skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Riet in de sigarenfabriek

Jos Wijn
vertelde op 11 juni 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Op deze foto uit omstreeks 1943 van de sigarenfabiek Mignot en de Block aan de Nijnselseweg (de Bocht) in Sint-Oedenrode is het personeel geen sigaren aan het rollen, maar riet aan het vlechten onder leiding van onder anderen mijn vader, G. Wijn (helemaal links op de foto). Daarvan werden bandjes gemaakt voor een lederfabriek in Tilburg.

Daar werden de bandjes aan klompen bevestigd. Voorheen waren die bandjes van leer, maar daar was in de oorlog niet meer aan te komen, net zo min als aan tabaksbladeren. Ook de aanvoer daarvan uit onze koloniën, onder andere Indonesië, was door de oorlog helemaal gestokt.

Vanaf 17 september 1944 is de benedenverdieping nog tijdelijk hospitaal geweest. Er lagen Duitse, Engelse en Amerikaanse gewonden door elkaar, omdat het toenmalige Odaklooster in het centrum van Sint-Oedenrode, waar een ziekenhuisafdeling aanwezig was, de toestroom niet meer aankon.

De sigarenfabriek is gebouwd omstreeks 1907 en heeft nog gefunctioneerd tot eind 1953. Mignot en De Block had verschillende filialen. Deze zijn met de tijd allemaal gesloten. De fabriek en de beide dienstwoningen, waar de leiding woonde, werden verkocht aan de Koninklijke Kousen- en Sokkenfabriek in Schijndel die er een filiaal vestigde.

Nadien werd het gebouw verkocht aan de gemeente en die gingen het gebruiken als gemeentewerf. Daarna kocht de plaatselijke Woningbouwvereniging het pand. Die heeft gebouw, rekening houdend met het feit dat het intussen een gemeentelijk monument was geworden, verbouwd tot jongerenhuisvesting; er wonen 20 jongeren.

Reacties (2)

Willie Damen van de Mosselaer zei op 8 maart 2012 om 14:10
Ingekomen stukken bij de raad, bugemeester en wethouders.
Toegang 7634 inv. nr. 172 – 29 augustus 1910 De firma Mignot & de Block sigarenfabrikant eigenares van de nieuw gebouwde sigarenfabriek annex stripperij. Dat het in belang van haar personeel als van de regelmatigheid der werkzaamheden, wenselijk voorkomt de kermis in de gemeente zoveel mogelijk te bekorten en op woensdagavond te doen eindigen.
hans van melis zei op 27 mei 2012 om 21:19
Die heeft gebouw verbouwd.
Die heeft gebouw op de voorgevel na afgebroken en er een ander gebouw achter gezet. De voorgevel is op een verbouwing in WOII na nog origineel.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.