
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Zo ontdekken we ook dat de ouders van Jacobus uit Riethoven. Hoogaart Jacobs (patroniem naamgeving) en Jenneken Willems zijn. In het schepenregister te Bergeijk, bij de erfenis van vader Hoogaarts Jacobs in 1687, vinden we de personen uit de Gentse gedelen (erfenisregisters) en processen. Hier is Jacob Hoogaarts als zoon van de overledene en er wordt vermeld dat hij in Gent woont. De naam Hoogaart(s) wordt in Gent verbasterd tot Govaerts. En omdat het gebruik van patroniemen in Gent geen traditie is wordt Govaert de familienaam.
Sommige jonge mannen, zoals Jacobus Govaerts (Hoogaarts), vertrokken om zich in andere landen en steden te vestigen. Hij werd geboren in Riethoven, in het verre Noord-Brabant. Van daaruit wordt hij als handelaar of leerling naar Gent gestuurd om zaken te doen. Dit was mogelijk rond de steden, zoals in een grote stad als Gent. Het contact met Riethoven en omgeving in Noord-Brabant is verwaterd en verdwijnt na verloop van tijd volledig. Dit geldt vooral als men op de nieuwe plek een huwelijkspartner heeft gevonden. En dat deed Jacobus maar liefst vier maal.
We lezen in 17e eeuwse Gentse processen, verpakt in een dikke map “Govaert”, met antiek-oude, ongeopende perkamenten, een juridisch geschil over de erfenis tussen Pieter Bandoncq en onze Jacobus Govaert, over een pand van Jacobus gelegen in de Meierij van 's-Hertogenbosch.
Jacobus beweegt zich als voornaam burger binnen de bestuurlijke elite van Gent, wat we kunnen concluderen uit zijn woonplaats te Gent en de talrijke adellijke peetmoeders en peetouders bij de doop van zijn kinderen. Handel en de daarmee samenhangende sociale en economische verhoudingen hebben invloed op prestige en positie in de samenleving. Toen hij in 1719 overleed was Jacobus Govaert een welgesteld persoon met een groot stenen huis aan de noordzijde in de Zwartezusterstraat in Gent-Sint-Michiels-Zuid. Dat was een rijke buurt in de haven van Gent.
Helaas konden we uit de vele processen en akten Jacobus' beroep niet zwart-wit terugvinden. Vermoedelijk was hij een handelaar in bij bierbrouwen benodigde producten of handelde hij zelf in wijnen of toebehoren voor dit ambacht, zoals gruuten of kruiden, en was hij ook een tuinier kruidenier of gruitenier te Gent.
Dit verhaal is gebaseerd op een uitgebreid verslag van het onderzoek, waarin de ontdekking van de band tussen Jacobus Govaert en Riethoven uiteen wordt gezet en waarin ook meer genealogische gegevens zijn opgenomen.