i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Haaren
Tags:

Rietdekken

vertelde op 31 augustus 2017 om 09:03 uur

Het is licht, ventileert, isoleert en is duurzaam: geen wonder dat riet al duizenden jaren als dakbedekking wordt gebruikt. Op deze foto, gemaakt door Vera Delleman-de Kort in Haaren in 1987, zien we twee ambachtslieden aan het werk.

foto Vera  Delleman-de KortHet ambacht van rietdekken wordt vaak doorgegeven van vader op zoon. Veel bedrijven bestaan dan ook al meer dan honderd jaar. Werd riet vroeger vooral gebruikt om boerderijen mee te bedekken - pas als er geld was, werd het onderste gedeelte van het dak met pannen bedekt - tegenwoordig wordt riet ook veel toegepast bij huizen in de hogere prijsklasse.

Deze foto neemt ons dertig jaar terug in de tijd maar geeft ons vooral een mooi inkijkje in het ambacht van rietdekken zelf. Het wordt nog steeds hoofdzakelijk met de handen gedaan en dat maakt het erg arbeidsintensief. Herken je de boerderij op de foto? Of de mannen die aan het werk zijn? Vertel het ons!

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meijerij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (6)

Nancy van vught zei op 9 oktober 2017 om 10:34 uur

Goededag
De boerderij is uit de belvertsestraat in Haaren langs de weg van Esch naar Haaren. De bewoners van de boerderij waren marinus van Esch en zijn zus.de rietdekkers zijn vader piet van Vught en zoon Harrie van Vught uit den dungen.met vriendelijke groet piet van Vught

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 oktober 2017 om 20:28 uur

Hallo Piet en Nancy, bedankt voor de reactie! Als ik het goed begrijp, zien we Piet hier aan het werk? We zijn heel benieuwd van wie jij je beroep hebt geleerd, Piet. En heeft je zoon het bedrijf voortgezet? Gaat het rietdekken nog altijd op dezelfde manier?

Nancy zei op 10 oktober 2017 om 15:26 uur

Goededag
Rietdekkers bedrijf van Vught en zoon.
Mijn opa was rietdekker en die had 4 zonen,allemaal rietdekkers.mijn vader Harrie van Vught was er 1 van daar heb ik piet en mijn broer Henk van Vught het van geleerd.mijn broer Henk is helaas overleden.mijn zoon Harrie heeft het weer van mij piet geleerd.mijn kleinzoon Teun van Vught is ook aan het rietdekker die Leert het weer van z'n vader Harrie.wij hebben dus 5 generatie s rietdekkers om trots op te zijn.ik piet heb 59 jaar het mooie vak gedaan.de werkzaamheden zijn wel iets veranderd niet meer zo intensief alkes met de hand was vroeger nu is gemak dient de mens.maar het rietdekker komt wel op het zelfde neer.met vriendelijk groet piet van Vught

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 oktober 2017 om 16:40 uur

Bedankt voor je mooie reactie, Piet. Wat bijzonder; vijf generaties rietdekkers! Heb je toevallig zelf ook foto's van vroeger dat jij (of je vader, misschien zelfs je opa) aan het werk zijn? Of werden die vroeger eigenlijk nooit gemaakt?

P.M.J. van Alphen zei op 30 april 2020 om 19:42 uur

In het onderzoek naar de herkomst mijn familie, verhuist in 1827 een van mijn voorvaders van Gilze naar Liempde. En staat in liempde ingeschreven als kostganger van beroep rietdekker. Drie jaar later huwt hij in Liempde met een Liempdse, en staat dan ingeschreven als klompenmaker.
Was dit toen der tijd gebruikelijk, ik heb het helaas nergens gevonden.
Twee beroepen, zomers rietdekker en in de winter klompenmaker, het zou zo maar mogelijk zijn.
Het klompenmaker zat wel in z'n bloed, want van vader op zoon zijn ze c.a.
145 jaar klompenmaker geweest in Liempde.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 mei 2020 om 14:20 uur

Beste P.M.J. van Alphen, bedankt voor uw berichtje. Ja hoor, uw aanname klopt: in vroegere tijden waren rietdekkers in de herfst en wintermaanden vaak werkzaam als klompenmaker of ze deden bijvoorbeeld slagerswerkzaamheden.

En wat mooi dat het klompenmaken zolang is voortgezet binnen de familie!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 6 februari 2009 om 15:22 uur

Klompenmaker

vertelde op 28 maart 2017 om 08:27 uur

In één weekend prehistorische rietdekker