i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boxmeer
Tags:

Saxe Gotha

vertelde op 26 oktober 2018 om 14:28 uur

Op de gevel van dit pand aan de Sint Anthonisweg in Boxmeer staat het in sierlijke letters: ‘Saxe-Gotha’. Het is een naam die tot de verbeelding spreekt en nieuwsgierig maakt naar de betekenis ervan en de geschiedenis erachter. De foto is gemaakt in 1987, toen hier schapen rondscharrelden in het hoge gras en een meubelbedrijf reclame maakte op een huifkar in de voortuin. Het industrieterrein is niet zichtbaar.

BHIC archief foto Saxe Gotha, Boxmeer 1987 (Foto: Leeuwen, Wies van (Provincie Noord Brabant), collectie BHIC PNB001007566)

Kijk naar Toen

Kun jij je herinneren dat het er hier zo uitzag als op dit plaatje? Of weet je misschien meer over die bijzondere naam Saxe Gotha? Was dit eigenlijk een woonhuis of zat er een bedrijf? Jouw reactie is van harte welkom in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in het Boxmeers Weekblad, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (7)

acwm peters zei op 6 december 2018 om 00:26 uur

De naam zou duiden op een groep Saksische joden die in het verleden het kasteel van Boxmeer zouden hebben aangevallen. De plaats waar ze destijds zouden hebben verbleven is naar hen genoemd, volgens wijlen Broeder C Thiery, historicus.
Hij merkte daarbij op dat dit niet bewezen is.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 6 december 2018 om 15:02 uur

Bedankt voor uw reactie, wat een mooie verklaring voor de herkomst van deze naam. En ook spannend.
Ik ben benieuwd of er ook mensen zijn die deze verklaring kennen of misschien zelfs andere hebben gehoord.

Rene Brands zei op 6 december 2018 om 17:02 uur

In de Gelderlander van 11 september 2018 staat dat Mathieu Maassen een boek over Saxe Gotha heeft geschreven. Het boek is te koop in de boekhandel. https://www.kliknieuws.nl/regio/maasdriehoek/algemeen/142105/mathieu-maassen-schrijft-boek-over-saxe-gotha-

Rene Brands zei op 6 december 2018 om 17:16 uur

Als aanvulling het onderstaande uit het Boxmeers Dagblad
"In het boek probeert hij tevens een antwoord te geven op de vraag waar de naam Saxe Gotha vandaan komt. "Daar zijn verschillende theorieën over", weet Maassen. "Ik beschrijf ze allemaal. Op oude landkaarten van Boxmeer komen we de naam al tegen. In Duitsland liggen gebieden die Saksen en Gotha heten. In die hoek moeten we het denk ik zoeken."

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 7 december 2018 om 10:39 uur

Bedankt René, voor deze mooi aanvulling. We gaan zeker kijken of we dit boek kunnen aanschaffen.

Maurits Stoetzer zei op 13 november 2019 om 19:26 uur

Verschillende theorieën zijn hierbij al ontkracht. Rond 1796 zou het regiment 'Saxe Gotha' wat opereerde voor Napoleon op de boerderij een maandenlang Russische krijgsgevangen hebben vastgehouden. Nu lijkt het onwaarschijnlijk dat hier de naam vandaan komt omdat de naam al eerder genoemd wordt. Jammer aangezien mijn voorvader in dat regiment zat in Grave en op die manier in Nederland terecht is gekomen. Maar, het blijft een mysterie!

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 november 2019 om 09:15 uur

En juist die mysteries maken geschiedenis vaak ook zo ongelooflijk fascinerend, Maurits. Bedankt voor je aanvulling op deze kwestie!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 25 mei 2009 om 16:50 uur

Boxmeer in vogelvlucht

vertelde op 22 december 2016 om 15:11 uur

Leven in de brouwerij

vertelde op 29 januari 2018 om 09:52 uur

Boxmeerse Koning van de Metworst