skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Vrouwendag in Oost

Het is 21 maart 1985. De vrouwen uit Den Bosch Oost vieren Vrouwendag. Het is het jaarlijkse hoogtepunt van alle activiteiten en groepen die de vrouweninitiatiefgroep voor vrouwen in de wijk organiseert.

Buurthuis De Stolp aan de Rijnstraat in Den Bosch, 1990 (foto: Felix Janssens, collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch 0075850)
Buurthuis De Stolp aan de Rijnstraat in Den Bosch, 1990. Foto: Felix Janssens. Bron: Erfgoed 's-Hertogenbosch.

De vele vrouwen die deelnemen aan deze groepen, activiteiten en cursussen kunnen elkaar op de Vrouwendag in Oost ontmoeten. Het evenement had voor hen daarom ook een heel andere betekenis dan de landelijk gevierde Internationale Vrouwendag.

De Vrouwendag in Oost wordt in het begin twee keer per jaar en later jaarlijks gevierd. Het is het hoogtepunt van álle activiteiten die tot doel hebben, andere vrouwen uit de wijk te bereiken en om gezamenlijk uiting te geven aan wat er bij hen leeft. Zeker in de eerste jaren staat feminisme nog ver van hun bed; daar horen zij niet bij. Deze houding is na zo'n vijftien jaar vrouwenwerk in de wijk voorzichtig veranderd. Er kwam meer begrip voor het feminisme. Maar toch bleef het iets wat niet bij hen hoorde.

Audiofragment 1: Deelnemers aan de Vrouwendag Den Bosch Oost zingen een lied. Bron: BHIC, archief Vrouwenradio, nr. 172, kant A.

De Vrouwendag in Oost is hét moment om te zien en te horen wat er in het lokale vrouwenwerk zoal leeft en te doen is. Bovendien is het een gezellige dagje uit, want kinderopvang is geregeld. Om 9.30 uur stroomt de grote zaal van het buurthuis De Stolp al vol. Er zijn zo’n honderd vrouwen uit de wijk en ook vrouwen van het Gezondheidscentrum, het alfabetiseringswerk en Open school en van het advokatencollektief uit de wijk.

En kijk, daar is ook de wethoudster, enkele opbouwwerksters uit andere wijken van Den Bosch, een paar vrouwen van het stedelijk vrouwenwerk, Brood en Rozen. Zij worden even verwelkomd door de twee vrouwenwerksters uit Oost.

Vrouweninitiatiefgroep in Den Bosch-Oost
De vrouweninitiatiefgroep in Den Bosch-Oost.

Achter de gordijnen op ’t podium stijgt intussen de spanning. De laatste instructies en bemoedigingen worden uitgewisseld. Want op elke vrouwendag voeren de vrouwen een zelfverzonnen cabaret op, aan de hand van een thema. Sketches en onderwerpen uit hun eigen leven gegrepen, afgewisseld en ondersteund met zelfgemaakte liederen en gedichten; vaak humoristisch en hilarisch, maar even zo vaak bloedserieus en soms op zijn plat Bosch gebracht. Vandaag is het thema “In de Bossche Bol”, naar aanleiding van het 800-jarig bestaan van Den Bosch.

Na een openings- en welkomstwoord volgt een inleidend lied en daarna het cabaret. Hierin wordt in zes scènes een terugblik in de tijd geboden op de positie van vrouwen vanaf de Middeleeuwen tot de huidige tijd. Elke scène wordt afgesloten met een lied. Na afloop volgt een daverend applaus. De vrouwen van de initiatiefgroep nemen het dankbaar en opgelucht in ontvangst. Ze hebben tevoren heel wat schroom en zenuwen moeten overwinnen om als volledige amateurs op het toneel te staan en behoorlijk wat moed en creativiteit moeten opbrengen om zoveel van zichzelf te laten zien.

Audiofragment 2: Vrouwenradio is gearriveerd op een druk bezochte Vrouwendag in Den Bosch Oost en interviewt de initiatiefnemers van het project Vrouw en Werk. Bron: BHIC, archief Vrouwenradio, nr. 172, kant A.

Tussen de middag is er een eenvoudige lunch en gelegenheid om bij te praten. Er blijkt dan dat er ook een groepje vrouwen uit Utrecht gekomen is, die gehoord hebben over ’t succes in Den Bosch-Oost en ideeën willen opdoen voor hun eigen wijk.

’s Middags volgt er nog een modeshow van de tweedehands-kledingwinkel Hartenvrouw. Met trots showen de vrouwen zelf de kleding die zij in de winkel verkopen. Ook dit blijkt een groot succes. Tenslotte volgen er nog enkele mededelingen over een aantal nieuwe cursussen, wordt afscheid genomen van twee stagiaires en sluiten we deze geslaagde vrouwendag af met een in dichtvorm gegoten terugblik op deze dag door 'huisdichteres' Annie.

 

Hoofdpagina Rebellerende vrouwen

 

Deel verhalen en foto's!

Reageer hieronder, deel je herinneringen aan de vrouwenbeweging en vul deze pagina aan! Foto's kun je sturen naar info@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe. Vragen en opmerkingen kun je ook plaatsen op het forum.

Lees meer over:

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen