skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Rommelpotterij

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 20 februari 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
In 1963 vierde Boekel zijn 650-jarig bestaan. Dat gebeurde onder andere met een grote historische optocht waaraan veel inwoners meededen.

Boekel, 1963En de overige Boekel- en Venhorstenaren speelden de rol van toeschouwer. Op de foto beeldt een groep jongens een Boekelse carnavalsvereniging uit: Rommelpotterij.

De dorpsjeugd van 1963 wist nog hoe zo’n rommelpot eruitzag: een pot met een varkensblaas eroverheen. Door een stokje heen en weer te bewegen in een gat in de blaas kreeg je een geluid. De rommelpot weerklonk vroeger op Vastenavond, vooral in de dorpen.

Boekelnaren, wie van jullie liep in 1963 mee met deze groep? Of zie je jezelf toevallig aan de kant staan? Bestaat CV Rommelpotterij nog steeds? En heeft iemand van jullie zelf nog echt met de rommelpot door het dorp gelopen? Vertel eens hoe dat was!

We zijn benieuwd naar je verhaal.

Reacties (9)

M. Peters zei op 24 februari 2009 om 12:36
Deze rommelpotterij bestaat niet deze is eenmalig geweest en kwam uit de vekennerij namelijk van de rowansgroep. Alle namen zijn mij bekend.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 24 februari 2009 om 14:22
Beste M. Peters,

Geen Boekelse traditie, begrijp ik uit uw woorden! Maar u bent wel goed op de hoogte van de hele situatie. Was u wellicht zelf een van de verkenners die met een rommelpot rondliep? En zo ja, heeft u daar nog speciale herinneringen aan?
M. Peters zei op 25 februari 2009 om 08:59
De namen van deze jongens zijn: Met bord, Jan van Berlo; links voor, Leo Kuipers; daarachter Bart v/d Heuvel; daarachter Martien Peters; vervolgens Peter Emonds en ten slotte Gerrie van Uden.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 25 februari 2009 om 10:53
Dank voor deze informatie, meneer Peters!
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 4 maart 2009 om 15:51
Van Joke van Herpen-Brouwer uit Oss ontvingen wij een uitgebreide reactie, vooral over haar eigen herinneringen aan de foekepot. Ze had er ook nog een mooi liedje bij (waarvan ze de melodie nog kent). Het BHIC zal haar verhaal opnemen in een <a href="http://www.bhic.nl/index.php?id=11443">apart artikel</a> op deze site.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 28 januari 2016 om 23:56
Ik kan me nog herinneren dat in de stal bij m'n grootouders aan de onderkant van 't schuine dak riet zat met daar tussen kalk. Ik zie 't nog voor me dat mijn opa daar 'n rietstengel uittrekt voor 'n rommel(s)pot te maken i.v.m. Carnaval. Dit zal geweest zijn toen ik een jaar of zes zeven was. Er was toen nog geen Carnavalsoptocht, althans niet in Boekel.
Ook kan ik me nog herinneren dat in de begin jaren 60 er op vastenavond (= Dinsdagavond voor aswoensdag) vlak bij gemeenschapshuis Nia Domo, daar waar nu ongeveer bakkerszaak van -van de Ven- is gevestigd een grote Knol van wel 5 meter hoog en ik meen een carnavalskop (weet ik niet zeker meer) om 11 over 11 (23.11 uur) in brand werd gestoken terwijl wij met ons gezinnetje veilig in ons volkswagenbusje zaten. Na afloop moesten we thuis aangekomen natuurlijk meteen naar bed, want de volgende ochtend moesten we, zin of geen zin dat laatste dus, naar de ochtendmis om een askruisje te halen en meteen daarna naar school want die begon om kwart voor negen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 29 januari 2016 om 19:58
Eerst naar de mis en dan gewoon naar school.
Dat was dus geen carnavalsvakantie voor jullie vroeger, Gerard.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 16 februari 2018 om 16:21
Carnaval veranderd met de jaren. Vóór de jaren '60 kende Boekel geen Carnavalsoptocht, geen Raad van Elf met prins en vorst. Laat staan een Prinses of Vorstin. Maar Carnaval bestond wel. Heel pover en minimaal weliswaar maar het bestond. In de vorm van : Met de Rommelspot langs de deuren gaan, een lied zingen voor een snoepje of ne Cent ( ... "gif me ne cent en dan gôh ik voorbij"). Dit werd nog uitgebeeld door een loopgroep van de Verkennerij met jongens uit de Wilhelminastraat / Arendnest en De Logt tijdens de optocht van 650-jaar-Boekel in 1963 met rommelpotten. Ik herken de voorste jongen als zoon van kruidenierswinkel van Berlo (op de Zuid-westhoek Wilhelminastraat / Meester van Hoofstraat ) Jan van Berlo en daarachter met pijp Gerard van Uden. Links met rommelpot [ook wel foekepot genoemd] Leo Kuipers, daar achter Bart van de Heuvel en Martien Peters en in het midden Peter Emonds. Op de foto is alles op de achtergrond (gelukkig) nog goed herkenbaar met : Nia Domo, Het huis van Rijken en de Sint Jan [Jongens-] school. Daar bestond overigens nog ooit een Carnavalslied over wat ging als " # Nou die ouwe Sint Jan, Ja die kan er wat van # ". Rechts boven het hoofd van de nar meen ik mevrouw Emonds-van Mierlo te herkennen en eveneens rechts in donkere jas mevrouw Reybroek uit de Irenestraat. Op de achtergrond in de "postkoets" zie je tijdens deze Historische optocht ter viering van 650 jaar Boekel nog een uitbeelding met links: een semi-burgemeester (J. V.d. Broek), midden: Prins Knillis Knol 1 (W. Nikkelen).en rechts: een semi-commissaris van de politie (M. Emonds) extra geportretteerd op de volgende foto in de BHIC-fotobank : https://www.bhic.nl/foto/4cd5f744-45f9-11e3-b14e-97e82b5dadf1 waarbij vermeld dat deze optocht op zondag 14 juli 1963 plaatsvond. op die foto zie je op de achtergrond het 'oude'Wit-gele-kruisgebouw, Ik denk als je anno 2018 de foto op dezelfde plek zou maken je het politie-bureau op de achtergrond zou zien.
Op de facebook-site "Je komt uit Boekel als..." reageerde o.a. Erica Verhofstad met " ... de rommelpot wij noemden hem... 60jaar geleden de foekepot daar werd als we verkleed langs de deuren gingen dit lied bij gezongen...Jan tis vastenoavund,we komme nie thuis vur toavund,toavund in de moaneskijn,as vajer en moejer nor bed toe zijn,dan komme de boerre op klompe simpe sampe sompe,snij mar diep snij Mar diep ,snij Mar diep in ut verkesgat,t verkesgat is toegevrore,Mieke hè Dr mes verlore,in de bakkerij in de bakkerij ,gif me ne cent en ik goa vurbij. geen dank!"
en vervolgens ; " ... als we al ene gulden bij elkaar gekregen hadden! gingen we koud en verkleumd op huis aan. Hahaha die goeie (?) ouwe tijd!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 februari 2018 om 21:06
In ieder geval die goeie kouwe tijd, Gerard ;) Bedankt voor je uitgebreide aanvulling hierover. Ging jij zelf ook met een rommelpot langs de deuren?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen