skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Sambeek in vogelvlucht

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 25 augustus 2009
bijgewerkt op 5 april 2022
Tot 1942 was het kerkdorp Sambeek een zelfstandige gemeente. Behalve het eigenlijke dorp Sambeek behoorden daar nog de buurtschappen Mullem, Sambeekse Hoek en Heikant toe. Vortum hoorde altijd al bij Vierlingsbeek. Bij de opheffing van de gemeente Sambeek kwam ook Mullem bij Vierlingsbeek. In 1994 werd het inmiddels aan elkaar gegroeide Vortum-Mullem bij Boxmeer gevoegd. Bij de gemeentelijke herindeling van 1998 kwamen al deze dorpen weer samen in de nieuwe gemeente Boxmeer, dat sinds 2022 zelf bij de gemeente Land van Cuijk behoort.

De oudste schriftelijke vermelding van Sambeek dateert uit 1294. De naam wordt dan geschreven als Zannebeke. De gemeente Sambeek was 3.065 hectare groot. Anno 2006 telt het gebied van de voormalige gemeente (inclusief Vortum-Mullem) 2.438 inwoners en circa 40 verenigingen en organisaties: voorwaar een zeer rijk verenigingsleven.

De naam

De oudste schrijfwijze Zannebeke geeft al een beetje aan wat de betekenis van ‘Sambeek’ zou kunnen zijn. Het is een verbastering van Zandbeek. Sambeek is dus een nederzetting aan een beek die vanuit de Peel richting de Maas stroomde en daar langs de oevers zand afzette. De beek in kwestie heet tegenwoordig de Luinbeek, die vlakbij de sluizen in de Maas uitmondt. Er wordt ook wel gezegd dat Sambeek een verbastering zou zijn van Sint-Jansbeek, maar dat lijkt toch niet waarschijnlijk als je kijkt naar de oudste vermeldingen.

De namen Vortum en Mullem zijn in hun vorm al heel oud. Die twee namen zijn namelijk afgeleid van het achtervoegsel –heim, dat op zich al duidt op grote ouderdom. De naam Mullem komt in zijn Latijnse variant (Molna) al voor in een akte uit 1152. Vortum wordt als Vorthum voor het eerst genoemd in een akte van 1326. Het element –heim duidt op een kleine nederzetting. Het element ‘voort’ duidt op een doorwaadbare plaats, in dit geval op de plek waar een oude Romeinse weg de Sint-Jansbeek kruist. Het element ‘mul’ hangt hoogstwaarschijnlijk samen met het oudnederlandse woord molne voor molen. Mullem zou dan de betekenis hebben van nederzetting bij of met een molen.

Gemeentewapen

Gemeentewapen van 1817
Gemeentewapen van 1817

Sambeek is altijd tweeherig geweest: de ene helft behoorde tot de heer van het land van Cuijk, de ander helft tot die van Boxmeer. Dat vinden we nog steeds terug in het gemeentewapen, een combinatie van het wapen van het land van Cuijk (balken en merletten) en het oude wapen van Boxmeer (de leeuw). De schepenen van Sambeek gebruikten al in 1369 een zegel met dit wapen dat de deling tussen Cuijk en Boxmeer rechtdeed. Het schependomszegel bleef tot 1810 in gebruik. Bij de wapenverlening aan de nieuwe gemeente in 1817 werden, zoals zo vaak, de rijkskleuren (blauw en goud) toegekend. Daarom is in 1992 nog wel voorgesteld de oude kleuren van Cuijk en Boxmeer (rood en goud) voor het dorpswapen in ere te herstellen, maar daar is het niet meer van gekomen.

Oudste bewoning en bevolkingsontwikkeling

Bodemvondsten uit de prehistorie en de Romeins-Keltische tijd maken duidelijk dat zowel Sambeek als Vortum-Mullem al vanaf heel vroege tijden bewoond zijn geweest. Sambeek is zeker een bewoonde nederzetting geweest vanaf de tijd der Karolingers. In totaal zullen er echter zeker niet meer dan een paar honderd inwoners hebben gewoond tot aan het begin van de negentiende eeuw, toen Sambeek gemeente werd. In 1813 waren er 1.076 inwoners, in 1850 1.300. Het dorp was in 1900 uitgegroeid tot 1.511 inwoners. Bij de opheffing in 1942 was het bevolkingsaantal van Sambeek 2.775.

Typisch Sambeek

Bijzonder is de bijna 50 meter hoge St.-Janstoren. Het oudste deel van de toren stamt uit 1486. Hij werd voltooid in 1532. De kerk is in 1944 door de Duitsers opgeblazen. Hun plan om ook de toren met de grond gelijk te maken mislukte: de toren raakte wel zwaar beschadigd maar bleef uiteindelijk overeind.

In het zuiden van het dorp bevindt zich de waarschijnlijk oudste lindeboom van Nederland; de knoestige reus zou tussen de 500 en 1000 jaar oud moeten zijn. Met zijn omvang van bijna acht meter is hij in ieder geval de dikste. Aangezien de boom ook hol is (van ouderdom) kunnen we geen jaarringen tellen. De jaarlijkse Lindefeesten in Sambeek hebben een meer dan regionale uitstraling. De Sint-Jansfeesten eind juni zijn meer voor de eigen bevolking.

Hoewel de Metworstrennen vaak met Boxmeer geassocieerd worden, vinden ze toch echt plaats op het grondgebied van Vortum.

Bij Sambeek ligt één van de zeven stuw- en sluizencomplexen in de Maas, die rond 1928-1929 zijn gebouwd om de waterstand van deze regenrivier beter beheersbaar te maken. Vanaf het uitzichtplateau heb je mooi zicht op het stijgen en dalen van de schepen, waarvan er jaarlijks zo'n 50.000 passeren.

Tussen Sambeek en de Maas liggen twee bijzondere landschappen: de zogenaamde rivierduinen en het Maasheggenlandschap.

Reacties (10)

Jos Kuijpers zei op 25 september 2014 om 14:28
Het Hersel en Rijsen waren ook buurtschappen.
Vortum met z'n Hubertuskapel viel onder de parochie van Sambeek en als zodanig ging men te kerke in Sambeek en voor de schepenbank naar Vierlingsbeek.
De Luinbeek of Herselse Graaf gaf haar naam niet aan Zandbeek maar de huidige Zandsteeg. Door de eeuwen heen opgevuld met zand en stenen, de laatste keer met puin van de vernielde kerk in 1945.
De naam Sint Jansbeek komt in geen enkele historische akte voor.
Het is niet zo dat Sambeek in twee helften was verdeeld, maar zowel Boxmeer als Cuijk maakten aanspraak en stelden om beurten de dorpsvertegenwoordigers aan, vandaar de twee-herigheid.
De Sint Janstoren is inclusief haan precies 47,11 meter hoog.
Deze werd tot 2 keer toe door het duitse leger geprobeerd op te blazen, hetgeen maar half lukte. Daardoor werd de kerk beschadigd en in 1945 werd besloten deze niet meer te herstellen omdat de twee hallen onpraktisch waren. Er werd toen gekozen voor een nieuwe kerk en de toren te herstellen.
In de archieven zijn aanwijzingen dat de lindeboom vermoedelijk tussen de 360 en 400 jaar oud is.
Tenslotte vindt het Metworstrennen grotendeels op Sambeeks-Mullems grondgebied plaats. Alleen de laatste 30 meter aan de linkerzijde voor de finish is Vortums grondgebied. Het Vortums veld ligt tussen Vortum en Groeningen.
Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 30 september 2014 om 14:57
Dank voor de aanvullingen en aanscherpingen, Jos.
Jan W. janssen zei op 29 december 2020 om 16:05
L.S.
Mijn overgrootouders Petrus Janssen en Johanna Christiaans zijn op 25 april 1854 in Sambeek.
getrouwd. Ik vond bij BHiC een notariële akte ter scheiding en verdeling der zaken"behorende tot de ontbonden huwelijksgemeenschap bestaan hebbende tussen de echtelieden Petrus Janssen en Johanna Christiaans. Beiden overleden te Mullem"
Hieruit moet ik afleiden dat dit echtpaar gescheiden is hetgeen in die tijd niet of nauwelijks voorkwam. Ik ben in het bezit van hun huwelijksakte maar daarop staat geen vermelding van een scheiding vermeld. Weet u of er ergens een register met echtscheidingen voor Mullem of Sambeek bestaat?

Met vriendelijke groet

J.W.Janssen.
Norah zei op 29 december 2020 om 16:49
Wat ik eruit kan opmaken is dat er geen sprake van een scheiding is geweest.
Men bedoelt ermee dat door hun dood het huwelijk is ontbonden. Dit alles slaat meer op de afwikkeling van hun erfenis ten behoeve van de erfgenamen (verdeling).
N.B. in die tijd kwam er geen scheiding voor bij de "gewone man".
Mvg.
jan W. Janssen zei op 30 december 2020 om 00:08
Hallo Nora. Wat een geruststelling. Schaand vur de buurt, zou mijnvader gezegd hebben.
Mijn opa de zoon van Peter is daarna naar Boxmeer verhuisd en heeft een klein huisje gekocht aan de Beugense weg waar mijn Pa geboren is. Toen die in 1920 naar Limburg vertrok zei een man tegn hem: Piet ik snap die da ge weg goat. Eersdaags sterft 'r d'r wer een en dan kriege we wer un brood.
Armoe troef destijds.
Norah zei op 30 december 2020 om 10:36
Je kunt ook altijd beter naar Limburg vertrekken :)
theo Frannsen zei op 25 februari 2024 om 16:05
In het art6ikelo staatdaqr de Duiters rwee pogngen hebben gedaan de toren op te blazen eden ze dat net als in Boxmeer met een nachtelijke springploeg vanuit Afferden.

War ik wel zeker weet is dat vanaf mijn ouderlijk huis ( caf's Fransen) door Duitse kannonen granaten op de toren werden afrgtevuurd. Voor het schiieten moeste4n wij de kelder in. Ik weet niet of een of meer ervan ook doe3l hebben getroffen Toen we rond Kertsmis terugkw2ame3n van evacuatie lagen d ehulzen er nof steeds
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 februari 2024 om 09:10
Dag Theo, bedankt voor je berichtje. Wat moet dat een enorme heftige, spannende tijd zijn geweest. Wat goed dat je dit deelt, bedankt daarvoor.
theo Fransen zei op 27 februari 2024 om 12:52
Marilou''

Ben je een nazaat van de Hille4sens uir Vortum?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 februari 2024 om 20:16
Dag Theo, nee hoor (althans, niet dat ik weet ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.