skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De rozenkrans is een bidsnoer met vijf grote en vijftig kleine kralen. Bij de kleine kralen wordt het Wees gegroet gebeden, bij de grote het Onze Vader. Wordt het bidsnoer één keer doorlopen dan heet dat een rozenhoedje, gebeurt dat drie achter elkaar dan is er sprake van een echt rozenkransgebed.

De rozenkrans was voor de gelovige een belangrijk attribuut, behalve tijdens de dagelijkse rituelen werd die ook gebruikt bij gevaren en ging ie mee op reis. Zeker tijdens bedevaarten. En tijdens de Mariamaanden mei en oktober bij de verering van Maria in de verschillende kapellen en kapelletjes. 

Herinneringen aan de rozenkrans

D. Pigmans uit Tholen

Toen ik klein was, had ik altijd een rozenkrans op zak en zat daar uit verveling regelmatig te draaien in de kerkbank. Tot mijn vader vreselijk boos werd en mij een flinke mep verkocht. Ik schaamde me diep voor al die mensen in de kerk. Toen we thuis kwamen, zei vader wijzend op het kruisje dat aan het bidsnoer hing: Heeft God nog niet genoeg geleden? Moet jij hem nu nog meer pijnigen? De rozenkrans is mij nog zeer dierbaar. Mijn moeder leeft niet meer, maar haar rozenkrans heb ik nog altijd bewaard als ware het goud. Het is een mooi familiestuk.

B. Verheijden-Van Dongen uit Rijen

Mijn dochtertje was zeer ernstig ziek. Ze had leukemie en de artsen zeiden dat ze nog maar drie maanden te leven had. Ik zei toen tegen mijn man dat ik voor haar de rozenkrans ging bidden. Elke dag bij ons in het kapelletje. Niet om een wonder te verwachten, maar wel dat ze gespaard zou worden voor allerlei nare dingen. Ik geloof vast dat mijn gebed verhoord is. Precies drie maanden later is ze heel rustig overleden. Ze is tot het laatste uur bij kennis gebleven. Het was net een engeltje dat naar de hemel ging.

Bron van deze herinneringen

Ad Rooms, Het Rijke Roomse Leven: Herinneringen met weemoed en weerzin, Raamsdonksveer 2002-2006

Reacties (4)

Louis Barten zei op 12 december 2018 om 14:06
<Mijn rozenkrans had ook nog een kruisje met daaronder 1 grote kraal, drie kleine kraaltjes en nog een grote kraal,
Wanneer er iemand bediend was, voorzien van de sacramenten der stervenden, bad de buurt drie dagen na elkaar, telkens drie maal de hee hele rozenkans met daarbij de geheimen, de blinde, de droevige en de heilige en erwerd afgesloten met de litanie van Maria. Het antwoord op elke aanroeping was, bid voor ons, in de praktijk bidfrons.
De bedoelde gebedsviering was 's avonds in de Maria kapel, dan kon er iedereen er aan deelnemen en wij waren dan ook nog eens op straat wanneer de straat lamp aan was.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 12 december 2018 om 15:55
Bedankt Louis, voor je mooie herinneringen. Vooral de vervoeging van 'Bid voor ons' komt me bekend voor :).
Mijn rozenkrans heeft 6 grote en 53 kleine kralen en begint zei op 20 december 2018 om 10:37
Mijn rozenkrans begint met de Geloofsbelijdenis aan het kruisje. Er zijn 6 grote kralen en 53 kleine. De vraag vond ik niet compleet !!
Margot America
Margot America bhic zei op 20 december 2018 om 13:09
Het klopt inderdaad dat er eigenlijk meer antwoorden mogelijk zijn op de vraag over de rozenkrans in de quiz over het Rijkse Roomse Leven. Maar die ruimte heb je nou eenmaal niet in de quiz tool. Hieronder probeer ik een completere toelichting hierop te geven.
Het snoer van een rozenkrans is bezet met 5 groepen van elk 10 kleine kralen, de zogenaamde 'tientjes'. De tientjes worden van elkaar gescheiden door grote kralen, 5 in totaal. Op elke kleine kraal wordt een Weesgegroetje gebeden, op elke grote kraal een Onze Vader. In het complete rozenkransgebed komen alle kralen van het gebedssnoer ieder drie maal voorbij: zo komt de gelovige in zijn gebed op 3 x 5 x 10 = 150 Weesgegroetjes en 3 x 5 = 15 Onze Vaders. Vaak wordt slechts een derde deel van rozenkrans gebeden, het zogenoemde 'rozenhoedje'. Voor de goede orde: de kralen van het snoer komen bij een rozenhoedje maar eenmaal voorbij, en het gebed bestaat dus uit slechts 50 Weesgegroetjes en 5 Onze Vaders. Aan de oorspronkelijke rozenkrans van 150 kleine en 10 grote kralen is later een aanhangsel toegevoegd. Dit bestaat uit een Kruis, een grote en drie kleine kralen. Bij een andere religie kan het aantal kralen van de rozenkrans overigens verschillen. Nog uitgebreidere informatie vind je overigens op de site van de KRO: https://www.kro.nl/katholiek/abc/rozenkrans
Hartelijke groeten, Margot America, namens BHIC

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!