skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Roosendaal en Nispen bevrijd

Cees Sep
vertelde op 24 juli 2019
bijgewerkt op 25 juli 2019
Ik loop alvast maar vooruit op het komende bevrijdingsfeest in oktober. Op 30 oktober 2019 is het precies 75 jaar geleden dat we in Roosendaal bevrijd zijn van bezetting door de Duitsers. In Nispen werd hard gevochten aan de grens, een zware tankslag volgde.

Gesneuvelde Duitse en Engelse soldaten werden begraven langs de kant van de weg en op akkers. Elk graf werd gemarkeerd met een houten kruis, helm en naamplaatje. De Duitsers wilden het grensgebied niet opgeven. Op 26 oktober 1944 werd Nispen bevrijd door de drie Engelse Divisies van het Polar Bears Regiment. Maar het zou toch nog tot 30 oktober 1944 duren, eer de Polar Bears Roosendaal bereikten.

De Roosendaalse bevolking had natuurlijk de bevrijding wel zien aankomen, maar toch. Ik weet het nog goed, het nieuws verspreidde zich snel, mijn moeder en vader waren blij. Ze hoefden niet meer hals over kop de schuilkelder in voor de bombardementen. Iets wat ik overigens wel spannend en leuk had gevonden.

De familie lichtte elkaar in en de donkere dagen werden gelukkig wat lichter. Wij kregen drop, chocolade, biscuit koekjes, sinaasappelen en extra vitamientjes van onze bevrijders. Op de wei voor de Heilig Hartkerk stond het vol met jeeps, vrachtwagens en tenten. Ook auto’s volgeladen met benzine en olie. Soldaten liepen af en aan, terwijl de Duitse soldaten steeds verder verdreven werden.

Binnen korte tijd werd Oranje boven gezongen en optochten trokken door de straten. Wanneer men nog een fiets had werd hij opgesierd met oranje sjerpen. “Oranje boven, leve ons Wilhelmien” zongen we op de Oude Markt voor Koningin Wilhelmina. Heel de stad stond op zijn kop, het was feest. Wij hadden thuis een bokkenwagen met een echte bok. De bok en de wagen werden versierd met slingers oranje papier en linten. En zo ging het in optocht door de straten. Het kon niet meer kapot!

In december 2018 heb ik hier een gedicht over gemaakt. Lees het hier.

Foto’s:
Britse tank met bestuurder rijdt over de Kade na de bevrijding van Roosendaal, 30 oktober 1944. Fotograaf: Foto Brenzo (Van den Broek en zonen). Bron: West-Brabants Archief, fotonr. K14012.
Burgers en Britse militairen voor de dameskapsalon aan de Kade 4a na de bevrijding van Roosendaal, 30 oktober 1944. Fotograaf: Foto Brenzo (Van den Broek en zonen). Bron: West-Brabants Archief, fotonr. K14029.

Reacties (10)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 juli 2019 om 11:19
Die feestvreugde zal vast een enorme indruk op je hebben gemaakt Cees. En dan vooral de chocolade en de snoepjes natuurlijk. Je omschrijft het zo mooi in je gedicht dat ondanks het verlies van zoveel levens (en vaak bekenden) toch de feestelijkheden en de opluchting overheersten.
Nicolas Loos zei op 24 augustus 2019 om 07:29
Geweldig!Wat jij allemaal hebt meegemaakt!
J.Deelstra zei op 17 september 2019 om 11:53
Volgens mijn broer werd Nispen bevrijd door de Canadezen met hun tanks. Later kwamen de engelse stoottroepen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 september 2019 om 16:47
Bedankt voor uw bericht, J. Deelstra. Mogelijk zijn hier meer lezers die weten hoe dat zit? We horen het graag!
Ivonne Peeters- van den Broek zei op 4 oktober 2020 om 20:15
De foto’s zijn gemaakt door mijn opa Hendrik van den Broek. De foto met daarop de tank rijd precies voorbij de winkel “Brenzo” ( Broek en zonen) De foto even uittrekken/vergroten, mijn oma staat in de deuringang, op De foto net boven de tank.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 oktober 2020 om 09:39
Bijzonder Ivonne, wat fijn dat je dat hier laat weten. Hebben je grootouders je hier over verteld, hoe zij deze periode hebben ervaren? Maakte je opa meer foto's in die tijd?
Ivonne Peeters- van den Broek
Ivonne Peeters- van den Broek zei op 5 oktober 2020 om 11:25
Helaas is mijn opa al op jonge leeftijd overleden toen ik nog maar 3 of 4 jaar oud was.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 oktober 2020 om 21:24
Verdrietig om te horen, Ivonne, wat jammer dat je hem niet beter hebt leren kennen. Hopelijk is er wel vaak over hem gepraat zodat je op die manier een beeld van hem hebt kunnen vormen.
Henk Bredewolt zei op 1 januari 2022 om 19:16
J. Deelstra, Nispen werd bevrijd door de Britse 49th. British Polar Bear division en onderdelen van het 9th.Bn. Royal Tank regiment
J. Deelstra zei op 2 januari 2022 om 12:11
Mijm moeder en onze familie waren erbij. Ze zal het toch niet uit haar duim gezogen hebben. De eerste geallieerde die in de kelder van het klooster verscheen was volgens haar een Canadees en geen Engelsman. Mijn broer heeft nog een verslag van haar woorden gemaakt, dat op deze website te vinden is volgens mij.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.