i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Sint-Oedenrode
Tags:

Rooi op TV!

vertelde op 13 februari 2009 om 09:28 uur

Omstreeks 1980 werd op één van de publieke tv-zenders het zogenaamde Stedenspel gespeeld. Daarin traden telkens twee gemeenten met elkaar in het strijdperk. Het ging daarbij lang niet alleen om kennis. Behendigheid en uithoudingsvermogen speelden een minstens zo grote rol.

Sint-Oedenrode, Stedenspel c. 1980Wij denken dat Rooi in die tijd ook heeft meegespeeld, want in de BHIC-collectie zit een serie foto’s die dat doet vermoeden. En zo te zien liep het goed af!

Burgemeester Van Oerle wordt gelukgewenst en ook de rest van het gezelschap verkeert in de aangename roes van het succes. Wie de tegenstander was, weten wij niet, maar een aantal mensen in Rooi moet dat wel weten. Zij kennen vast ook de andere mensen op de foto, misschien wel omdat zij er zelf bij staan (of zitten).

En natuurlijk komen nu de anekdotes en smakelijke details bij hen boven. Ga er dus even voor zitten en reageer. Wij zijn benieuwd naar jullie verhalen.

Inmiddels hebben we een aantal filmpjes van die finale op onze filmpagina gezet.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (17)

Cor van Nuland zei op 14 februari 2009 om 14:16 uur

De eerste wedstrijd was tegen Kampen en daarna in de finale tegen Goes.
Er werede twee teams samengesteld het eerste team moets vanuit het Gemeentehuis allerlei moeilijke vragen beantwoorden (ook de kijkers thuis konden meedoen)en het andere team was tegelijkertijd in de Rijnhal in Arnhem bezig om op sportief gebied de tegenstander trachten te verslaan. Winnaar werd de stad die het meeste punten over beide disciplines verzamelde.
De wedstijd werd georganiseerd ter gelegenheid van het 55 jarig bestaan van de NCRV. De wedstrijd werd live uitgezonden.

Henk Buijks (namens BHIC) zei op 16 februari 2009 om 07:46 uur

Cor, bedankt voor deze eerste reactie! Ik schrijf expres 'eerste', want denk dat je ook het antwoord op de volgende vraag weet: is de foto van na de wedstrijd tegen Kampen of van na 'Goes'?

Cor van Nuland zei op 16 februari 2009 om 13:07 uur

Ik denk dat de foto tijdens de uitzending tegen Kampen is genomen want op de foto is Tanja Koen te zien (op de rug gezien) en de bij de tweede uitzending was dat Judith Bos.

Henk Buijks (namens BHIC) zei op 18 februari 2009 om 09:34 uur

Mijn reactie op de foto van Sint-Oedenrode in het Zondagsnieuws: deze foto is genomen op 9 mei 1980. Tegenstander was Goes (Zld) en het spel stond onder leiding van Wim Ooien en Tanja Koen.

Frans de Baaij zei op 21 februari 2009 om 13:26 uur

De eerste wedstrijd was in oktober 1979 tegen Kampen.
Op het gemeentehuis in Sint-Oedenrode zat de "denktank", die antwoord moest zoeken op allerlei complexe vragen.
Deze denktank was gerecruteerd uit inwoners van Sint-Oedenrode die kennis of affiniteit hadden met een bepaald specialisme waarover vragen konden worden gesteld. Zij hadden in Rooi een flinke achterban zitten zodat er druk telefonisch verkeer was met de Raadzaal. De PTT had extra telefoonlijnen aangelegd.
Judith Bos was tijdens deze uitzending de presentatrice. Fred Benavente (Farce Majeur) was de regisseur van de NCRV.
De sporters zaten in de Rijnhal in Arnhem. Het sportteam o.l.v. Wim Ooijen. Cor van Nuland moest een serie moeilijke vragen beantwoorden, hetgeen hem goed af ging.
Tijdens de finale op 9 mei 1980 tegen Goes was Tanja Koen de presentatrice.
En... Sint-Oedenrode won deze finale.
Rooi was in deze periode helemaal in de ban van dit Stedenspel. Na de finale was het tot in de kleine uurtjes feest in Rooi.
Op de foto herken ik behalve mezelf o.a. oud-secretaris v.d. Werdt, ambtenaar dhr. Broeke, die uit het blote hoofd een aantal vragen kon beantwoorden zonder hulp van de denktank en verder Fried v.d. Laar en Marius Wijnakker.
Leuke anektote: De burgemeester van Kampen bood Tanja Koen een bos mooie bloemen aan. Burgemeester Ger van Oerle die geen bloemen bij de hand had, bedankte Judith Bos met een kus.
Xander van Vessem was loco-burgemeester en was standby mocht de burgemeester uitvallen.
Later is van alle Rooise deelnemers een foto gemaakt in park Kienehoef. Deze foto is nog in mijn bezit.

Marilou Nillesen bhic zei op 23 februari 2009 om 21:36 uur

Beste Frans,

Ik merk het wel... het Stedenspel heeft flinke impact gehad op Rooi! Leuk om dit verhaal van een insider te horen. En helemaal leuk dat je ook de grappige details (de kus voor Judith Bos) niet achterwege hebt gelaten.

Wellicht is het mogelijk om de foto van alle Rooise deelnemers ook op deze site te zetten?

Tanja van Oerle zei op 23 februari 2011 om 09:21 uur

Wat leuk om deze foto te zien
Mijn vader die inmiddels (al 12 jr geleden) is overleden staat er op maar ook ik met mijn vriendinnen germaine en Saskia.
Het stedenspel was toen net als de voice of holland nu is, enorm poulair. Zo vertelde ook mijn dochtertje Louki van oerle die onlangs haar spreekbeurt over Rooi deed omdat ze het zo'n leuk dorp vindt en haar opa daar dus burgemeester was.

Groet
Tanja van Oerle

Henk Buijks bhic zei op 24 februari 2011 om 12:24 uur

Fijn, Tanja, dat je deze foto zo lange tijd na publicatie toch nog onder ogen kreeg, en goed dat je de moeite hebt genomen te reageren. Ik neem aan dat je één van de meisjes bent vlak achter je vader.
Voor een zoon of dochter van de burgemeester lijkt me zo'n gebeuren heel apart. Je vader is een publieke persoonlijkheid, en wellicht betekent dat voor de gezinsleden dat zij zich wat terughoudend moeten opstellen. Hoe was dat voor jullie, en was het in Rooi anders dan in Geffen-Nuland, waar jullie vader eerder burgemeester was?

Tanja van Oerle zei op 24 februari 2011 om 19:49 uur

leuk, je reaktie Henk. Ja ik ben het middelste meiske!
was zo'n leuke tijd om in Rooi te wonen en het stedenspel mee te maken, het dorp stond op zunne kop!
Ik heb zelf 3 jaar in rooi gewoond, mijn vader was er 13 jaar burgemeester) maar wel met een flinke schaduw want in 1983 is mijn moeder overleden. Eeen bijzondee tijd dus.
en jij henk een Rooienaar, of zeg je dat niet zo?

ingrid zei op 19 december 2015 om 19:36 uur

wat was de slogan van sint oedenrode

Mirte zei op 19 december 2015 om 20:35 uur

hahaha SLIM INGRID! Wil ik ook weten:)

Henk zei op 19 december 2015 om 20:37 uur

"rooi we goan erveur"

Balfred van Huffelen zei op 19 december 2015 om 21:41 uur

De slogan van Rooi in 1980 was: "Olé, olé, olé! Rooi is oké!"

hans kluijtmans zei op 19 december 2015 om 21:43 uur

Rooi, das ok mooi!

Willie Damen van de Mosselaer zei op 20 december 2015 om 20:31 uur

Waren deze antwoorden en vragen naar aanleiding van de Rooise Kwis?
Gezellig maar welke moet het nu zijn ?.

Judith van den Biggelaar zei op 11 november 2017 om 22:09 uur

Als ik het me goed herinner waren er zeven voorrondes waarvan rooi de eerste won van Kampen. Het bleef dus lang spannend of die hoogste score bleef staan en de finale gehaald zou worden. Zeven voorrondes en 7x won de gemeente waar Judith Bosch in het gemeentehuis het spelonderdeel met de denktank presenteerde. Bij de finale werd Tanja Koen aan Sint-Oedenrode toegewezen, veel Rooienaren voelden de bui al hangen. Rooi won echter de finale, opnieuw van een gemeente met veel meer inwoners. Op de ramen van kroegen werd geschilderd “met Bosch de klos, met Koen kampioen”. Toen de twaalf claxonnerende touringcars tegen middernacht vanuit Arnhem in colonne Rooi binnen reden via de Eerschotsestraat stonden de mensen langs de straat de bussen in te halen. Het feest duurde tot in de kleine uurtjes.

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 12 november 2017 om 22:20 uur

Wat een beeldend ooggetuige verslag van deze belangrijke gebeurtenis voor Rooi! Dank voor je bijdrage.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: