i

Roosendaal en Nispen bevrijd

vertelde op 24 juli 2019 om 13:03 uur

Ik loop alvast maar vooruit op het komende bevrijdingsfeest in oktober. Op 30 oktober 2019 is het precies 75 jaar geleden dat we in Roosendaal bevrijd zijn van bezetting door de Duitsers. In Nispen werd hard gevochten aan de grens, een zware tankslag volgde.

Gesneuvelde Duitse en Engelse soldaten werden begraven langs de kant van de weg en op akkers. Elk graf werd gemarkeerd met een houten kruis, helm en naamplaatje. De Duitsers wilden het grensgebied niet opgeven. Op 26 oktober 1944 werd Nispen bevrijd door de drie Engelse Divisies van het Polar Bears Regiment. Maar het zou toch nog tot 30 oktober 1944 duren, eer de Polar Bears Roosendaal bereikten.

De Roosendaalse bevolking had natuurlijk de bevrijding wel zien aankomen, maar toch. Ik weet het nog goed, het nieuws verspreidde zich snel, mijn moeder en vader waren blij. Ze hoefden niet meer hals over kop de schuilkelder in voor de bombardementen. Iets wat ik overigens wel spannend en leuk had gevonden.

De familie lichtte elkaar in en de donkere dagen werden gelukkig wat lichter. Wij kregen drop, chocolade, biscuit koekjes, sinaasappelen en extra vitamientjes van onze bevrijders. Op de wei voor de Heilig Hartkerk stond het vol met jeeps, vrachtwagens en tenten. Ook auto’s volgeladen met benzine en olie. Soldaten liepen af en aan, terwijl de Duitse soldaten steeds verder verdreven werden.

Binnen korte tijd werd Oranje boven gezongen en optochten trokken door de straten. Wanneer men nog een fiets had werd hij opgesierd met oranje sjerpen. “Oranje boven, leve ons Wilhelmien” zongen we op de Oude Markt voor Koningin Wilhelmina. Heel de stad stond op zijn kop, het was feest. Wij hadden thuis een bokkenwagen met een echte bok. De bok en de wagen werden versierd met slingers oranje papier en linten. En zo ging het in optocht door de straten. Het kon niet meer kapot!

In december 2018 heb ik hier een gedicht over gemaakt. Lees het hier.

Foto’s:
Britse tank met bestuurder rijdt over de Kade na de bevrijding van Roosendaal, 30 oktober 1944. Fotograaf: Foto Brenzo (Van den Broek en zonen). Bron: West-Brabants Archief, fotonr. K14012.
Burgers en Britse militairen voor de dameskapsalon aan de Kade 4a na de bevrijding van Roosendaal, 30 oktober 1944. Fotograaf: Foto Brenzo (Van den Broek en zonen). Bron: West-Brabants Archief, fotonr. K14029.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 juli 2019 om 11:19 uur

Die feestvreugde zal vast een enorme indruk op je hebben gemaakt Cees. En dan vooral de chocolade en de snoepjes natuurlijk. Je omschrijft het zo mooi in je gedicht dat ondanks het verlies van zoveel levens (en vaak bekenden) toch de feestelijkheden en de opluchting overheersten.

Nicolas Loos zei op 24 augustus 2019 om 07:29 uur

Geweldig!Wat jij allemaal hebt meegemaakt!

J.Deelstra zei op 17 september 2019 om 11:53 uur

Volgens mijn broer werd Nispen bevrijd door de Canadezen met hun tanks. Later kwamen de engelse stoottroepen.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 september 2019 om 16:47 uur

Bedankt voor uw bericht, J. Deelstra. Mogelijk zijn hier meer lezers die weten hoe dat zit? We horen het graag!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: