skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Vrouwenradio Den Bosch

Een vriendin van me maakte een radioprogramma, ‘Krijg jij ook zo’n kippevel van hanengedrag?’, dat werd uitgezonden door Radio Vrij Den Bosch. Daardoor kwam een groep vrouwen van het Vrouwenhuis, waaronder ik, op het idee om een eigen vrouwenradio te beginnen.


Wilma in 1980 tijdens de ontruiming van het Bossche Vrouwenhuis

Iedere vrijdagmorgen zonden we uit, van 10 tot 11 uur. We gebruikten daarvoor de zender van Radio Vrij Den Bosch, maar wel als eigen radio, Vrouwenradio Den Bosch. We waren dus geen onderdeel van de programmering van de Vrije radio, zoals de Flikkerradio.

In die tijd, zo rond 1980, zagen wij het belang in van eigen media om onze boodschap te verkondigen. Dat had al geresulteerd in de vrouwenkrant Rosa en vrouwendrukkerij De Doordrukster en nu dus de Vrouwenradio. Elders in het land, zoals in Amsterdam en Nijmegen, gebeurde dit ook al. We vergaderden iedere week als een soort redactieraad over wat we zouden gaan doen, wat voor programma’s we gingen maken. Sommigen richtten zich vooral op de muziek die we wilden uitzenden, anderen op actieradio.

We zijn een keer met de zender op onze rug naar Groningen geweest, want daar werd iets ontruimd. En we hebben een keer een programma gemaakt waarin het leek alsof we een pandje kraakten. Een soort hoorspel dat heel erg echt leek. Eigenlijk een heel goed voorbeeld van fakenieuws en hoe je radio kunt gebruiken om te manipuleren. En iedere keer als we gingen uitzenden, moest de zender van een plek waar hij was verstopt, opgehaald worden en weer weggeborgen als we klaar waren. De zender was namelijk illegaal.

Daarnaast gingen we op zoek naar vrouweninitiatieven, ook in de wijken en besteedden daar dan aandacht aan, bijvoorbeeld de vrouweninitiatiefgroep Oost. En natuurlijk bestond er discussie over welke onderwerpen wel en niet geschikt waren voor de radio. Neem bloemschikken. Een activiteit waar veel vrouwen op afkwamen, waardoor ze met elkaar in contact kwamen en ervaringen konden uitwisselen. Maar wilden wij hier wel aandacht aan geven?


Aankondiging Vrouwenradio door de Bossche vrouwenkrant 'Rosa'.

We waren met onze onderwerpen heel gevarieerd. Zo ging het bijvoorbeeld over vrouwen in de bajes, vrouwen tegen seksueel geweld, maar ook over El Salvador, en de 8 mei-beweging. Het was dus echt erg leuk en afwisselend. Het punt was alleen dat er niemand naar luisterde. Zolang de radio nog in het warme bad van de hele vrouwenbeweging zat, ging het goed. Maar toen dat allemaal wat minder werd, hield de radio ook vanzelf op. De radiovrouwen gingen iets anders doen, bijvoorbeeld betaald werk, zoals dat in de hele beweging gebeurde.


Bladzijden uit het redactieschriftje van de Vrouwenradio met technische aanwijzingen,
vergaderverslagen en aanwijzingen. Klik om te vergroten >>

De laatste uitzending eind jaren tachtig werd nog maar door één vrouw gemaakt. Zij was vol hoop op een nieuw gebruik door anderen van de Vrouwenradio '… omdat informatie zo belangrijk is geworden in onze samenleving. Informatie is overal en legt enorme afstanden af in een heel korte tijd.' Het gebruik van internet en sociale media was toen nog ver weg!


Bladzijden uit het redactieschriftje van de Vrouwenradio. Klik om te vergroten >>Bladzijden uit het redactieschriftje van de Vrouwenradio. Klik om te vergroten >>

Vrouwenradio luisteren?

Wil je naar de Vrouwenradio luisteren? Kom dan naar de studiezaal van het BHIC en wij helpen je op weg. Of wil je een voorproefje? Klik dan op de knop hieronder voor diverse radiofragmenten:

Vrouwenradio luisteren

Of wil je het Archief Vrouwenradio inzien? Klik dan op de knop hieronder:

Archief Vrouwenradio

 

Hoofdpagina Rebellerende vrouwen

 

Deel verhalen en foto's!

Reageer hieronder, deel je herinneringen aan de vrouwenbeweging en vul deze pagina aan! Foto's kun je sturen naar info@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe. Vragen en opmerkingen kun je ook plaatsen op het forum.

Reacties (5)

Wilma zei op 16 januari 2021 om 12:19
Leuk om de opnames terug te horen! Jammer dat ze niet allemaal online terug te horen zijn.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 18 januari 2021 om 12:16
Hallo Wilma, welke fragmenten vond je met name leuk om terug te horen?

Helemaal met je eens dat er nog méér te horen mag zijn online. Met de opnames hebben we een eerste indruk willen geven van wat het archief zoal bevat. Ik sluit niet uit dat er nog fragmenten zullen worden toegevoegd en wie weet zijn er op termijn wel grotere stukken online te beluisteren. Dat vergt dan nog wel wat knip- en plakwerk in verband met rechten op de tussendoor gedraaide muziek.

Wel is er op de studiezaal van het BHIC volop afluistermogelijkheid voor de opnamen van de Vrouwenradio, zodra een versoepeling van de huidige lockdown dat weer toelaat uiteraard.
Wilma zei op 18 januari 2021 om 14:16
Ik ben benieuwd of de laatste uitzending ook op band staat, die zou ik graag willen horen.
Wilma zei op 25 januari 2021 om 10:23
Indrukwekkende inventarisatie! Ik kom langs wanneer dat weer kan.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!