde ook de "Emancipade" op, een landelijke manifestatie in de Utrechtse Jaarbeurs op 20 mei 1975, uitgezonden op televisie. Een groot deel van de vrouwenorganisaties heeft zich daar aan het publiek gepresenteerd. Vooral Eindhoven met het Vrouwenkruidt was er luidruchtig aanwezig. Het was voor het eerst dat er op de tv serieus aandacht werd besteed aan de emancipatie van de vrouw.


Opening door koningin Juliana van de manifestatie "Emancipade" in de Jaarbeurs in Utrecht, 20 mei 1975. Op de achtergrond staan estafetteloopsters. (Foto: Bert Verhoeff / Anefo, collectie Nationaal Archief)

Ook voor mij persoonlijk was 1975 een fantastisch jaar - het jaar van mijn eerste grote vrouwenliefde. Omdat zij een Amsterdamse was, verkeerde ik daar vaak, ook in de meer radicale feministische kringen. Het samen erover praten en discussiëren, er onderdeel van zijn, maakte zo’n vrouwenrelatie heel intens.

En er was veel succes. Brood en Rozen liep als een tierelier en breidde zich uit. Er was nog geen vrouwenhuis, en mijn huis functioneerde al snel als zodanig. De vrouwenkrant "Rosa" werd er gestencild, er ging een kabaretgroep van start. Het eerste vrouwenfeest...

 

Hoofdpagina Rebellerende vrouwen

 

Deel verhalen en foto's!

Reageer hieronder, deel je herinneringen aan de vrouwenbeweging en vul deze pagina aan! Foto's kun je sturen naar info@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe. Vragen en opmerkingen kun je ook plaatsen op het forum.

Lees meer over:

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen