i

Dit verhaal gaat over:

Tags:

René wandelt door De Biesbosch

vertelde op 27 mei 2010 om 09:12 uur

Deze aflevering van het programma De Wandeling van Omroep Brabant brengt Wandelaar René en zijn cameraman Léon naar De Biesbosch.

Er wordt deze keer minder gewandeld en meer gevaren door het Nationaal Park De Biesbosch. René legt uit hoe na de Elisabethsvloed van 1421 onder invloed van de getijden langzamerhand het gebied weer opslibde.

Dat leidde op een gegeven moment tot wilgenbegroeiing, waaruit de griendcultuur ontstond. René laat zien hoe bar het leven van de griendwerkers kon zijn in een griendschuur. Ook de naam “bloedakker” geeft iets aan van het harde leven van deze werkers.

Ondoordringbaar als de Biesbosch is, behalve voor de mensen die deze jungle als hun broekzak kenden, was het gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog een ideale schuilplaats voor het verzet. Er ontstond zelfs een krijgsgevangenenkamp, met gevangen genomen Duitse soldaten. In 1944-1945 was het de verbinding tussen het bevrijde Zuiden en het nog bezette Noorden.

Verder staat René nog even stil bij een beverburcht. Nadat de bever rond 1800 geheel was uitgeroeid, zijn er in 1988 weer enkele beverparen in de Biesbosch uitgezet. En de bevers floreren.

Om ze echt goed te kunnen zien, kun je beter naar het Biesbosch Museum. Daar kan René in alle rust een opgezette bever aaien.

Bekijk hier aflevering 6 uit seizoen 2 (1999/2000) van De Wandeling.

Bijna vijf jaar later keerde René nog eens terug in de Biesbosch, nu met cameraman Melvin. Bekijk hier aflevering 32 uit seizoen 6 (2003/2004) van De Wandeling.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 20 december 2009 om 22:10 uur

Merwede