i

Sanering van ondergrondse brandstoftanks

vertelde op 17 april 2017 om 22:48 uur

In januari 1990 startte de gemeente Boekel samen met de overige gemeenten in de regio Uden-Veghel een "Aktie Tank-slag". De bedoeling van de actie was om alle niet gebruikte ondergrondse brandstoftanks op te sporen en te kijken hoe die tanks verantwoord gereinigd en/of verwijderd konden worden, ter voorkoming van bodemverontreiniging.

In het begin van de jaren zestig gingen namelijk veel huishoudens en bedrijven voor de verwarming van hun huis of bedrijf over op oliestook. Kolenkachels maakten plaats voor oliekachels of C.V.-installaties die gevoed werden uit ondergrondse opslagtanks.

Later werd alsnog overgeschakeld van olie op aardgas, waardoor veel van deze tanks geheel of gedeeltelijk gevuld met olie vergeten in de grond bleven liggen. Het was gebleken dat olietanks een levensduur hadden van 20 tot 25 jaar. Na die periode werd het gevaar van doorroesten en dus van olielekkage steeds groter. De tanks waren gezien hun wanddikte en hun buitenlaag meestal goed beschermd tegen doorroesten van buiten af.

Aan de binnenkant verzamelde zich echter op den duur het zogenaamde ‘sludge’. Dit was een chemisch zeer agressieve substantie, die met name de bodem van de tank aantastte, met als uiteindelijk resultaat, dat door ontstane lekkage de resterende olie en ‘sludge’ de grond in konden sijpelen.

Het probleem deed zich voor, dat de olielekkage in de grond vaak niet of te laat werd opgemerkt. Een indicatie van een mogelijke lekkage kon zijn, dat er tijdens het omspitten van grond een olielucht te ruiken was. De gevolgen van zo’n olieverontreiniging konden groot zijn, zowel voor bomen en planten als voor buizen en leidingen van water, elektra en telefoon die hierdoor werden aangetast. Verder was bekend, dat 1 liter olie 1 miljoen liter drinkwater ongeschikt kon maken voor consumptie.

In 1991 zou een landelijke regelgeving van kracht worden, met voorschriften voor het onderhoud en de verwijdering van ondergrondse  brandstoftanks. Omdat de niet-gebruikte tanks dan in vele gevallen zouden moeten worden verwijderd, verdiende het aanbeveling deze tanks tijdens de "Aktie Tankslag" nog te laten reinigen. Op verantwoord schoongemaakte tanks zou namelijk de nieuwe regeling niet van toepassing zijn.

Saneringen als gevolg van bodemverontreiniging zouden enorm veel geld kosten. Daarom en natuurlijk in het belang van het milieu, was het belangrijk dat de toenmalige eigenaren van niet gebruikte ondergrondse olietanks meededen aan de "Aktie Tankslag". In het kader van de samenwerking op milieutechnisch gebied werd deze actie gezamenlijk georganiseerd door de gemeenten Boekel, Erp, Heeswijk-Dinther, Sint-Oedenrode, Uden, Veghel en Zeeland.

Rond 20 januari 1990 werden de bewoners van panden waar wellicht nog een ondergrondse tank aanwezig was schriftelijk door het gemeentebestuur benaderd. Door het retourneren van een antwoordkaart kon men zich voor de "Aktie  Tankslag" aanmelden.

Het was mogelijk dat niet iedere belanghebbende een brief ontving. In dat geval kon men zich telefonisch aanmelden bij de afdeling Algemene Zaken van het gemeentehuis. Het telefoonnummer was toen 04922-2977, toestel 20 of 21. Daar kon dan uiteraard ook informatie worden ingewonnen.

Bijna vier jaar later, op donderdag 18 november 1993, werd de ondergrondse olietank van onze voormalige buren (Kerkstraat 14) geruimd, mede doordat het pand in de verkoop was gezet. 

De gebroeders Harrie en Theo van de familie Emonds die hier als jongens opgegroeid waren, hielden een oogje in het zeil tijdens  het hele gebeuren en hielpen mee waar nodig. Het was ‘allemaal nog al eens ooit gebeurd’. Binnen een voormiddag ‘was het bekeken’.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 18 april 2017 om 13:43 uur

Ter verduidelijking ".... de ondergrondse olietank van onze voormalige buren (Kerkstraat 14) " Metr Kerkstraat 14 wordt het rechtse gedeelte van het gebouw bedoeld. Dus een halfvrijstaand; niet te verwarren met het, gemakshalve, Kerkstraat 14 https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/voormalige-kerkstraat-14-pand-juli-aug-1995-gesloopt van voor de tweede wereldoorlog wat toen het hele gebouw besloeg. Wel-is-waar onder diverse andere huisnummers..

nina zei op 4 juni 2018 om 16:16 uur

t,is best wel een leuk verhaal maar ik vind het zelf best wel een klein beettje eng en griezelig.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 juni 2018 om 10:01 uur

Bedankt voor je berichtje, Nina. Maar uiteindelijk is het toch goed dat deze actie is doorgevoerd he? Eind goed, al goed :)

El zei op 25 januari 2019 om 17:57 uur

Ik ben op zoek naar een KIWA gecertificeerd bedrijf voor verwijdering olietank in Erp. Kunt u mij helpen?

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 29 januari 2019 om 12:57 uur

Je zou in ieder geval deze twee bedrijven kunnen contacteren: http://www.vdbergen.nl/ en https://www.dieseltankafvoeren.nl/?gclid=EAIaIQobChMIqIbzu_eS4AIVTeJ3Ch0hPwyPEAAYASAAEgIzYPD_BwE . Of je kan via deze website opzoeken wie er allemaal certificaathouders zijn en zo zelf een geschikt bedrijf selecteren: http://bodemloket.odbn.nl/item4/ondergrondse-tanks

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 18 februari 2011 om 10:47 uur

Leerlooien in Brabant

vertelde op 10 augustus 2011 om 16:54 uur

Vuil water wegwerken (1950-1970)

vertelde op 7 september 2015 om 07:45 uur

De vuilnisstort