skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Roois toneel in de jaren '20 en '30

Harry van Breugel stuurde ons een aantal foto’s van toneelspelers en -speelsters uit Sint-Oedenrode in actie. Ze dateren uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. De mannen waren lid van de Toneelvereniging Genesius die haar toneelstukken opvoerde in het Sint Martinushuis. De vrouwen hadden duidelijk hun eigen club.

In het jaar dat deze foto van de mannen werd genomen, 1924, was juist de zaal van het Martinushuis vergroot. Misschien was dat wel de aanleiding voor de foto: een voorstelling bij gelegenheid van de opening van het vergrote Martinushuis. Van 10 van de 15 heren kennen we de namen: Fons Dircksens (een Belg); Ambro van de Ven; Neeltje van Boxtel; Sjaak Jansen; Frans Jansen (de regisseur); Frans van Rooij; Andries van de Laar; Jampie van Oorschot; Johan van Breugel en Jan van de Ven.

De H. Genesius was een acteur en komediant in het klassieke Rome, die met name de spot dreef met de toenmalige Christenen. Tijdens een satire op de doop, opgevoerd voor keizer Diocletianus (244–312), kreeg Genesius op toneel de geest, wat leidde tot zijn bekering. Dat kon Diocletianus echter niet bekoren en die liet Genesius martelen en vervolgens onthoofden, toen hij niet meer van zijn nieuw geloof wilde afvallen. Zo werd Genesius patroonheilige van acteurs, clowns (en advocaten) en werd menige katholieke toneelgroep naar hem genoemd.

De volgende foto is van de vrouwengroep uit 1930. Gemengd toneelspelen was in deze tijd nog volledig uit den boze en kon rekenen op een banvloek van meneer pastoor. Het is niet bekend om welk toneelstuk het hier gaat. Wel zijn enkele speelsters bekend: helemaal achteraan staat Oda van Breugel, rechts met donkere jurk en spitse hoed zit Maria van Breugel en uiterst links staat Betsie Muller.

   

Dan twee foto’s uit 1932. Een toneelstuk over Maria Magdalena. Opnieuw zien we Oda van Breugel op de achterste rij tweede van links staan. En op diezelfde rij, maar meer naar het midden: Betsie Muller. Rechts zit Maria van Breugel met witte muts en witte jurk. Op de tweede foto zien we links Maria van Breugel als Maria Magdalena.

Een jaar later (1933) zien we hier rechts opnieuw Oda van Breugel en Betsie Muller in “Vrolijke meisjes uit Tirol”, zittend op de middenrij.

 Klik voor een grotere versie

De laatste foto dateert uit 1938. Opnieuw zijn het de vrouwen, die hier blijkbaar drie echtparen moeten voorstellen. De “mannen” zijn het blijkbaar aan hun sexe verplicht te roken. Helemaal links zien we Maria van Breugel.

In deze tijd speelde Genesius in de sociëteitszaal aan de Markt 100 van P.J.M. van Herpen, café-restauranthouder.

Reacties (2)

Annette van den Brand-van de Ven zei op 7 januari 2018 om 15:11
Op de eerste foto 'vrouwengroep uit 1930' staan enkele familieleden van mij, te weten: op de eerste rij links is Betsie van de Laar (nichtje van mijn moeder), daarnaast zit Maria van Erp (mijn moeder) en op de tweede rij, tweede van links staat Nellie van Oorschot (zij huwde later mijn oom Harrie van Erp-broer van mijn moeder).
Op de kleine foto uit 1933 staat helemaal links mijn moeder Maria van Erp.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 9 januari 2018 om 13:58
Wat leuk Annette, dat je je moeder en andere familieleden op deze foto's herkent. Ze zullen ook vast wel verhalen verteld hebben over hun optredens. Het zou leuk zijn als je ons er nog wat over zou kunnen vertellen?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen