i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Deursen en Dennenburg
Tags:

Rochus, de pestheilige van Deursen-Dennenburg

vertelde op 16 oktober 2017 om 14:00 uur

Al heel lang wordt Rochus aangeroepen voor genezing van besmettelijke ziekten, maar in 1939 met een bede om vrede.

foto Henk Buijks

Uden heeft Maria ter Linde, Macharen Odrada, De Koolwijk Anna en Deursen-Dennenburg Rochus. Al eeuwenlang trekken deze heiligen veel volk, tot op de dag van vandaag. Die continuïteit is zeker mede te danken aan het feit dat het Land van Ravenstein en het Graafschap Megen tussen 1650 en 1800 niet bij Nederland hoorden. Het Hollandse protestantse gezag beschouwde dit soort heiligenverering als “paapse superstitiën” ofwel rooms bijgeloof en verbood het. We mogen ervan uitgaan dat, nu de Vrijstaat Ravenstein is uitgeroepen, dit soort religieuze tradities er blijft voortbestaan!

Genezen door een engel en verdacht van spionage

Na 15 augustus wordt in Deursen-Dennenburg jaarlijks het Rochusfeest gevierd. Over Rochus, die mogelijk nooit heilig is verklaard, is weinig met zekerheid bekend. Hij zou in 1295 geboren zijn in het Zuidfranse Montpellier. Na de dood van zijn ouders verdeelde hij, 20 jaar jong, zijn bezittingen onder de armen en vertrok hij te voet naar Rome. Onderweg verpleegde en genas hij op wonderbaarlijke wijze pestlijders. In het Italiaanse Piacenza liep Rochus zelf deze ziekte op, maar een engel genas hem. Bij terugkomst in Montpellier werd hij, verdacht van spionage, op bevel van zijn oom gevangen genomen. Toen hij na vijf jaar gevangenschap overleed, verscheen er een engel, met de boodschap dat allen die Rochus zouden aanroepen tegen de pest, genezen zouden worden. Sindsdien is Rochus de pestheilige bij uitstek, naast Antonius Abt, voor wie de Deursenaren na de pestuitbraak van 1636 een klein kapelletje bouwden. Sinds 1747 wordt dit geflankeerd door de grotere Rochuskapel.

Rond 1935 is Joke Gremmen-van Schaijk er als dochter van de koster van Deursen getuige van hoe pastoor Timmermans de Rochusviering promoot. Zo laat hij een processiepark aanleggen bij de kerk in Dennenburg. Dat kost veel geld, zodat er extra moet worden gecollecteerd. Ook krijgt haar vader jarenlang zijn kostersloon niet. Op allebei de zondagen 20 en 27 augustus 1939 trekt de processie van Deursen naar Dennenburg en terug. Een Bergharenaar loopt voor de 50e en een Ossenaar voor de 25e keer mee. De intentie van de slotviering op de 27e is een bijzondere: vrede voor heel de wereld. Helaas, vijf dagen later valt Hitler Polen binnen en begint de Tweede Wereldoorlog.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 12 maart 2013 om 13:44 uur

Rochussen en Multatuli

vertelde op 5 januari 2009 om 16:09 uur

De Rochuskapel