
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
![]() |
Die gingen we dus zelf maar verdienen door oude kranten op te halen bij familie en kennissen. We sjouwden met een zelfgemaakte kar, voorzien van kinderwagenwielen, de hele stad door. Eens in de zoveel tijd kwam papierhandel “Jo Blik” bij ons de verzamelde voorraad kranten ophalen, waarvoor we per kilo een bedrag kregen: spaarcenten voor de nieuwe fiets.
Een oom van ons werkte als vertegenwoordiger bij de firma R.S. Stokvis & Zonen. Weliswaar niet bij de afdeling Rijwielen, maar toch. Hij zou voor ons allebei een R.S. Stokvis-fiets, vermoedelijk met korting, aanschaffen. En zo gebeurde. Van het gespaarde geld kocht mijn broer in 1958 een Stokvisfiets en ik in 1959.
In 1959 zijn we naar de RAI-tentoonstelling in Amsterdam gegaan om vast mijn nieuwe fiets, die al wel was besteld, maar nog niet was afgeleverd, te bewonderen. Wat zag die er mooi uit! Een zwarte fiets, “Nederlandsche Kroon”, met trommelremmen, Sturmey Archer 3-versnellingsnaaf, prachtige sier-venster-kettingkast, verchroomde velgen, tweetint banden én de bijzondere bagagedrager met ingebouwde gereedschapstrommel met inhoud!
Toen ik mijn nieuwe fiets bij mijn oom in Voorschoten ging ophalen, bleek de fiets niet zwart te zijn. Hij was uitgevoerd in twee tinten mol/grijs. Nog veel mooier!! Apetrots fietste ik van Voorschoten naar Amsterdam.
We hebben heel wat kilometers met deze fietsen afgelegd. Ook naar het buitenland. We fietsten o.a. naar Koblenz in Duitsland, langs de Moezel naar Trier en kwamen via Luxemburg en België weer terug naar Nederland.
Later is mijn fiets gestolen. Wat was ik kwaad! Deze fiets had voor mij een behoorlijke emotionele waarde. Ik was er altijd zo zuinig op geweest en onderhield hem goed. Hij zag er nog als nieuw uit. Mijn broer heeft zijn fiets later met een collega van zijn werk geruild voor een bromfiets.
Wij zijn nu allebei in de VUT en proberen deze fietsen, uit pure nostalgie, weer in ons bezit te krijgen. We verzamelen alles over deze fietsen. Daarom ben ik ook geïnteresseerd in de fietsfabriek in Uden, de Nederlandsche Kroon Rijwielfabriek NV, waar vanaf eind 1954 fietsen zijn gefabriceerd van het merk RS, van R.S. Stokvis & Zonen NV. De fabriek stond aan de Industrielaan 6 in Uden.
Zijn er nog voormalige werknemers van deze fabriek in Uden en omgeving die over de fabricage van deze RS-fietsen iets weten te vertellen?
We weten inmiddels uit onderzoek in het Gemeentearchief te Rotterdam, waar het bedrijfsarchief van R.S. Stokvis & Zonen ligt, dat R.S. Stokvis & Zonen te Rotterdam op 31-10-1954 de bedrijfsuitrusting van de toenmalige rijwielfabriek GRUNO/ADEK N.V. te Uden heeft gekocht. Ook de Nederlandse Kroon Rijwielfabriek N.V. te Rotterdam werd aangekocht en per diezelfde datum verplaatst naar Uden, waar de rijwielfabricage van beide rijwielfabrieken werd gecentraliseerd.
Jarenlang kwamen uit één fabriek dezelfde fietsen onder verschillende merknamen, te weten: Gruno, Adek, RS (R.S. Stokvis) en later nog Stokvis. Stokvis besloot de Udense fabriek in 1968 te sluiten. Onder de merken Gruno en Adek worden nu nog steeds fietsen verkocht door handelsonderneming Epi Kuiper in Winschoten.
Jac Coolen stuurde ons foto's toe van deze Stokvis Rugby (met dank daarvoor!)