
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Het had niet veel gescheeld, of de vereniging was dertig jaar jonger geweest. Kort na een zeventigjarig jubileum, na 1888, werden op een zolder van een oud bestuurslid tijdens een schoonmaakwoede paparassen in een houten kist ontdekt. Toen bleek dat niet 1888 als oprichtingsjaar telde maar 1858. Een vergissing die rap werd rechtgezet.
De harmonie ‘Beoefening der Toonkunst Terheijden’ voor het oude raadhuis in 1908 bij gelegenheid van het 350-jarig bestaan van het gilde H. Antonius Abt.
Zittend van links naar rechts: Ant. Tikkel (directeur), J. van Aken (zadelmaker), A.P. van Dijk (voorzitter), dokter Rademaakers (gewoond in Terheijden van 1905 -1910), G. Dijkers (gemeenteopzichter), A. van Schendel (herbergier ‘De Harmoniezaal’), J. de Beer (wolfabrikant), M. Kock (molenaar, S. Akkermans (boomkweker) en Adr. Kock (molenaar).
Staand van links naar rechts: D. Diepstraten (timmerman), P. van Aken (bakker), A. van Boxtel (metselaar), H. Diepstraten bijgenaamd ‘De Plak’ (metselaar), P. Schets (metselaar), M. Rovers (schilder), W. Rovers (schilder), F. Krijnen (bakker), Adr. Van Alphen (bouwkundige).
Bij het vaandel van links naar rechts: G. Cornelissen (timmerman), J. Diepstraten (aannemer), P. Verlegh (bakker, H. Krijnen (bakker) P. de Hoogh (herbergier), P. de Hoogh (herbergier), Ant. Krijnen (bakker), C. Smulders (electricien), J. van Gastel (bakkersknecht) en Adr. Van Gastel (koopman).
(Foto: archief Muziekvereniging De Harmonie Terheijden)
De muziekvereniging is begonnen met vier instrumenten die werden geschonken door het toen al bestaande herenkoor (1750) van de H. Antonius Abt kerk. De instrumenten zijn nog steeds in het bezit van de huidige muziekvereniging en die naar verluidt nimmer zullen worden teruggegeven aan het herenkoor.
De vereniging werd opgericht in een tijd waarin de katholieke kerk veel verenigingsinitiatieven steunde. In het begin werd er gerepeteerd in de kerk, later in het patronaatsgebouw en daarna in ‘De Harmoniezaal’, het tegenwoordige café ‘De Harmonie’ aan de Markstraat in Terheijden. Dat café is tot op de dag van vandaag nog steeds de thuis- en uitrukbasis gebleven.
Veel geld had de vereniging in de beginjaren niet. Met centen, dubbeltjes werd de kas bijeen geschraapt en in 1888 werd een eenmalige subsidie van de gemeente ontvangen van vijftig gulden. De gemeenteraad van Terheijden (de kerkdorpen Terheijden, Wagenberg en Langeweg) bestond toen uit zeven leden, vijf uit Terheijden en twee uit Wagenberg. De twee leden uit Wagenberg stemden tegen, een kwestie die heden ten dage te pas en te onpas nog fijntjes wordt aangehaald. Een echt dieptepunt kende de clubkas in 1906 met slechts veertien en een halve cent. Dat werd hard werken voor de vereniging en in korte tijd wisten de leden de kas aan te vullen tot 1844,94 gulden waarna de jaarlijkse ‘teerdag’ meteen in ere werd hersteld met hazenpeper, biefstuk en vijf consumptiebonnen de man.
De traditie ‘dauwtrappen’ is al meer dan honderd jaar een vast programmaonderdeel op Hemelvaartsdag. Zoals in een oud dauwtrappersgedicht wordt verwoord: Wanneer de dauwtrappers met den boterham in den zak en den stok in den hand, door heerlijke landouwen, heide of dennenboschen trekken, voelen zij zich al spoedig geneigd den Schepper van al die pracht te loven.
Aan concoursen en wedstrijden werd in de loop der jaren stevig meegedaan waarbij de vereniging de nodige prijzen of oorkondes in de wacht wist te slepen. Ook menig groots concert werd georganiseerd, zoals het jubileumprogramma met de titel Night of the Proms en vele andere producties.
Het kapitaal groeide flink, mede door een actief subsidiebeleid en veel zelfwerkzaamheid. De verzekerde waarde van de instrumenten is inmiddels gegroeid tot zo’n driehonderdduizend euro’s. De vereniging verzorgt de eigen muziekopleidingen en kent een groot orkest, een opstaporkest, een opleidingsorkest en een tamboerkorps
De ‘Muziekvereniging Harmonie Terheijden’ werd op 1 oktober 1858 opgericht met als verenigingsnaam ‘Beoefening der Toonkunst’. Op 30 oktober 1906 werd deze naam gewijzigd in die van ‘Vereeniging tot beoefening der Tooneel en Toonkunst Harmonie’. Op 13 december 1970 vond andermaal een naamsverandering plaats in ‘Vereniging Harmonie Terheijden’ en nu meer bekend als ‘Muziekvereniging Harmonie Terheijden’’. In 1957 werd de vereniging uitgebreid met een drumband, het latere ‘Tamboerkorps Harmonie Terheijden’.
BN/DeStem, 23 september 2007, auteur Jan van Vliet
Boekje 150 jaar Harmonie Terheijden, een uitgave in 2008 door de Heemkundekring De Vlasselt
Foto’s: archief Muziekvereniging Harmonie Terheijden
George van Aken stuurde ons deze onderstaande foto in, gemaakt in 1908 waarop zijn overgrootvader en -oom staan (met dank!)