i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Bergen op Zoom
Tags:

Reder Louis Cuyper verricht zijn eerste redding al tijdens proefvaart

vertelde op 23 augustus 2018 om 17:00 uur

Je kunt je als reder bijna geen betere start wensen: al tijdens de proefvaart met je stoomboot weet je drie man te redden van een ander vaartuig. Het is de start van de carrière van reder Louis Cuypers uit Bergen op Zoom, tevens ambachtsheer halsheer.

Op 15 augustus 1799 is in Bergen op Zoom, geboren Cornelis Ludovicus Antonius Cuypers, ook geschreven Cuijpers, met de roepnaam Louis. Hij is een zoon van Petrus Joseph Cuypers en Maria Elisabeth Theresia van Mattenburgh. De ouders zijn telgen uit bemiddelde families. Maria is een nazaat van de rentmeester van de Domeinen van de Heer van Bergen op Zoom, en Petrus is vertegenwoordiger in de staten van Brabant en later ook burgemeester van Bergen op Zoom. Evenals zijn vader draagt Louis de titels Ambachtsheer in Grijsoord en Halsheer in Klinkerland.

In 1807 laten de ouders van Louis aan de zuidzijde van Bergen op Zoom in Woensdrecht  buitenverblijf Mattemburgh bouwen. Het landgoed reikt tot aan de Oosterschelde en is gelegen op de thans zo genoemde Brabantse Wal. Zoon Louis kiest voor een andere bezigheid: hij wordt reder. Met de stoom(radar)boten Aymon Louise I en II, genoemd naar zijn kinderen Aymon en Louise, laat hij de wateren tussen Rotterdam en Antwerpen bevaren. Met soms voor- en soms tegenspoed, zo lezen we in de kranten uit die tijd. Klik hier en lees maar mee.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 24 augustus 2018 om 10:22 uur

Mooi verhaal Willem, over het wel en wee van de stoomboten van Louis Cuypers.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 25 maart 2011 om 14:44 uur

De havens van Bergen op Zoom

vertelde op 21 februari 2018 om 21:52 uur

Lees zelf de historie van de Zeeuwse weg in oude krantenartikelen