skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Vrouwentrefcentrum in Den Bosch

In de beginperiode van Brood en Rozen in 1975 werd van start gegaan met één thema-avond in de maand in de Knillispoort. Wat later kwam er daarnaast nog een gezelligheidsavond. De trefcentrumavonden functioneerden zo ook als vrouwencafé.


Foto met dank aan Josefien Fleuren

Op de thema-avonden kwamen steeds andere onderwerpen aan de orde zoals seksualiteit, werk, wonen, eenzaamheid in je relatie, jaloezie, feestdagen, derde wereld, consumeren, politiek, enzovoort. Deze thema-avonden werden over het algemeen drukker bezocht dan de café-avonden.

We denken dat veel vrouwen de thema-avonden als een goede ingang zagen om te durven komen. Want als je niemand kent, is het niet altijd even eenvoudig om met anderen aan de praat te komen. De opvang van nieuwe vrouwen probeerden we daarom zo goed mogelijk te regelen. We vroegen dan of er vrouwen voor het eerst waren en of zij meer informatie wilden of vragen aan Brood en Rozenvrouwen wilden stellen.

Meestal ontstond er dan een groep van acht tot tien vrouwen. We vroegen dan of ze alléén naar de thema-avond waren gekomen, of dat moeilijk was geweest en wat voor vrouwen ze hadden verwacht aan te treffen. ‘Heel fanatieke vrouwen, radicaal, die tegen mannen zijn en proberen iedereen zo ver te krijgen', zeiden sommige deelnemers dan. 'Dat ze hier allemaal lesbisch zijn’, vertelden anderen, wat dan door een paar vrouwen werd bevestigd, want ‘ja, dat lees je zo, hè?’

Een enkele keer bleek echter ook dat de man van sommige vrouwen er juist op had aangedrongen, dat ze zou gaan. En soms zei iemand, dat ze problemen had. Wij vertelden dan wat over onszelf en wat de reden was dat we dit soort activiteiten organiseerden. Als we dan ook iets vertelden over praatgroepen, werd daar soms sceptisch op gereageerd: ‘Wat heeft het voor zin om over je problemen te vertellen? Je moet toch weer naar huis. 'Nou', zei een ander dan, 'als je er nooit met iemand over praat, word je ook gek'. En dan zeiden wij bijvoorbeeld weer: 'Als je er niet samen over praat, denk je dat jij de enige bent en dat het alleen aan jezelf ligt, je eigen schuld is. Daarom is het belangrijk erover te praten. Dan hoor je misschien ook nog hoe anderen met zo’n probleem omgaan.' Enzovoort.

Soms trokken vrouwen dan zelf de conclusie: 'Eigenlijk is wat we nu doen net zo’n gespreksgroep. Gezellig, he?'

Op een gegeven moment werd het in het trefcentrum voller en voller. Ook op de gezelligheidsavonden. Daarom werd er serieus nagedacht over het opzetten van een eigen Bosch vrouwenhuis. Maar dat is een ander verhaal.

Verder lezen

Anita Koster en Nel Willekens, ‘Ik lig onder, is ik dan onderwerp of lijdend voorwerp?’, in: Anja Meulenbelt, Ria van Hengel en An Luttikholt (eds.), Van binnen uit. Vrouwen over welzijnswerk en zelforganisatie (Amsterdam 1978) 189-201.

Bekijk ook

Rebellerende vrouwen

Brood en Rozen

Het Bossche Vrouwenhuis

Vrouwenpraatgroepen

Reacties (4)

D. Wesseling zei op 8 april 2024 om 19:29
Ik ben eigenlijk wel benieuwd of dit alleen iets historisch is. Weet iemand of er nog steeds groepjes zijn of trefcentrumavonden zoals hierboven genoemd?
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 10 april 2024 om 08:04
Beste D. Wesseling, ik heb uw vraag voorgelegd aan een van de auteurs, die destijds zulke groepen en avonden organiseerde. Wordt vervolgd.. hartelijk groet,
Anita Koster zei op 10 april 2024 om 11:47
Voor zover ik weet, is dit niet het geval.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 10 april 2024 om 12:57
Dank voor het reageren Anita! Tot gauw weer en groet,

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen